Šiperka (Schipperke)

Miluje deti a vie s nimi nadviazať veľmi kamarátsky vzťah. Šiperka je skvelou voľbou pre začínajúcich kynológov, aj pre deti. S nami sa o tomto psom plemene dozvieš viac.

Šiperka (Schipperke)
Zdroj foto: Caspian DIXICON CZECH - Bia Farbulová
5780
Reklama

                                  Šiperka (Schipperke)
 


Náročnosť na pohyb a čas: veľmi vysoká

Využitie psa: šport, strážca, spoločník pre aktívnych ľudí

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám: po správnej socializácii dobrý

Výška: 25 - 33 cm
Váha: od 3 - 9 kg

 

Údaje FCI:

Štandard č.83

Skupina 1: Salašnícke a pastierske psy (bez Švajčiarskych salašníckych psov)

Sekcia 1: Pastierske psy


šiperka, shipperke, shipperka
Foto: Caspian DIXICON CZECH - Bia Farbulová

História plemena šiperka


Šiperka je staré, neprešľachtené plemeno, ktoré bolo vyvinuté v Belgicku.
Prvú zmienku o šiperkách môžeme nájsť v Kronike mnícha Wencelase z 15. storočia. Tohto psa nájdeme aj na mnohých flámskych obrazoch.


Názov Schipperke znamená vo flámčine malý námorník, pretože tieto psy sa často vyskytovali na lodiach holandských a belgických námorníkov. Používali ich ako spoločníkov, ale aj ako strážnych psov.


Šiperku si obľúbili flámski maliari a umelci, často toto plemeno maľovali a bolo im inšpiráciou. Neskôr sa toto plemeno dostalo aj do miest, kde sa využívalo na stráženie konských stajní a na chytanie hlodavcov.


V rokoch 1850-1900 bolo toto plemeno na pokraji vyhynutia, no s chovom v Európe veľmi pomáhali chovatelia z Ameriky a Anglicka, kde bola šiperka veľmi populárnym plemenom.  Popularita plemena rástla až tak, že psy sa v roku 1888 začali vyvážať do USA. Prvý špeciálny klub v USA pre šiperky, bol založený v roku 1905, ale oficiálny klub tohoto plemena, v USA,  nebol založený až do roku 1929.

špierka, shipperke, shipperkaFoto: Caspian DIXICON CZECH - Bia Farbulová

 

 


Šiperka je pes malý telom, ale veľký duchom.

 

 

Aká je šiperka dnes?

 

Tým, že to nie je veľmi prešľachtené plemeno, netrpí skoro žiadnymi genetickými ochoreniami.

Je to veľmi energické plemeno, ktoré miluje pohyb, rado pracuje, možno aj preto je zaradená do pastierskej skupiny psov. Je to úžasný strážny pes, ktorý prekypuje sebavedomím a dominanciou, no aj napriek takej povahe nevyhľadáva konflikty. Aj napriek tomu, že je šiperka malý pes, veľmi pozorne si svoje územie stráži. Svoju rodinu zbožňuje nadovšetko a pre svojho pána urobí čokoľvek.


Miluje deti a vie s nimi nadviazať veľmi kamarátsky vzťah. Šiperka je skvelou voľbou pre začínajúcich kynológov, aj pre deti. Vyniká inteligenciou, rýchlo a rada sa učí, a veľmi ľahko sa cvičí. Je to síce malý psík, ale ma veľmi mlsný jazýček. Tieto psy milujú jedlo, bude ho hľadať vždy a všade. Je to veľmi čistotný pes, ktorý nepohrdne miestom v posteli, pri svojom pánovi.

Tento psík sa hodí na agility, či na tanec so psom, má vynikajúce predpoklady na záchranárskeho, alebo stopárskeho psa.

 

šiperkaFoto: Caspian DIXICON CZECH - Bia Farbulová



Aj napriek tomu, že má hustú srsť, nepotrebuje žiadnu extra starostlivosť. Raz za čas stačí srsť prečesať a zbaviť prachu a nečistôt.  Je to pes, ktorý sa hodí aj do bytu.

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, pes bruno

 

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum