Aljašský malamut (ALASKAN MALAMUTE )

Malamut pochádza zo severozápadnej Aljašky. Meno aljašský malamut dostal podľa pôvodných obyvateľov Ameriky Mahlemutov, ktorým pomáhal pri love a sťahovaní. Toto plemeno je geniálne na ťahanie ťažkých nákladov. Nevyniká rýchlosťou, ale vytrvalosťou.

Aljašský malamut (ALASKAN MALAMUTE )
Zdroj foto:
12678
Reklama

 

Aljašský malamut (Alaskan Malamute)

 

Údaje FCI

Štandard č. 243

Skupina 5: Špice a pôvodné plemená

Sekcia 1: Severské saňové psy

Náročnosť na výchovu

náročný

Náročnosť na pohyb

náročný

Vzťah k deťom

má rád deti, ale na svoju veľkosť býva málo opatrný

Vzťah k zvieratám

je potrebná dôkladná socializácia

Využitie psa

spoločník, záprahový pes, preteky psích záprahov

Umiestnenie psa

interiér, exteriér – zvládne aj väčšie zimy

Dĺžka srsti

stredne dlhá

Výška a váha

pes - 63,5cm, 38kg ; fenka – 58,5cm – 34 kg             

Vek dožitia

12 rokov


 

Malamut pochádza zo severozápadnej Aljašky. Meno aljašský malamut dostal podľa pôvodných obyvateľov Ameriky Mahlemutov, ktorým pomáhal pri love a sťahovaní. Toto plemeno je geniálne na ťahanie ťažkých nákladov. Nevyniká rýchlosťou, ale vytrvalosťou. Na pretekoch mu preto vyhovujú viac závody na dlhé trate.

Podobne ako všetky severské saňové psy aj malamuty sú priateľské a zvyknuté na život vo svorke. Voči ľuďom sú milé a kamarátske, preto sa neodporúčajú ako strážne psy. Hoci mu nevadí bývať celoročne vonku, potrebuje kontakt s ľuďmi, a preto by nemal byť zavretý celý deň vo voliére. Zaujímavé je, že vďaka jeho minulosti nie je závislý na jednom človeku a oveľa ľahšie si zvyká na nového majiteľa.

 

Aljašský malamut je zrodený na prechádzky. Jednoducho miluje prírodu a spánok pod holým nebom.

 

Majú silne vyvinutý lovecký pud, a preto má väčšie problémy so súžitím s inými zvieratami. S vlastnými psami vychádzajú bezproblémovo. Pri cudzích psoch dávajú najavo svoje dominantné postavenie, čo môže vyústiť do súboja.

Aljašský malamut je zrodený na prechádzky. Jednoducho miluje prírodu a spánok pod holým nebom. Je teda ideálny na turistiku, beh, ťahanie  bicykla, saní a hlavne si vyžaduje dennodennú aktivitu. Pokiaľ ho necháš zavretého doma, tak si svoju energiu bude vybíjať na niečom, čo sa ti pravdepodobne páčiť nebude. Ale pozor na prehriatie, malamut nie je zvyknutý na naše letné teploty. 

 

 

 

Zdroj foto: wiki, wiki2

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Zoznam kynologických podujatí

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš aj ty doma psíka tohto plemena? Aké máš s ním skúsenosti? Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti opis tohto plemena páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

Reklama
Blog Fórum