5 skvelých typov na domáce čistiace prostriedky. Super nápad ako ochrániť zdravie tvojho psa!

Pes v byte, všade samé chlpy a občas kopec blata, no my chceme mať naše príbytky dokonale čisté. Čo však hovoria na všetky tie čistiace prostriedky naše psy? A ich zdravie?

5 skvelých typov na domáce čistiace prostriedky. Super nápad ako ochrániť zdravie tvojho psa!
5576
Reklama

5 skvelých typov na domáce čistiace prostriedky. Super nápad ako ochrániť zdravie tvojho psa!

 

Mať čistú domácnosť je dôležité, no rovnako dôležitá je aj bezpečnosť tvojho psa. Už dávno nie je pravdou, že len za pomoci agresívnej chémie dokážeme naše príbytky udržať v čistote. V dnešnej dobe existuje nespočetné množstvo domácich čistiacich prostriedkov, ktoré vykonávajú prácu za túto zastaralú zbierku toxických fľaštičiek. Dokonca bez toho, aby za sebou zanechávali nepríjemné chemické stopy na nábytku či podlahe. Ak ťa to zaujalo, čítaj ďalej a dozvieš sa aké alternatívy môžeš použiť pre krásne čistú a voňavú domácnosť.


Hlavný podozrivý č.1: Amoniak

Amoniak sa nachádza v mnohých čistiacich prostriedkoch na sklo a v prostriedkoch na leštenie. Prečo? Odpoveď je jednoduchá – nezanecháva šmuhy. Ale zároveň je veľmi škodlivý pri vdýchnutí. Domáce zvieratá majú menšiu kapacitu pľúc, preto sú aj oveľa náchylnejšie na tento typ dráždivej látky. A pozor! Amoniak zmiešaný s bielidlom vytvára jedovatý plyn.

Nahraď ho: Bielym octom

Ten je vysoko kyslý, jeho pH má od 2,0 do 2,5. Hoci nie je klasifikovaný ako dezinfekčný prostriedok, má schopnosť zabíjať mnoho škodlivých mikroorganizmov a zanecháva za sebou iba krásny lesk.

 

 

Hlavný podozrivý č.2: Umelé arómy

Ak produkt, ktorý používaš vonia ako borovicový les, ovocie, lúčne kvety či skvelý parfém, vedz, že pravdepodobne obsahuje ftaláty – toxické chemikálie pridávané do prípravkov za účelom napodobniť vône. Nachádzajú sa v mnohých osviežovačoch vzduchu a v čistiacich prostriedkoch. Ftaláty však vyvolávajú bolesť hlavy, závraty, alergické vyrážky, kašeľ, vracanie a podráždenie kože. Ak sme na tieto látky tak veľmi citliví my ľudia, aký dopad to má na naše domáce zvieratá?

Nahraď ho: Éterickými olejmi

Vysoko kvalitné éterické oleje sa vyznačujú antibakteriálnymi vlastnosťami. Preto sú veľkými nepriateľmi pre mnohé baktérie. A k tomu ešte aj skvelo voňajú! Pridaj niekoľko kvapiek do prírodného neparfumovaného čistiaceho prostriedku, alebo ich zrieď s vodou a rozptýľ rozprašovačom do ovzdušia. Dôležité je však ubezpečiť sa, že kupuješ čisté a pravé éterické oleje, ktoré neškodia ani tebe ani tvojmu psovi.

 

 

Hlavný podozrivý č.3: Chlór

Tento nevinne vyzerajúci, všade prítomný prvok môže byť ľahko inhalovaný, absorbovaný alebo prehltnutý domácimi zvieratami. Vystavenie sa čistiacemu prostriedku s obsahom chlóru vedie ku dráždivosti slizníc, spôsobuje kašeľ, problémy s dýchaním, pálenie, slzenie očí alebo aj zvracanie. Požitie väčšieho množstva chlóru môže spôsobiť aj smrť.

Nahraď ho: Sódou bikarbónou

Táto nenápadná zložka využívaná pri pečení má mnoho využití aj pri čistení domácnosti. Okrem iného dobre slúži aj pri bielení prádla.

