Bruselský grifon (Griffon bruxellois)

Na prvý pohľad ide o neobvyklé psie plemeno, ktoré je prítulné no veľmi živé a až príliš sa podobá človeku či opici. Vďaka svojmu vzhľadu dostal prívlastok Monkey face. Aký je vlastne bruselský grifón?

Bruselský grifon  (Griffon bruxellois)
Zdroj foto:
12683
Reklama

Bruselský grifón 

(Griffon bruxellois)

 

 

Bruselský grifon vznikol krížením niekoľkých plemien, vrátane opičieho pinča, mopsa a anglického špringeršpaniela. Plemeno vzniklo v Belgicku. Tento bývalý pes bruselských ulíc pôvodne slúžil ako lovec potkanov. No v priebehu času sa toto sebavedomé plemeno stalo nesmierne populárne aj ako domáci miláčik šľachty či robotníckej triedy. Svetoznámy sa stal vďaka belgickej kráľovnej Marie Henriette, ktorá si ho na prvý pohľad zamilovala a urobila mu skvelé meno po celom svete.

 

Na prvý pohľad ide o neobvyklé psie plemeno, ktoré je prítulné, no veľmi živé a až príliš sa podobá človeku. Jeho inteligencia, zmysel pre humor a jeho vlastná dôležitosť ho vždy udržiava o krok vpred pred svojim pánom. Miluje byť po boku svojho pána za každých okolností. Ak sa grifon cíti ignorovaný, pozornosť si bude vyžadovať svojim nevychovaným správaním, len aby upútal tvoju pozornosť. Neznáša samotu, preto ak by mal tráviť väčšinu času doma sám, alebo si príliš zaneprázdnený prácou, grifona si určite domov nenos, veľmi by trpel.

 

Je to malý tvrdohlavec, preto sa ho pri výcviku snaž zaujať, a keď vykoná povel správne, nešetri pochvalou! Ak zanedbáš výchovu a výcvik, grifon ťa dokáže poriadne zmanipulovať a robiť bude to, čo chce on. Rád si pošteká pri akomkoľvek hluku, ktorý ho vyruší. Je to jeho prirodzené teriérske dedičstvo.

 

Grifon s iným psami vychádza dobre, no môže byť podráždený z hlučných detí. Inak je to veľmi láskavé psíča a snaží sa vytvoriť obrovské puto s jednou osobou v rodine, ktorá sa stane jeho spriaznenou dušou. 

 

Napriek svojej malej veľkosti a vzhľadu plyšáka je grifon prekvapivo atletický typ. Mnoho grifonov si nájde uplatnenie v agility, obedience či iných výkonnostných športoch. 

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto krásneho psíčka, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak máš s grifónikom skúsenosti, budeme veľmi radi, ak nám napíšeš o živote s ním viac do komentárov smiley

Ak sa ti táto stručná charakteristika plemena páčila, zdieľaj článok aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum