So psom do Slovinska - Ljubljana a Národný park Triglav

Ak túžite so svojim štvornohým chlpáčom vyvetrať labky za hranice Slovenska, máme pre Vás ideálny tip, kde budete vítaní a objavíte skvelú krajinu. Je ním Slovinsko s dogfriendly spoločnosťou a krásnou prírodou.

So psom do Slovinska - Ljubljana a Národný park Triglav
Reklama

Spoznaj s chlpáčom Ljubljanu a Národný park Triglav

 

Ljubljana

Do Slovinska viete ísť na predĺžený víkend alebo aj na týždeň a viac. Záleží čo a koľko toho chcete stihnúť, pretože Slovinsko toho ponúka neúrekom. My sme na svoj 6 denný trip vyrazili smer Ljubljana cez rakúsku diaľnicu (9,20€ na 10 dní) a ďalej po slovinskej cez Maribor (15€ na 7 dní).

Ak navštívite Ljubljanu cez víkend, tak viete zaparkovať blízko centra zadarmo. Ljubljana je pekné malé mestečko s pešou dostupnosťou historického centra. V rámci pár hodín viete prejsť malebné uličky a dať si obed v niektorej z rôznorodých reštaurácií na nábreží Ľubľanice. Slovinci sú dogfriendly a vždy nás privítali s miskou vody. Čo pozrieť v Ljubljane? V rýchlosti spomeniem Centrálny trh, Námestie Prešeren, Dračí most, Trojmostie, Špica, Ľubľanský hrad a Tivolský park. Umenie a zábavu nájdete na Metelkovej ulici a v Tovarne Rog. Slovinskú architektúru môžete vidieť v podobe Hlavnej knižnice, Cankarjevov dom, Námestie republiky a rôzne domy s tehlovým obkladom.

Slovinsko so psom

 

Náš výlet sme poňali nomádsky a plánovali sme si vždy nájsť nejaký kemp v blízkom okolí vytipovaných cieľov. Čo môže byť v najvyššej sezóne problém, o čom sme sa presvedčili hneď prvú noc. Plán bol sa zložiť v jedinom kempe na behu jazera Bled, ale bola samozrejme plnka. Našťastie boli v kempe veľmi ochotní a odporúčili nám neďaleký kemp Perun Lipce. Hoci Slovinsko je všeobecne dogfriendly, ale v kempoch platia jasné pravidlá a musíte mať svojho psíka na vôdzke. Pod kempom na brehu rieky Sáva je psí výbeh. Noc vyjde 13€ + 3,70€ pes. Elektrina 4€, sprchy a WiFi je zadarmo.

Viac info tu: https://www.camping-perun.si/en/

 

 

Bled

Náš druhý deň sme začali návštevou nádhernej tiesňavy Vintgar (parking 0-5€ podľa miesta, vstup 5€). Vytesala si ju riečka Radovna a na jej konci vytvára vodopád Šum. Tiesňava je prístupná verejnosti už viac ako 125 rokov. Úzky drevený chodníček vedie až k vodopádu, odkiaľ sa vrátite späť po tej istej trase, ale predtým sa choďte pokochať vodopádom zdola. Návštevu odporúčam buď skoro ráno alebo poobede pred záverečnou, ale najlepšie mimo hlavnej sezóny.

Možno Vám potom ostanú sily na menšiu túru s prekrásnym výhľadom na jazero Bled a jeho okolie z vrchu Ojstrica a Velika Osojnica. My sme sa radšej okúpali v jazere s tým, že si aspoň užijeme výlet na známy ostrovček. Kvôli hlavnej sezóne boli všetky loďky ďaleko od brehu a navyše kostolík akurát reštaurovali. Tak jediné, čo nám ostalo, bola prechádzka na Bledský hrad. Nakoniec sme dostali svoj výhľad na toto ikonické slovinské jazero. Ak už budete v okolí Bledu, tak odporúčam lokálnu špecialitku „kremšnita“ v Cafe Park. Je to veľmi jemný krémeš a ponúkajú ho aj s ovocím.

Slovinsko so psom

 

Bohinj

Ak túžite po kľudnejšom mieste, no rovnako čarovnom, je ním pár kilometrov vzdialené jazero Bohinj ležiace v ľadovcovom údolí. Namierte si to rovno k vodopádu Savica. Parkovisko je pri dvoch chatách a vstupné je 3€. V Slovinsku mi vôbec nevadili miestne poplatky, lebo bolo reálne vidieť, že vyzbierané peniaze putujú do údržby, zveľaďovania okolia a ochrany prírody. Hore k vodopádu vedie lesný chodník s množstvom schodov. Za odmenu dostanete pohľad na 78 metrov vysoký vodopád a výhľad na Bohinjské údolie.

