Labradorský retríver (Labrador retiever)

Labrador patrí k najobľúbenejším plemenám vďaka svojej všestrannosti a láske k ľuďom, deťom a iným zvieratám. Viac o tomto psovi sa dozvieš v popise plemena.

Labradorský retríver (Labrador retiever)
Zdroj foto:
20603
Reklama

Labradorský retríver

(Labrador retriever)

 

 

Labradorský retríver pochádza z ostrova Newfoundland pri severovýchodnom pobreží Atlantického oceána blízko Kanady. Pôvodné psy, z ktorých bol labrador vyšľachtený, sa nazývali vodnými psami svätého Jána. Tieto psy slúžili ako spoločníci a pomocníci miestnych rybárov. Pomáhali im pri práci počas celého dňa a večer trávili s rodinou. Nečudo, že sa labradorský retríver pre svoju všestrannosť stal najpopulárnejším a najobľúbenejším plemenom v USA, v Kanade, v Anglicku a takmer po celom svete.

 

Labrador má povesť jedného z najdobromyseľnejších plemien. Je neuveriteľne priateľský k ľuďom a takisto aj k zvieratám. Patrí k veľmi inteligentným psom, je zanietený k akejkoľvek činnosti a veľmi dobre sa s ním pracuje. Tréning a výcvik labradora je skutočnou radosťou, no netreba to podceňovať, pretože toto plemeno má veľa energie a nadšenia zo všetkého, do čoho sa pustí. Začni výcvik už od šteniatka. Bez tréningu a výcviku sa z hlučného a neposlušného šteniatka môže stať veľký a nekontrolovateľný pes. Zober ho na kvalitný a overený „cvičák“. Začnite sa venovať športom, napríklad v obediencii dokážu tieto psy skutočne vynikať. Labrador potrebuje každodennú aktivitu, fyzickú či duševnú. 

 

Roztomilý labradorský retríver potrebuje byť blízko svojej rodiny, na ktorú je veľmi naviazaný. Miluje deti! Ale je samozrejmé, že sa s nimi musí už od malička socializovať, aby si na seba zvykli. Ako pri každom plemene je veľmi dôležité, aby sa ku psom vedeli správať aj deti. Ťahanie za chvost, hryzenie do uší alebo vyrušovanie psíka pri jedle je neprípustné, nech je psík akokoľvek tolerantný. 

 

V prípade, že je veľmi dlho sám, jeho povesť svätca sa začne pomaly strácať. Osamelý labrador sa nudí a prichádza na rad jeho deštruktívna stránka osobnosti. Ničenie a obžúvanie čohokoľvek, čo vybije jeho nahromadenú energiu, ťa potom nemôže prekvapiť. Labrador miluje žuvanie, preto pre neho vždy priprav dostatok vhodných predmetov, ktoré obžúvať môže. Na trhu existujú rôzne žuvacie hračky, kosti či parohy. Pri výbere tých správnych mysli na kvalitu a bezpečnosť. >>>Brunov obchodík<<<

 

Venuj sa svojmu labradorovi dennodenne.

 

Dlhé prechádzky, športové aktivity a hry s tvojím labradorom dokážu veľa. Veď ako je už dávno známe: unavený pes = šťastný pes. wink

 

Labrador je známy svojou bezhraničnou vášňou k jedlu, a preto si musíš dávať veľký pozor, aby sa z aktívneho labradora nestala neriadená guľa. laugh Stráž jeho denné dávky jedla, a opäť, aktivita, aktivita a aktivita. Pozor na maškrty, vyberaj len tie, ktoré nie sú veľmi kalorické, a snaž sa ich obmedzovať. Aj keď tým prosíkajúcim očiam sa nie vždy dá odolať.

 

 

Labrador môže byť čiernej, čokoládovej a žltej farby. Spočiatku, keď sa plemeno vyvíjalo, bola prijateľná len čierna farba labradorov a žltí a čokoládoví psi boli nežiaduci. Teraz je to skôr opačne.

 

Ako sme už spomínali, labrador je veľmi všestranné plemeno. Vyniká aj ako pracovný pes pri práci záchranárov, asistenčný pes pri nevidiacich a znevýhodnených ľuďoch, dokonca je vhodný aj ako poľovnícky pes. 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto krásneho psíčka, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak máš s labradorom skúsenosti, budeme veľmi radi, ak nám napíšeš o živote s ním viac do komentárov smiley

Ak sa ti táto stručná charakteristika plemena páčila, zdieľaj článok aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum