Aký pán, taký pes. Silné puto medzi tebou a tvojim psom môže vážne ublížiť!

Až príliš emocionálne. Až natoľko, že sa tým vedci nechcú zaoberať. Dokážeme ovplyvniť zdravie psa tým, že udržíme naše telo a dušu zdravú?

Aký pán, taký pes.  Silné puto medzi tebou a tvojim psom môže vážne ublížiť!
13587
3
Reklama

Pozor na zdravie. Silné puto medzi tebou a tvojim psom môže vážne ublížiť!

 

Existuje veľmi silná väzba medzi zdravím človeka a zdravím psa. Pravda alebo niečo, čo si majitelia psov nechcú pripustiť? V tomto smere nám nepomôžu ani vedci, je to pre ich až príliš emocionálne. Ako to v skutočnosti je?

 

Človek, ktorý vyslovil toto tvrdenie, je veterinár. Veterinár s 23 ročnou praxou. Každý deň diagnostikuje rôzne ochorenia, pýta sa na predchádzajúci život psa, na jeho správanie a na to, aké zmeny u neho nastali. Potom sa otočí na jeho pána. A pýta sa na rovnaké veci. Viac ako polovica prípadov ukáže, že niekto v rodine (najčastejšie človek, s ktorým má pes najsilnejšie puto) trpí rovnakým problémom. To je fascinujúce, nie? Naozaj sme s našimi psami natoľko previazaní, že zdieľame aj rovnaké chronické zdravotné ochorenia?
 

Neviňme sa!

Hneď na začiatku treba povedať, že sa nemôžeme viniť za zdravotné problémy našich štvornohých miláčikov. Nie je to naša chyba, ak ochorejú. Je to dôsledok toho, že sme s nimi veľmi silno prepojení. Tak silno, že nezdieľame spolu len tie radostné chvíle, ale aj tie menej veselé udalosti.

 

Ako sa to celé deje?

Naše psy sú silne empatické bytosti. Čo to je empatia? Prirodzený senzorický fenomén, pri ktorom jedna bytosť zažíva pocity druhej, vo vlastnom senzorickom povedomí. Zjednodušene – pes vo svojom tele cíti to, čo jeho človek.

 

Ak máš strach, tvoj pes môže taktiež pociťovať úzkosť a časom si tento strach môže privlastniť natoľko, že ho bude poberať za svoj. No niekoľkokrát silnejší.

 

 

Z iného pohľadu

Veterinár, ktorý verí, že pes prenáša starosti svojho pána na seba, verí aj ďalším úkazom. Myslí si, že môže ísť o niečo oveľa silnejšie ako je empatia. Verí v známy študovaný jav, kedy sa akékoľvek dva systémy s rovnakými vzormi vibrácií, budú mať časom tendenciu zosynchronizovať. V preklade? Klasický príklad je umiestnenie akéhokoľvek počtu mechanických kyvadlových hodín na rovnaký stôl. Všetky zo začiatku tikajú v rôznom čase. No v krátkom časovom intervale sa všetky tieto hodiny zosúladia a dostanú do harmónie.

 

Čím zdravší sa budeš cítiť emocionálne, duševne a fyzicky, tým zdravší bude aj tvoj pes.

 

Existuje množstvo dôkazov, ktoré sa zameriavajú na niečo, čo sa nazýva Synchronizácia srdcovej frekvencie. Hoci je tento jav oveľa silnejší medzi ľuďmi, ktorí sú navzájom hlboko prepojení, to isté sa deje aj medzi nami a našimi psami. Kľúčovým aspektom silnej sociálnej väzby sú spoločné biologické stavy. Možno píšem teraz až príliš odborne, no je dobré vedieť, ako sa to celé deje. Empatia a elektromagnetické pole je oveľa silnejší nástroj na komunikáciu, ako napríklad taký mobilný telefón. A naše psy to vedia.

 

Ak by to tak nebolo, ako je možné, že naše psy veľmi dobre vedia, kedy sa rozhodneme odísť z práce a prichádza náš čas na návrat domov? Bez akéhokoľvek fyzického spojenia, psy cítia naše pocity.

 

Ale synchronizácia, ktorá vyplýva zo silného, milujúceho vzťahu môže byť nielen prospešná, ale bohužiaľ môže aj ublížiť. Práve to je podľa spomínaného veterinára dôvod, prečo my a naše psy zdieľame rovnaké zdravotné problémy, ale samozrejme aj to, prečo puto medzi nami prináša aj zdravotné výhody.

 

Ak chceš uzdraviť svojho psa, uzdrav seba!

Áno, ak chceš uzdraviť svojho psa, začni od seba. Preto je vždy dôležité, aby sme neustále pracovali na svojom zdraví a pohode. V mnohých prípadoch jediný spôsob, ako uzdraviť psa z chronického zdravotného problému, je hľadať problémy vo svojom tele a vo svojej hlave. A liečiť ich práve tam. A áno, nikto nevraví, že to je jednoduché, že to pôjde zo dňa na deň. Z dlhodobého hľadiska však pomôžeš hneď dvom bytostiam. Sebe a svojmu psovi. Čím zdravšie sa budeš cítiť, tým zdravší bude aj tvoj pes.

 

Ty a tvoj pes ste hlboko prepojení. Uvedomiť si to znamená otvorenie nových spôsobov, ako udržať teba, tvoju rodinu, aj tvojho psa šťastných, zdravých a dlho žijúcich.

 

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com 

 

Bruno odporúča

Ovplyvňuje empatia komunikáciu medzi človekom a psom?

Psy sa boja, lebo sa my bojíme

Psy pomáhajú deťom znižovať hladinu stresu

Adopcia psa pomáha človeku bojovať s depresiou

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Majola
pred 3 rokmi
presne takto milujem i ja svojho. Hlavne ked sa nažerie, tak sa chce pomaznat. A hlavne hend pozna, že som chora,m že mi niečo je. Je užasný
Henrietka
pred 3 rokmi
tiež mam doma bigla a je ako moje dieta, takže prečo nie. Davam mu z mojho pohladu to najepšie čo možem
Henrietka
pred 5 rokmi
doma mame psa cca 2 roky, je to člen našej rodiny a hlavne deti su na nom vlemi zavisle, fixovane. Kupujeme mu kvalitnu stravu a dopriavame mu ,,všetko,,
Blog Fórum