Trpasličí pinč (Miniature Pinscher)

Malý, veľký pes. Áno, presne taký je trpasličí pinč. Ak hľadáš dlhovekého a aktívneho psa, on bude tvojho srdca šampión. Prečítaj si viac o tomto plemene.

Trpasličí pinč (Miniature Pinscher)
7885
Reklama

Trpasličí pinč (Miniature Pinscher)

 

Náročnosť na pohyb a čas: vysoká

Využitie psa: spoločník

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: po správnej socializácii dobrý

Vzťah k zvieratám: po správnej socializácii dobrý

Výška: 25 - 30 cm

Váha: do 6 kg
 

Údaje FCI:

Štandard č.185

Skupina 2: Pinče, bradáče, molosoidné a švajčiarske horské a salašnícke psy

Sekcia 1: Pinče a bradáče


 

Trošku s histórie o trpasličom pinčovi

Trpaslíči pinč sa považuje za staré plemeno, no prvá zmienka o tomto trpaslíkovi bola zaznamenaná až v 15. storočí. Pôvod nie je úplne jasný, ale väčšina kynológov sa zhoduje, že pochádza z nemeckého mesta Württemberg. Mesto známe veľkým počtom konských fariem, na ktorých bolo potrebné redukovať populáciu potkanov. Trpasličí pinč bol vyšľachtený na lov potkanov. Kvôli svojej odvahe boli tieto psy nazývané Storm Storm (búrka).


V roku 1895, keď nemeckí chovatelia vytvorili Pinscher klub, ktorý bol neskôr premenovaný na Pinscher-Schnauzer klub, sa vytvoril štandard pre toto plemeno. Miniatúrne pinče boli po prvýkrát vystavované v roku 1900 v Stuttgarte v Nemecku. Do tej doby boli prakticky neznáme mimo svojej vlasti. Od roku 1905 až do prvej svetovej vojny sa trpasličí pinč v Nemecku veľmi rýchlo rozšíril do všetkých kútov. Po prvej svetovej vojne sa chovatelia v Nemecku snažili o zlepšenie línie tohto plemena. Okolo roku 1919 boli prvé pinče dovezené do Spojených štátov. Na prvej výstave v Amerike sa ich ukázalo len pár, no od roku 1929 vznikol Miniature Pinscher Club of America. V tom istom roku bolo plemeno uznané Americkým Kenne Club. Vystavovali sa v skupine s teriérmi.


 
Aký je trpasličí pinč? Je vhodný aj do mojej rodiny?

Výraznou vlastnosťou tohto plemena je odvaha, vytrvalosť a rýchla reakcia.  Dodnes si veľa ľudí myslí, že trpasličí pinč mal byť zmenšená napodobenina dobermana, čo ale vôbec nie je pravda. Miniatúrny pinč je totižto plemeno staršie ako doberman.
Trpasličí pinč sa vyznačuje pôvabom, eleganciou a ľahkosťou pohybu. Je to veľmi energické plemeno, takže dlhé prechádzky ho určite potešia.


Nechýbajú mu svaly a a patrí medzi dobre stavané plemená. Najelpšie bude, keď si ho zaobstaráš do rodiny ku starším deťom. Je to predsalen malý pes s veľkou osobnosťou a v rôznych situáciách vie zareagovať skutočne veľmi rýchlo.
 

Je to veľmi inteligentný a temperamentný pes, takže pri tréningu budeš musieť byť precízny a neoblomný. Nedstatok pohybu môže spôsobiť poruchy v správaní. Jeho temperamentu vyhovujú športy ako sú napríklad agility, dogdancing, jednoducho niečo, kde sa môže vyšantiť do sýtosti. Je to potkaniar, čo môže spôsobiť to, že bude útočiť na menšie zvieratá, ale správnou socializáciou sa dá veľa vecí vyriešiť už v šteňacom veku.  Ak ho nebudeš viesť ty, tento malý pinč veľmi rád prevezme tvoju úlohu pána domu.


Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú by si mal o tomto plemene vedieť je to, že netrpí žiadnymi vážnymi dedičnými ochoreniami, čo z neho robí dlhoveké plemeno. Niektorí jedinci prekonali vekovú hranicu 20 rokov a vek 17 rokov nie je u tohto plemena nič neobvyklé. Sú to zdravé a vitálne psy.


Ako sa o neho treba starať?

Výstavným kusom sa lepia uši, aby stáli,  ale pokiaľ neplánuješ výstavy, nie je to potrebné.
Starostlivosť o srsť nie je náročná, je to krátkosrsté plemeno, ktorého srsť treba raz za čas zbaviť prachu a nečistôt. Ako som už vyššie spomínala, v zime, pri mínusových teplotách je potrebné zabezpečiť kabátik, aby psovi nebola zima.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, pes bruno

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum