Olivový olej. Prečo by si ho mal zaradiť do misky tvojho psa?

Často kladená otázka. Môžem jedlo svojho psa poliať olivovým olejom? Odpoveď je jednoznačná. Áno. V čom psovi prospeje sme pre teba rozobrali v článku.

Olivový olej. Prečo by si ho mal zaradiť do misky tvojho psa?
10358
3
Reklama

Olivový olej. Prečo by si ho mal zaradiť do misky tvojho psa?

 

 

Čo si budeme hovoriť. Olivový olej je v dnešnej dobe súčasťou každej kuchyne, kde sa kladie dôraz na zdravý životný štýl. Je prospešný tak pre ľudí, ale aj pre našich domácich miláčikov. Na mnohých diskusiách a vo viacerých článkoch bol často riešený kokosový olej, ako veľmi kvalitný doplnok psej stravy, či kozmetický prípravok, ochraňujúci kožu (my sme sa o ňom zmieňovali v článku, Kokosový olej – liek pre tvojho psa). Omega 3 mastné kyseliny dodá do psej misky zase rybí olej. Ideálne je, oleje striedať.

Nezabudni si vybrať pre svojho chlpáča panenský olivový olej, ideálne certifikovaný a v bio kvalite.

 

8 dôvodov, prečo pridávať olivový olej do psej misky

 

  1. Olivový olej psom chutí

Jesť každý deň suché granule. Koho by to bavilo? Komu by to chutilo? No, málokomu. Tvoj chlpáč iste ocení zmenu, v podobe lyžice panenského olivového oleja, ktorý posunie granulky plynulejšie do žalúdka. Ideálne bude, keď olivový olej zmiešaš so štipkou cejlónskej škorice či proti nádorovej kurkumy s čiernym korením (aktivuje účinky kurkumy). O účinkoch škorice sme písali TU a o skvelých účinkoch na psí organizmus kurkumy sme písali TU.

 

  1. Olivový olej pomáha psom zhodiť nadbytočné kilá

Ak ty alebo tvoj chlpáč potrebujete zo zdravotných dôvodov zhodiť nejaké to kilečko, olivový olej naštartuje váš metabolizmus. Tento olej útočí na tukové bunky a snaží sa ich ničiť , hlavne v oblasti okolo vnútorných orgánov.

 

  1. Olivový olej pomáha chrániť psov pred chorobami

Vďaka tomu, že je tento olej bohatý na mononenasýtené tuky, zabraňujem vzniku kardiovaskulárnych ochorení, či dokonca aj cukrovky. Zistilo sa, že zásluhou kyseliny olejovej (55 – 80%) a zlúčenín skvalénu a terpenoidov, účinne bojuje ako prevencia pred nádorovými ochoreniami, ktoré postihujú až 50% psíkov, starších ako 10 rokov.

 

  1. Olivový olej chráni imunitný systém psov

Antioxidanty, vrátanie polyfenolov, vitamínu E, chlorofylu a karotenoidov účinne zbroja pri ochrane imunitného systému. Obzvlášť dôležité je pridávať olivový olej do pokrmov pri prechode ročných období.

 

  1. Olivový olej prispieva k dlhšiemu životu tvojho psa

Aj keby sme boli najšťastnejší na svete, keby naše psy žili večne, nie je to tak. Každopádne, vhodnou životosprávou a kvalitným jedlom, dostatočnou fyzickou a mentálnou aktivitou vieme psí život skvalitniť a predĺžiť. Olivový olej zabraňuje oxidácii buniek voľnými radikálmi, čo môže viesť k predčasnému starnutiu.

 

 

  1. Olivový olej a psí mozog

Aj psy starnú, a práve oni potrebujú výživové doplnky čo najviac. Olivovým olejom môžeš prechádzať kognitívnemu úpadku svojho psa. Prevencia pred starnutím psej mysle je vhodná hlave pre plemená psov, ktoré sú považované v rebríčku za tie inteligentnejšie, napríklad bordeské kólie alebo pudle.

 

  1. Olivový olej dodá tvojmu psovi chýbajúcu energiu

S každodennou dávkou olivového oleja v miske tvojho psa sa v jeho tele zlepší cirkulácia krvi a dýchanie. Preto je vynikajúci aj pre psíkov, ktorým vďaka genetickým predispozíciám je dýchanie sťažené. Ide hlavne o plemená ako sú boxer, mops či bulldog.

 

  1. Olivový olej ako kozmetický prípravok pre psov

Iste ťa zaujal článok, v ktorom sa písalo o blahodarných účinkoch olivového oleja na ľudské vlasy a pokožku. Áno, mierime správne, ak ti chceme načrtnúť, že to isté platí aj u psov. Olivový olej dodáva psej srsti a vlasom dostatočnú hydratáciu a lesk. Pravidelným vtieraním do kože môžeš napomôcť suchej koži a vytvárajúcim sa lupinám v srsti chlpáča.

 

Napíš nám v komentároch čo si ty myslíš o olivovom oleji. Vedel si o jeho blahodarných účinkoch? Pevne veríme, že sme ťa presvedčili a od dnes bude súčasťou bohatej stravy tvojho chlpáča.

 

Zdroj: dogster.com, wikipedia.com

 

 

Bruno odporúča:

5 byliniek, ktoré uľahčia tvojmu psovi prechod na surovú stravu

10 TOP ľudských potravín, ktoré môžeš v pohode zdieľať so svojim psom

Psy kŕmené vegánskou stravou žijú zdravší život. Pravda alebo lož?

Toto jedlo by si mal zaradiť do jedálnička tvojho psa

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Reklama
Hana-1
pred 2 rokmi
A môžem dať olej aj šteniatku?
Majola
pred 4 rokmi
psovi davam lososovy olej, nie olivovy
aramis
pred 5 rokmi
pokvapkavame s nim sem tam grnaulky ale ked krmime s pate brit monoproteinom tak nie je potreba - to je stavnate a obsahuje vsetko co havino potrebuje a navyse je to zdrave a chuti mu to
Blog Fórum