Mops (Pug)

Mops so svojou zavalitou a predsa svalnatou postavou potrebuje dostatok pohybu, aby sa jeho svaly dostali do dobrej kondícii. Nie je potrebné s ním chodiť na niekoľko hodinové výlety, stačí krátka, ale zato intenzívna prechádzka.

Mops (Pug)
Zdroj foto:
30287
1
Reklama

Mops (Pug)

 

Údaje FCI:

Štandard č. 253

Skupina 9. Spoločenské psy a miniatúrne plemená

Sekcia 11. malé psy typu moloss (bez pracovnej skúšky)

Náročnosť na výchovu:

nenáročný

Náročnosť na pohyb:

nenáročný

Vzťah k deťom:

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

veľmi dobrý

Využitie psa:

spoločník

Umiestnenie psa:

interiér

Váha a výška:

6 - 8 kg a 25 - 28 cm

Dĺžka srsti:

krátka

Vek dožitia:

11 – 15 rokov


 

 

Je veľmi pravdepodobné, že história tohto plemena siaha až kdesi na Ďaleký Východ, z dôb pred naším letopočtom. Oficiálne uznaná krajina pôvodu je teda Čína. Neskôr bol Mops veľmi obľúbeným plemenom hlavne v Európe v období stredoveku, kde si ho za spoločníka vyberal hlavne kráľovský dvor v Anglicku. Jeho chov bol výlučne pre spoločenské účely, a tak je tomu aj dnes.

Medzi výsady mopsa patrí priateľská a veľmi spoločenská povaha.  Zaujímavosťou je, že už ako šteniatko je oproti iným plemenám až neobvykle pokojné a nemá potrebu ničiť váš nábytok.

Malý mops už od šteniatka vyžaduje dôslednú ale miernu výchovu. Je trošku tvrdohlavý a neústupný, vždy vie čo chce a ide si za tým. Mops je veľmi precitlivený na zvýšený tón hlasu, ktorý pre neho predstavuje ten najhorší trest, preto pre dobro vášho vzťahu s týmto milým psom treba byť v tomto smere miernejší.

Mops so svojou zavalitou a predsa svalnatou postavou potrebuje dostatok pohybu aby sa jeho svaly dostali do dobrej kondícii. Nie je potrebné s ním chodiť na niekoľko hodinové výlety, stačí krátka, ale zato intenzívna prechádzka. Pre jeho skrátený ňufák je nevyhnutné mať na vychádzkach vždy so sebou dostatok vody, aby sa mohol osviežiť a hlavne aby sme predišli prehriatiu jeho malého organizmu. Pozornosť pri starostlivosti o toto milé plemeno vyžadujú hlavne jeho vrásky na nose a čele, ktoré treba čistiť aby sa predišlo zápalom. Treba dbať aj na vhodnú stravu, pretože pri nesprávnej výžive má sklon k obezite, ktorá môže spôsobiť aj ďalšie zdravotné problémy.

Medzi výsady mopsa patrí priateľská a veľmi spoločenská povaha. Zaujímavosťou je, že už ako šteniatko je oproti iným plemenám až neobvykle pokojné a nemá potrebu ničiť váš nábytok.  Mops je šťastný pokiaľ má vždy svoju rodinu na blízku a je jej celým srdcom oddaný. Rozhodne si vyžaduje vašu spoločnosť, preto je najideálnejšie jeho umiestnenie výlučne s vami v byte alebo v dome. Miluje dianie v rodine a chce byť jej súčasťou za každých okolností. Citová závislosť na človeku je pre neho charakteristická.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš doma rozkošného mopsa? Pochváľ sa jeho fotkou v tvojom rozšírenom profile! Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Kenny_2312
pred 7 rokmi
Ja by som sa chcela spýtať čo mám urobiť keď nás náš pes neustále hryzie, aj keď na ňho zvýšime hlas
Blog Fórum