 

 

Hlavný podozrivý č.4: 2-butoxyetanol

Tento fešák je súčasťou mnohých univerzálnych čistiacich prostriedkov. Rovnaký ako ostatní jeho bratia, aj on vznikol z ropy a môže značne poškodiť zdravie nielen tvoje, ale aj tvojho psieho spoločníka. V prípade ak je dlhodobo inhalovaný, môže spôsobiť anémiu, intoxikáciu, podráždenie očí a nosa. Vedci zistili, že dlhodobá expozícia tejto látky aj na pomerne nízkej úrovni spôsobuje vrodené poruchy, poškodenie spermií a semenníkov u zvierat. 2-butoxyetanol má sladkastú vôňu, čím je pre zvieratá vcelku príťažlivý.

Nahraď ho: Peroxidom vodíka

Peroxid vodíka je antibakteriálny dezinfekčný prostriedok, takže je rovnako efektívny pri upratovaní tvojho domova. Je veľmi univerzálny, použiť ho možno na vyčistenie povrchov v kúpeľni alebo v kuchyni a pri zriedení s horúcou vodou, skvelo čistí podlahy. Peroxid vodíka sa dá dokonca použiť aj na odstránenie plesne.

 

 

Hlavný podozrivý č.5: Formaldehyd

Niektoré leštiace prípravky na drevo, osviežovače vzduchu či iné čistiace prostriedky obsahujú stopy formaldehydu. Aj keď je táto prchavá zlúčenina prirodzene sa vyskytujúca, po dlhšom vdychovaní vo vysokých dávkach môže spôsobiť poškodenie buniek. Pri čítaní obsahu prípravkov si dávaj pozor aj na jeho záludné synonymá – formalín, metanol či metylénoxid.

Nahraď ho: Čerstvým vzduchom

Otvor okná! Nič tvoju domácnosť neosvieži viac ako čerstvý vzduch.

 

 

Hlavný podozrivý č.6: Laurylsulfát sodný (SLS)

Tento emulgátor umožňuje pracím prostriedkom produkovať bohatú bielu penu. Vedľajší toxický produkt 1,4-dioxán kontaminuje SLS počas výrobného procesu. Dôsledkom toho môže byť podráždenie psej pokožky, poškodenie vnútorných orgánov a endokrinného systému.

Nahraď ho: Kastilovým mydlom

Toto mydlo je na báze rastlinného oleja, neobsahuje žiadne škodlivé chemikálie a je vynikajúce na nečistotu a mastnotu. Pri kombinácií s octom sa však jeho čistiace vlastnosti neutralizujú, takže tieto dve zložky je potrebné používať separátne.

 

A čo tak si vyrobiť vlastné domáce prostriedky, ktoré budú bezpečné a rovnako účinné ako tie z regálov obchodných reťazcov? Poďme na to! Máme pár skvelých receptov:

Univerzálny prírodný čistiaci prostriedok

  • 2 šálky destilovanej vody

  • 1 šálka bieleho octu

  • 10 kvapiek citrónovej silice

  • 5 kvapiek esenciálneho oleja z tymiánu

 

Kúpeľňa a WC

  • ½ šálky sódy bikarbóny

  • ¼ šálky pracej sódy

  • ¼ šálky soli

  • 5 kvapiek citrónovej silice

 

Prací prášok

  • 7 litrov teplej vody

  • 1 šálka sódy bikarbóny

  • 1 šálka tekutého kastilového mydla

  • 3 šálky hrubozrnnej soli

  • 20 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja

 

Sprej na okná a zrkadlá

  • 2 šálky destilovanej vody

  • 2 šálky bieleho octu

 

Leštidlo na nábytok

  • ½ šálky kokosového oleja

  • ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy

 

Zdroj: animalwellnessmagazine.com

 

Bruno ti odporúča:

Môj pes spí celý deň. Je to normálne?

Neignoruj časté olizovanie labiek. Tvoj pes potrebuje ihneď pomoc

Psia slepota. Dá sa psovi v tomto prípade pomôcť?

Toto jedlo by si mal zaradiť do jedálnička tvojho psa

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum