Bígl (Beagle)

Pri bíglovi je veľmi dôležité od útleho veku dbať na dôkladnú a ráznu výchovu, lebo je aj napriek svojej milej povahe veľmi tvrdohlavý. Dôraz treba klásť hlavne v privolaní, pretože sa jeho stopovací poľovnícky pud nikdy nezaprie.

Bígl (Beagle)
Zdroj foto:
26054
Reklama

Bígl (Beagle)

 

Údaje FCI:

Štandard č. 161

Skupina 6. duriče, farbiare a príbuzné plemená

Sekcia 1.3 malé duriče ( s pracovnou skúškou )

Náročnosť na výchovu: 

náročný

Náročnosť na pohyb:  

náročný

Vzťah k deťom: 

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:  

dobrý

Využitie psa: 

spoločník, lovecký pes

Umiestnenie psa:

byt, dom

Váha, výška: 

8 – 14 kg, 33 – 40 cm

Dĺžka srsti:

 krátka

Vek dožitia: 

13 – 15 rokov

 


 

Pravdepodobne mali dočinenia s týmto priateľským plemenom už obyvatelia v starovekom Grécku. O niečo neskôr si pôvodcov bígla obľúbil aj samotný kráľovský dvor vo Veľkej Británii, keďže anglický panovníci boli fanúšikmi poľovačiek. Takto sa zaradil do skupiny ´´hounds´´ , psy ktorí lovia na stope, čo sa týka bígla je táto stopa zajačia.

 

„Bígl pracoval na love vo svorkách, pre jeho veľmi dobré znášanie sa s inými psami.“

 

 Pri bíglovi je veľmi dôležité od útleho veku dbať na dôkladnú a ráznu výchovu, lebo je aj napriek svojej milej povahe veľmi tvrdohlavý. Dôraz treba klásť hlavne  v privolaní, pretože sa jeho stopovací poľovnícky pud nikdy nezaprie. Ak pri rutinnej prechádzke prírodou natrafí na stopu, môže sa stratiť na celé hodiny, čo pre vystrašeného majiteľa nie je nič príjemné. Preto bígl potrebuje dostatok pohybu a vhodné zamestnanie sa, hlavne keď býva s vami v byte. Vhodné sú pre bígla všetky druhy kynologických športov, k čomu ho predurčuje jeho odhodlanie a sila.

Tento neustále dobre naladený pes je vždy pripravený pustiť sa do každého žartu, takže nuda s ním v zásade nehrozí.  Bígl sa stal veľmi atraktívnym plemenom k čomu prispieva jeho veľmi priateľská povaha a mierumilovný výraz.

 

„Je to veľmi dobrý spoločník a ideálny rodinný pes, ktorý sa vyznačuje svojou absolútnou  neagresivitou.“

 

 Miluje svoju rodinu a chce byť jej súčasťou v každej situácii, preto je nemysliteľné chovať ho kdesi v koterci.

                                         

Je namieste poznamenať že bígl je ´´chodiaci vysávač´´, má neustále hlad a zdá sa, že jedla nemá nikdy dosť. Preto treba byť pri jeho kŕmení obozretný, a dávať pozor aby sa z neho nestala chodiaca guľa, aj keď tomu nevinnému prosiacemu pohľadu sa nedá vždy odolať. 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Zoznam kynologických podujatí

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš aj ty doma psíka tohto plemena? Aké máš s ním skúsenosti? Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum