Írsky seter (Irish Setter, Irský Setr)

Keď žiješ s írskym setrom, môžeš si byť istý, že máš šťastného a priateľského spoločníka, ktorý je vždy pripravený na akúkoľvek zábavu.

Írsky seter (Irish Setter, Irský Setr)
8757
Reklama

Írsky seter (Irish Setter, Irský Setr)

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: poľovníctvo, spoločník, turistika

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: vhodný k starším deťom

Vzťah k zvieratám: dobrý

Výška: do 67 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 120

Skupina 7 Stavače

Sekcia 2 Britské a írske pointre a setre. S pracovnou skúškou.


 

Niet sa čo diviť, keď povieme, že írsky seter pochádza z Írska. Mimochodom, z Írska pochádzajú samé pôvabné psy. Na jeho vzniku sa do konca 18. storočia podieľalo niekoľko plemien, a to napríklad anglický seter, gordonov seter či španielsky stavač. Prvý írsky seter bol prezývaný aj ako červený seter. Pôvodne sa vedľa seba chovali červený seter a červeno-biely seter a ich majitelia ich navzájom krížili. Dialo sa tak v snahe o získanie najlepších jedincov vhodných na prácu.

 

Červené sfarbenie sa však považovalo za elegantnejšie, a tak nakoniec vyhralo nad rôznymi červeno-bielymi variáciami. V Írsku sa im dodnes hovorí „Modderhu“, čo v preklade znamená „Červený pes“. Jeho srsť má nádych mahagónovej farby. Toto plemeno rýchlo získalo na popularite a dnes nie je nezvyčajné vidieť dva typy plemena: väčšieho a ťažšieho výstavného a menšieho, ľahšieho a uhľadenejšieho psa na poľovné účely.

 

Írsky seter je pes, ktorý nadovšetko miluje hru a akúkoľvek zábavu, je láskyplný a vždy pripravený na aktivitu so svojim pánom. Je to majster na vyrábanie neplechy v čase, kedy to najmenej očakávate. Toto plemeno si zachovalo energiu svojich predkov. Írsky seter miluje ľudí, ale čo miluje najviac, je trávenie všetkého možné času vonku v teréne. Nejde vôbec o strážne plemeno, hoci ak príde k nebezpečenstvu, vie sa postaviť pred svojho pána a ochrániť ho. Je skvelý pozorovateľ, v prípade neznámych ruchov okamžite postaví na nohy celú rodinu.

irish-setter-breed-plemeno-pesZdroj: pixabay.com

Večné šteniatko

Je o nich známe, že pomerne pomaly dospievajú. Dlho si zachovávajú svoj šteňací entuziazmus a niektoré psy si ho zachovávajú po celý život. Ich temperament je ovplyvnený mnohými faktormi, vrátanie dedičnosti, socializácie a správneho tréningu. Šteniatka so správnou povahou sú také, ktoré sú ochotné sa priblížiť k ľuďom a byť nimi držaní na rukách.


Zatiaľ čo írsky seter miluje každého, nie je vhodný pre každý domov. Najlepším domovom je pre neho dom s veľkým pozemkom. Toto plemeno potrebuje pohyb. Veľa pohybu. Zároveň treba brať na zreteľ, že ide o poľovné plemeno, preto treba mať pozemok dobre oplotený.

 

Toto plemeno je veľmi naviazané na svoju rodinu, preto by nikdy nemalo žiť vonku na dvore, ale vo vnútri v dome so svojou rodinou. Pokiaľ sú sami viac ako niekoľko hodín, ich nešťastie z odlúčenia môže prejsť až do deštruktívneho správania.

 

Čím viac pohybu a tréningu, tým lepšie

Potrebujú sa hýbať a mať zamestnanú hlavu. Spôsobov ako ho zabaviť, je viacero. Najlepší je beh, či bikejoring. Dlhé prechádzky, plávanie či lov sú ďalšie skvelé spôsoby ako naplno využiť živú povahu írskeho setra. Vyniká aj v mnohých psích športoch, ako je obedience, stopa či agility. So svojou úžasnou povahou sú skvelými terapeutickými psami, ktorí častokrát pomáhajú v hospicoch, domovoch dôchodcov či v detských nemocniciach.

 

Toto plemeno patrí medzi inteligentné psy, ktoré sa ľahko trénujú. Pri tréningu netreba využiť fyzickú silu. Použitím pozitívnej techniky posilňovania, ako sú odmeny v podobe maškrty, pochvaly alebo hračky, ľahko dosiahneš výsledky.

 

Srsť je jeho pôvabom

Jeho krásna srsť mu je ozdobou a zároveň charakteristickým znakom. Na hlavne krátka a jemná, na chrbte, chvoste a končatinách krásna lesklá, dlhá, gaštanovočervená srsť. Aby sa zachovala lesklosť a jemnosť srsti, treba ju minimálne každý druhý deň prečesať. Kúpanie postačuje niekoľkokrát do roka.

 

Írsky seter je dobrým priateľom pre staršie deti. Pri malých deťoch sa mu môže ľahko stať, že ich pri hre zhodí. S inými psami nemá problém, rovnako ako aj s mačkami, hlavne ak s nimi vyrastá v jednej domácnosti. Pri vtákoch treba byť obozretný, môže ich považovať za korisť.

 

Z chorôb, ktoré sa u tohto plemena vyskytujú, možno spomenúť epilepsiu, či torziu žalúdku.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum