Pes z útulku, z inzerátu alebo od chovateľa?

Plánuješ kúpu psíka a nevieš odkiaľ si ho môžeš zadovážiť? V článku sa dozvieš najčastejšie spôsoby, so všetkými výhodami a nevýhodami.

Pes z útulku, z inzerátu alebo od chovateľa?
Zdroj foto:
14342
Reklama

Odkiaľ psa?

 

V zásade máme tieto možnosti ako si zadovážiť psíka. Buď skočíme k chovateľovi, do útulku alebo si ho kúpime na inzerát či od nejakého známeho.

 

Pes z chovateľskej stanice.

Prvá možnosť je kúpiť si psíka od chovateľa. Čo znamená psíka s PP (preukaz pôvodu). Jedná sa teda o konkrétne plemeno z ktorého výberom ti v ďalšom článku pomôžeme. Výhodou je, že keď psík vyrastie, bude spĺňať výzorové a aj povahové vlastnosti svojho plemena, takže si vieš vybrať psíka podľa tvojich potrieb a predstáv. Jednoducho povedané vieš čo si kupuješ. Navyše kvalitné chovateľské stanice ti radi pomôžu a poradia pri výchove tvojho chlpáča.

Cena sa ti môže zdať v niektorých prípadoch o trochu vyššia, ale keď si to porovnáme s celkovými nákladmi na život psíka a hlavne s výhodami, ktoré kúpa od chovateľa prináša tak je zanedbateľná. A navyše, pokiaľ sa ti cena zdá byť vysoká a nemáš v pláne sa venovať chovu, je tu možnosť kúpiť si psíka ktorý nespĺňa podmienky ďalšieho chovu kvôli nejakej „chybičke krásy“ za nižšiu cenu. Pozor! Aj tent psík má preukaz pôvodu (PP), len nespĺňa kritéria určené pre jeho plemeno a teda nie je určený na ďalšie rozmnožovanie. 

 

Výhody kúpi psíka v chovateľských staniciach.

Okrem spomínaných výhod, má to výhody aj na fyzickej aj psychickej stránke psa. Chovatelia vylučujú z chovu psy, ktoré majú nejaké psychické alebo fyzické problémi a tým pádom sa výskyt týchto problémov minimalizuje. Napriek tomu sú ochorenia, ktoré sa u určitých plemien vyskytujú častejšie a preto sa na ne robia pred predajom vyšetrenia aby ste mali istotu, že si kupujete zdravého psíka.

Ďalším veľmi dôležitým faktorom je socializácia. Pri psoch sú prvé mesiace najdôležitejším obdobím života. Vytvárajú si vzťah s ľuďmi, zvieratami a s celým svojim okolím. Dôležité teda je aby všetko dopadlo dobre a psík bol socializovaný od narodenia správne. A preto, kto sa o psíka v tomto období postará lepšie ako skúsený chovateľ?

Aj chovatelia sú len ľudia a preto si dávaj pozor z akej chovateľskej stanice si psíka kupuješ a či spĺňa všetky výhody popísané v článku. Či dostaneš zmluvu, preukaz o pôvode, zdravotné vyšetrenia a v neposledom rade v akom prostredí psíky vyrastajú ako sa s nimi zachádza. Tak isto ako si budeš preverovať chovateľa ty, tak isto by si mal preveriť aj on teba aby vedel, že psíka dáva do správnych rúk.

 

 

Pes z útulku.

Útulky sú na Slovensku vďaka nezodpovedným ľuďom a množiteľom preplnené. Takže pokiaľ nepotrebuješ psíka na chov a ani nevyhľadávaš psíka s určitými špecifickými vlastnosťami, prípadne hľadáš staršieho psíka s ktorým už nie je až tak veľa starostí, tak ti psíka z útulku vrelo odporúčame.

V útulku sa prevažne nachádzajú psíky krížence alebo psíky podobné nejakému plemenu, teda bez preukazu pôvodu. Pri šteniatkach sa teda nedajú presne určiť aké bude mať psík vlastnosti keď vyrastie. Ale dospelých psíkov čo sú už v útulku dlhšie, zamestnanci útulku dobre poznajú a určite ti pri výbere poradia.

Cena za adopciu sa pohybuje v rozmedzí od 10€ do 70€ . Je to cena za očkovanie, čip, prípadne kastráciu. Ale nič sa nevyrovná pocitu, že si tomu zvieratku zachránili život. O výhode kúpi staršieho psíka sme písali v článku 5 dôvodov pre ktoré su staršie psy úžasné.

