Ako dostať pod kontrolu hryzenie nevhodných predmetov?

Hryzenie a žuvanie je prospešná a bežná činnosť psov. Zbavujú sa pri nej nahromadenej energie, krátia si ňou voľné chvíle, udržujú si ňou zuby čisté a čeľuste v dobrej kondícii.Problém však pre nás ľudí býva vo výbere vhodného predmetu.

Ako dostať pod kontrolu hryzenie nevhodných predmetov?
Zdroj foto:
26365
Reklama

Ako dostať pod kontrolu hryzenie nevhodných predmetov?

 

Hryzenie a žuvanie je prospešná a bežná činnosť psov. Zbavujú sa pri nej nahromadenej energie, krátia si ňou voľné chvíle, udržujú si ňou zuby čisté a čeľuste v dobrej kondícii. Problém však pre nás ľudí býva vo výbere vhodného predmetu.

Psy nerozdeľujú veci na dôležité a nedôležité, prípadne drahé a lacné, ako my ľudia. Pre nich sú to veci vhodné na žuvanie a nevhodné na žuvanie. A keď už nejakú vec ochutná a zistí že je príjemná na dotyk a dobre sa žuje, tak ho už od toho odhovoríme pomerne ťažko.

Pokiaľ sa rozhodneš psa trestať, tak nielenže si zhoršíš vzťah so psom, pretože aj tak nepochopí prečo ho trestáš za niečo tak prirodzené a príjemné ako je žuvanie a potom mu to zase pri nejakej hračke dovolíš. Navyše pravdepodobný výsledok bude aj tak, že si pes počká dokým odídeš a potom sa do obžúvania v pokoji pustí, pretože si potrebuje vybiť nahromadenú „žuvaciu“ energiu a pri tebe je dezorientovaný, čo a kedy vlastne obžuť môže.

 

 

V bežnej domácnosti sa nachádza nespočetné množstvo predmetov, ktoré sú z pohľadu psa vhodné na žuvanie a vybrať si preňho dva, tri ktoré mu dovolíš je pre psa veľmi ťažké.

 

Pes nevidí rozdiel medzi novou a starou papučou, respektíve medzi tou ktorú môže a tou ktorú nemôže hrýzť.

 

Takže ako to teda dostaneme pod kontrolu?

Najideálnejšie je samozrejme začať s prevenciou už od šteniatkovského veku. Pokiaľ to už ale máte za sebou a nemáš doma stroj času, nevadí. Rovnaký princíp platí aj pri prevýchove.

Náš bojový plán je, v prvom rade zabezpečiť aby sa náš obžúvač nedostal k žiadnym veciam, ktoré by mohol poškodiť. Jedná sa hlavne o čas, keď nie je pod dozorom.

 

 

Hryzenie v tvojej neprítomnosti

Pre šteniatka sa predávajú špeciálne ohrady, kde si môžeš psíka odložiť, pokiaľ ho potrebuješ nechať samého. Podložíš to novinami, aby tam mohol vykonávať potrebu, necháš mu tam vodu, hračku na hranie, niečo mäkké na spanie a máš istotu, že sa počas tvojej neprítomnosti nič zlé nestane. Čo sa týka veľkého psa. Pokiaľ nie je možné odstrániť všetky predmety nevhodné na hryzenie, čo vo väčšine prípadov možné nie je, musíš odstrániť psa. Teda mám na mysli do takej miestnosti kde nič na obhrýzanie nebude.V oboch prípadoch nechaj psovi nejakú vec určenú na obhrýzanie.

 

 

Podpora žuvania dovolených predmetov

Keďže pes žuvať a hrýzť musí aby bol psychicky a fyzicky zdravý, musíme ho v tom podporovať, aby si svoju energiu vybíjal, ale kontrolovane. V prvom rade si musíš spraviť zásoby žuvacích predmetov. V Brunovom obchodíku nájdeš ekologické hračky pre všetky veľkosti a rasy psov. Hlavne nemýľ psa tým, že mu dáš na obhrýzanie nejakú starú papuču alebo iné veci z tvojej domácnosti, pretože pes nevidí rozdiel medzi novou a starou papučou, respektíve medzi tou ktorú môže a tou ktorú nemôže hrýzť.

 

Hryzenie neželaných predmetov v tvojej prítomnosti

Psa treba naučiť na hryzenie a obžúvanie predmetov, ktoré sú na to určené. Znamená to aby bol naučený, že keď dostane chuť niečo obžúvať automaticky sa vyberie za daným predmetom a nebude mať nutkanie skúšať nové veci. Ako na psa ktorého nemáš pod dohľadom sme si už vysvetlili, ale čo máš robiť keď sa do niečoho pustí priamo pred tebou?

Pokiaľ uvidíš, že pes dostane chuť niečo obhrýzať, hneď ho musíš presmerovať na hračku. Nasmerovanie po piatich minútach, keď už je zažratý do obhrýzania nôh od stola, je už neskoro.Musíš zachytiť práve ten moment, keď sa chystá robiť neplechu.

 

Záverečný test

Pokiaľ už svojmu psovi dôveruješ a chceš ho nechať osamote aj v miestnosti kde doteraz nemohol byť, je lepšie to mať pod kontrolou. 

 

Spravíme si teda malý test:

Nastražíme mu pascu. Psa vystavíme takej situácii, kde sa dostane do kontaktu s takou vecou, ktorú predtým obhrýzal, aj keď nemal a potajomky sledujeme jeho správanie. Pokiaľ sa rozhodne danú vec obhrýzať, musíte hneď zasiahnuť a presmerovať ho na dovolenú vec. Ak to bude robiť opakovane, musíte ešte pokračovať v tréningu.Ideálne by bolo zväčšiť príťažlivosť hračiek, alebo predmetov na obžúvanie. V Brunovom obchodíku nájdeš plniace hračky, ktoré sa plnia maškrtami alebo pastami rôznych chutí a dokonca aj zdravé žuvačky z parožia.

 

 

Zdroj fotiek: pixabay.com, Bruno

 

Bruno ti odporúča:

Hryzie to, ničí to, čo je to? Šteniatko!

Ako vysvetliť psovi, že skákať na ľudí sa nemá?

Pes sám doma - navykanie na samotu

Ohlávka - najefektívnejšia obrana proti ťahaniu

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum