Tip na výlet so psom - Haluzická tiesňava

Hľadáš jednodňový nenáročný výlet v prírode na Považí s nádychom histórie? Haluzická tiesňava je prírodný útvar neďaleko Nového Mesta nad Váhom, ktorý ťa isto očarí.

Tip na výlet so psom - Haluzická tiesňava
Zdroj foto: Viktor Adamov
5206
Reklama

Výlet so psom - Haluzická tiesňava

 

Lokalita: Haluzice, Trenčiansky kraj

Trasa: obec Štvrtok – Kostol Všetkých svätých – Haluzická tiesňava – obec Štvrtok

Ak hľadáte jednodňový nenáročný výlet v prírode na Považí s nádychom histórie, tak máme jeden zaručený tip pre Vás. Haluzická tiesňava je prírodný útvar neďaleko Nového Mesta nad Váhom. Je to síce krátka prechádzka, ale viete si čas strávený v okolí natiahnuť ako chcete.

výlet so psom haluzická tiesňavaFoto: Viktor Adamov

 

Haluzická tiesňava sa nachádza priamo v obci Haluzice, kde nájdete priamo pri začiatku náučného chodníku aj parkovisko pre návštevníkov. Haluzice sa nachádzajú asi 10 minút od Nového Mesta nad Váhom, takže dostupnosť vďaka D1 je výborná. My sme však išli trochu netradične na tento výlet a zaparkovali sme v obci Štvrtok, kam vlastne ústi tiesňava.

 

 

 

Pobalili sme vodu, mlsky a vydali sa smerom hore cez miestne lúky. Po pol hodinovej prechádzke sme sa dostali k prvému bodu nášho záujmu – románsky kostol z konca 13. storočia. Kostol Všetkých svätých ponúka zo svojich opevnených hradieb panoramatický výhľad na Považie, odkiaľ máte hrad Beckov ako na dlani. V okolí kostola je príjemné miesto na posedenie a oddýchnutie, poprípade tí štvornohí z nás sa môžu vyblázniť. My sme mali krásnu slnečnú jarnú nedeľu, a tak sme tu strávili vyše hodinu.

tip na výlet so psom haluzická tiesňava

tip na výlet so psom haluzická tiesňava

tip na výlet som psom haluzická tiesňava

výlet so psom haluzická tiesňava

výlet so psom haluzická tiesňavaFoto: Viktor Adamov

 

Odtiaľ sme sa vydali do Haluzíc, kde sme našli už spomínané parkovisko a tu prichádza druhý bod programu – Haluzická tiesňava. Miestny potok svojou erozívnou činnosťou vytvoril 50m hlbokú a kilometer dlhú tiesňavu, ktorá má na šírku aj 200m. V minulosti bolo niekoľko pokusov zamedziť zväčšovaniu, čo sa podarilo mierne obmedziť, zalesnením svahov a vytvorením systému prehrádzok, ale stále je možné pozorovať ako sa rozširuje a prehlbuje. Keď vkročíte do tiesňavy, tak ihneď pocítite zmenu klímy, nakoľko skôr pripomína vlhké prostredie trópov a v kombinácii s vodnými kaskádami poskytuje prijemné osvieženie v jarných, ale verím, že aj v letných dňoch. Nakoľko shiba je verná svojim pravekým pudom, tak Nala si našla svoju vtáčiu zdochlinu na upätí tiesňavy a patrične zamaskovala svoje pachy. Následne okúsila ľadovú vodu Haluzického potoka.

 

výlet so psom haluzická tiesňava

 

 

výlet so psom haluzická tiesňava

výlet so psom haluzická tiesňavaFoto: Viktor Adamov

Tiesňava vyúsťuje pri obci Štvrtok, kde sme začínali, a tak sme uzavreli náš okruh. Akurát Nala mala iný názor opäť preukázala svoje lovecké pudy, keď si našla srnčiu nohu a odmietala ju odovzdať. Nakoniec bol úspešný odchyt líšky a my sme sa mohli pobrať domov.

Ak budete mať chuť objaviť viac z okolia, tak odporúčam rozhľadňu Hájnica, ktorá je 0,5 km od Haluzíc a je odtiaľ výhľad na Biele Karpaty a Považský Inovec.

 

Tento článok pre teba a tvojho chlpatého parťáka pripravili :

shiba inu slovakia

 

Bruno ti odporúča aj tieto výlety:

Tip na výlet so psom: vrch Osnica v Malej Fatre

Tip na výlet so psom: Záruby v malých Karpatoch

Tip na výlet so psom: Grinavské jazerá a ich tri vyhliadky

Tip na výlet so psom: Hrad Dobrá voda

 

Viktor Adamov
Viktor Adamov
Volám sa Viktor, pochádzam z Bratislavy a pracujem ako projektant. Milujem prírodu, cestujem a popritom rád fotím. O japonské plemená som sa začal zaujímať niekoľko rokov dozadu a nadchla ma ich povaha - typická japonská samostatnosť, nezávislosť ale zároveň oddanosť a vernosť. Po zodpovednej príprave som si zaobstaral moju líšku - Nalu z CHS Wakizashi of Tianito. Najlepšie rozhodnutie v živote! Spolu sa potulujeme Slovenskom, ale už sme spoločne stihli nazrieť aj za hranice. Zoberte svoju shibu spolu s nami na POTULKY S LABKAMI.
Reklama
Blog Fórum