Po vodopáde odporúčam sa osviežiť v jazere alebo sa môžete nechať vyniesť lanovkou na vrch Vogel, odkiaľ budete mať skvelý výhľad na Triglavský národný park.

Slovinsko so psom

 

Naše labky sme zamierili smer Tolmin a spoznali sme, aké to je, cestovať Julskými Alpami. 50 kilometrov serpentín sme rezali 2 hodiny a ku koncu to už fakt nebola sranda. Nakoniec sme museli upustiť z plánu a nájsť si kemp pri meste Tolmin. Pred mestom sme ho aj našli, a tak sme neváhali a zakotvili sme. 

Kemp nájdete tu: http://www.campsibertolmin.si/

 

Tolmin

Na ďalší deň sme museli dobehnúť zameškané. Prvá zastávka je Tolminská tiesňava (parking 7€ na 3 hodiny resp. zadarmo obsluhované shuttle busom). Vstupné do tiesňavy je 8€ (v letnej sezóne). Tieňavou vedie náučný chodník s menšími zákutiami ako Medvedia hlava, Diablov most vo výške 60 metrov, jaskyňa Zadlaška či termálny prameň. Opäť platí, že v hlavnej sezóne treba prísť ráno, aby ste sa vyhli davom. 2 kilometrovú trasu viete spraviť za 1,5 hodiny. Odtiaľ sme pokračovali do mesta Bovec, ale cestu si môžete spríjemniť jedným z najznámejších vodopádov v Slovinsku – Kozjak. 

Slovinsko so psom

 

Bovec – Kanin

Letné horúčavy nás vyhnali do výšin Julských Álp, konkrétne do lyžiarskeho strediska Kanin. Parkovisko je zdarma, ale lanovka je spoplatnená 17€, pes je free. Na hornej stanici sa nachádza najvyššie položená reštaurácia v Slovinsku (2293 m.n.m.), ale cesta k nej trvá 30 minút, preto odporúčam zobrať dostatok tekutín do tej mini kabínky – sauny. Hore Vás čakajú výhľady, chladný alpský vánok a možno stihnete aj sneh v lete ako my.

Slovinsko so psom

Od stanice lanovky sa dá vyraziť na niekoľko túr, my sme sa vybrali na Prestreljeniško okno (2391 m.n.m.), ktoré je iba 40 minút od lanovky. Mierny výšľap skalnatým chodníčkom Vám na konci naservíruje výhľad na dolinu Soče a Triglavský národný park. Dajte si pozor, kedy vypravujú poslednú kabínku, aby ste neskončili ako trápiaci sa cyklisti, ktorých sme ľutovali z výšky. Rarita svetového formátu sú miestne vertikálne jaskyne, kde nájdete jaskyňu s najhlbším prepadom na svete (603 m) – Vrtiglavica ako aj jeden z najvyšších jaskynných vodopádov na svete s výškou cez 400 metrov.

Po saune v lanovke Vám odporúčame najkrajší vodopád v Slovinsku – Virje. Neďaleko vodopádu je parkovisko aj s prenosnými toaletami, tak ako skoro všade v Slovinsku pri prírodných atrakciách, čo je super, lebo je okolie čisté a udržiavané. Po 10 minútach sa ocitnete pri vodopáde a môžete si zaskákať do ľadovej vody, či len tak zaplávať s miestnymi hadmi.

Slovinsko so psom

 

Keďže sa stmievalo, museli sme si nájsť kemp, nakoľko Slovinci nepovoľujú voľné kempovanie, tobôž nie v národnom parku. Je to veľmi obľúbená oblasť, takže voľný kemp sme našli až na siedmykrát, kedy sme už ani nedúfali. Majiteľ povedal, že je síce plný, ale vždy sa nájde nejaké to miestečko. Miestečko na lúke s výhľadom na horu Rombon.

Kemp nájdete tu: http://www.camp-vodenca.com

Slovinsko so psom

 

Velika Korita a Lago del Predil

Rieka Soča je známa divokým raftingom v ľadovej tyrkysovej vode. Ak nemáte v pláne rafting, tak si môžete skúsiť zaskákať zo skál v tiesňave Velika Korita Soče. Jej sfarbenie spôsobuje kontrast uhličitanu vápenatého s bielymi vápencami na dne rieky. Nič to ale nemení na fakte, že teplota vody neprekročí 7°C a tá Vás prebudí z rozprávkovej idylky.

Slovinsko so psom

 

Naše ďalšie potulky smerovali za hranice k susedom do Talianska, kde sa nachádza jazero Lago del Predil s podstatne teplejšou vodou. Po ceste tam, si môžete urobiť zachádzku (my sme si to nechali na ďalšiu návštevu Slovinska) na Mangartské sedlo (2072 m.n.m.), kam sa dostanete autom po najvyššie položenej ceste v Slovinsku, kde občas padne nejaký kameň. Tip pre turistov - z Mangartského sedla začína ferrata na vrch Mangart (2679 m.n.m.). 

 

 

Kranjska Gora

Posledný deň sme vyrazili smer Kranjska Gora skrz najvyšší priesmyk v Slovinsku – Vršič (1611 m.n.m.). Čaká na Vás 50 serpentín s veľkým stúpaním. Slovinci obľubujú serpentíny a vysoké prevýšenia, takže sa na to pripravte, ak pôjdete do Triglavského národného parku. Priesmyk bol vydláždený ruskými zajatcami počas 1. svetovej vojny ako strategická cesta pre vojská Rakúsko-uhorskej armády a ešte pár zákrut je stále v pôvodnom stave. V sedle si môžete spraviť pauzu, sú tu dve chaty s tradičnými špecialitami a suvenírmi. A samozrejme výhľady. Na druhej strane priesmyku si môžete spraviť pauzičku na jazere Jasna, ktoré sa využíva na zasnežovanie neďalekého lyžiarskeho strediska.

Naše labky nás zaviedli do dediny Gozd Martuljek, odkiaľ začína turistický chodník k vodopádom Martuljek. My sme si vybrali len Spodnji Martuljški slap a prechádzka trvala okolo hodiny. Vodopád si vo vápencových skalách vysekal výšku 29 metrov a bol príjemným osviežením.

Slovinsko so psom

Naša posledná zastávka bola Národná rezervácia Zelenci. Parkovisko je zadarmo a od neho vedie chodníček k rašeliniskovej bažine. Smaragdovú farbu jazierka vytvárajú studené pramene, ktoré vyvierajú spod vrstvy slieňu. Tým, že je vulkanického pôvodu, tak teplota sa drží nad 6°C a v zime nezamrzne. Ponad jazierko popri brehu vedie drevený chodník, aby si návštevníci užili krásu a zároveň nepoškodili biodiverzitu jazierka. Odtiaľto sme už zamierili smer Villach a domov na Slovensko.

Slovinsko so psom

 

Slovinsko je skvelá krajina s nádhernou prírodou, milými ľuďmi a zaujímavou históriou. Slovinsko je síce rozlohou malé, ale plné krás a možností pre každého. 

Ak ste aktívny na Instagrame a zaujíma Vás Slovinsko a tipy na výlet so svojim psíkom, tak odporúčam sledovať slovinský profil:

https://www.instagram.com/spsomnapot/

Slovinsko so psom

 

 

Kde nájsť viac informácií o plemene shiba inu?

Chov japonského plemena shiba inu pretrváva na Slovensku už viac ako 20 rokov a aktívne sa mu venuje 10 chovateľských staníc. Všetky potrebné informácie nájdu záujemci na webovej stránke www.shibainuslovakia.sk Založilo ju občianske združenie SHIBA INU SLOVAKIA, ktoré vzniklo v roku 2018 ako vyústenie narastajúceho záujmu o japonské plemeno shiba inu. Združuje milovníkov, majiteľov ako i dlhoročných slovenských chovateľov shíb. Jeho cieľom je poskytnúť súčasným i budúcim majiteľom všetky potrebné informácie o jeho špecifikách, dať rady z oblasti správnej výchovy, výcviku, socializácie, výživy, starostlivosti o zdravie či voľnočasových aktivít. Druhým ťažiskovým cieľom združenia je podporovať povedomie širšej verejnosti a budúcich majiteľov shíb, aby si zadovážili šteniatko z registrovanej chovateľskej stanice, ktorá odchováva psy zodpovedne – disponuje potrebnými kynologickými vedomosťami, skúsenosťami a vie naplniť aj špecifické nároky tohto plemena.

 

http://shibainuslovakia.sk/

 

Výletuj s Brunom:

Tip na výlet so psom: vrch Osnica v Malej Fatre

So psom do Chorvátska

Tip na výlet so psom: Grinavské jazerá a ich tri vyhliadky

Tip na výlet so psom: Hrad Dobrá voda

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov.

Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi, vytvárať témy a diskutovať v našom fóre a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, fórum o psoch

Viktor Adamov
Viktor Adamov
Volám sa Viktor, pochádzam z Bratislavy a pracujem ako projektant. Milujem prírodu, cestujem a popritom rád fotím. O japonské plemená som sa začal zaujímať niekoľko rokov dozadu a nadchla ma ich povaha - typická japonská samostatnosť, nezávislosť ale zároveň oddanosť a vernosť. Po zodpovednej príprave som si zaobstaral moju líšku - Nalu z CHS Wakizashi of Tianito. Najlepšie rozhodnutie v živote! Spolu sa potulujeme Slovenskom, ale už sme spoločne stihli nazrieť aj za hranice. Zoberte svoju shibu spolu s nami na POTULKY S LABKAMI.
Reklama
Blog Fórum