 

 

Pes z inzerátu.

Pokiaľ sa jedná o inzeráty chovateľských staníc tak na tom nie je samozrejme nič zlé, ale väčšinou sa jedná o tzv. množiteľov. Množiteľom môže byť človek, ktorý o tom ani nevie a je teda množiteľ z nevedomosti.

 

Množiteľ kvôli nevedomosti alebo nezodpovedný majiteľ.

To sú väčšinou ľudia, ktorý množia svoje psíky bez preukazu o pôvode z dôvodu, že si myslia, že by ich psík mal mať aspoň raz za život šteniatka. Alebo si chcú nechať šteniatko na pamiatku po svojich psíkoch. Nebolo by vlastne na tom nič zlé až na to, že takýchto psíkov sú plné útulky. A na rozdiel od chovateľských staníc neposkytujú všetky služby a výhody o ktorých sme hore písali.

Takýto ľudia by sa mali zamyslieť, že čo sa stane s ostatnými šteniatkami. A ak ich aj niekde predajú prípadne darujú mali by vedieť, že obsadili miesto psíkom z útulku, kde je podobných psíkov veľa a ktoré praskajú vo švíkoch. Ďalšia kategória sú nezodpovední majitelia, ktorí  na svojho psíka nedajú počas hárania dostatočný pozor. A v tom lepšom prípade ich dajú na inzerát, v tom horšom sa ich zbavia iným spôsobom.

 

Najhorší prípad je množiteľ – podnikateľ.

Tu to už vo väčšine prípadov zachádza do týrania zvierat. Títo ľudia sa zaoberajú množením – veľkovýrobou, čo najviac šteniatok, za čo najnižšie náklady. Väčšinou sa teda jedná o najrozšírenejšie plemená. Títo ľudia využívajú na predaj v najväčšej miere inzerciu. Okrem toho že tieto psíky vyrastajú v otrasných podmienkach majú väčšinou rôzne ochorenia. A najhoršie je na tom fenka, z ktorej robia fabriku na šteniatka. Samozrejme že aj tieto psíky sú len psíky a za nič nemôžu. Ale treba si uvedomiť, že pokiaľ budú mať ľudia o tieto zvieratká záujem, tak dovtedy budú trpieť a útulky budú preplnené.

Takže od množiteľa si v žiadnom prípade psíka nekupuj a nepodporuj tým týranie zvierat!!!

 

Dúfam že sme ti s odpoveďou na otázku z pdkiaľ si zaobstarať psíka pomohli. Avšak pred tým, ako sa niekde pre psíka vyberieš, treba si premyslieť aký psík je pre teba vhodný aby ste spolu žili v harmónii. Bude pre teba lepší starší psík alebo zvládneš aj šteniatko? Vieš čo všetko starostlivosť o šteniatko obnáša? Bude pre teba vhodnejšia fenka či pes? Potrebuješ psíka na stráženie alebo vyoblizuje každého človeka ktorý ku tebe zavíta? Bude žiť aj s inými zvieratkami? Väčšinu času bude tráviť v dome, v byte alebo na dvore? Tých otázok ktoré by si si mal pred kúpou psa premyslieť je dosť veľa.

Ale neboj sa nenecháme ťa v tom samého a pomôžeme ti s nimi v článkoch  „ Akého psa si vybrať“ na našej stránke www.pesbruno.sk - vyber psa. Ak chceš byť stále informovaný o novinkách zo sveta psov tak sa nezabudni zaregistrovať.

Zdroj foto: pixabay.com

Pokiaľ si sa rozhodol zobrať si psíka z útulku, určite si nesmieš nechať ujsť knižku od Pat Millerovej, ktorá patrí medzi najlepšie svetové trénerky, odborníčky na psíky z útulku a na prevýchovu problémových psov. Na šťastie pre nás vydala knižku Restartujte svého psa, kde svojimi skúsenosťami a radami pomáha práve majiteľom čerstvých útulkáčov či nájduchov.

 

 

Bruno ti odporúča:

Pes alebo fenka?

Čo ti musí byť jasné pred tým, ako si zaobstaráš psa?

5 dôvodov, prečo sú staršie psy úžasné

 

Ak sa ti článok páčil, nezabudni ho zdieľať pre tvojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum