Novofundlandský pes (Newfoundland dog)

Tento nežný obor ťa na prvý pohľad očarí svojou veľkosťou a hustou, krásnou srsťou. Povaha novofundlandského psa je 100x úžasnejšia ako jeho vzhľad. Prečítaj si o ňom viac.

Novofundlandský pes (Newfoundland dog)
8584
Reklama

Novofundlandský pes (Newfoundland dog)

 

Krajina pôvodu/patronát:  Kanada (Newfoundland), Veľká Británia 

Náročnosť na pohyb: vysoká

Využitie psa: pracovný pes, vodný pes, spoločník

Umiestnenie psa: exteriér / interiér

Vzťah k deťom: výborný

Vzťah k zvieratám: výborný

Výška: sučky - 68 cm / psy - 75 cm

Váha: 50- 80 kg


Farebné varianty: čierna, hnedá

Povahové vlastnosti: milý, inteligentný, priateľský, mierumilovný

Osrstenie: dlhá, hustá


Údaje FCI:

Štandard č.: 50

Skupina: Pinče, bradáče, molosoidné a švajčiarske horské a salašnícke psy

Sekcia: molosoidné psy


 

 

Odkiaľ sa vzal novofundlandský pes?

Toto plemeno pôvodne pochádza z ostrova Newfoundland v Kanade. Vzniklo z domorodých psov a veľkých čiernych medvedích psov, ktoré žili po roku 1100, ešte za čias Vikingov. S príchodom európskych rybárov sa novofundlandský pes spolu s ostatnými plemenami ďalej formoval. Snažili sa plemeno oživiť a zároveň zanechať povahové vlastnosti. Okrem čiernej varianty sa objavila aj hnedá, ktorú poznáme dodnes.  Keď sa v roku 1610 začala kolonizácia ostrova, novofundlandský pes mal už z veľkej časti svoju vlastnú morfológiu a prirodzené vlastnosti. Tieto vlastnosti mu umožnili prežiť extrémne podnebie a nepriazeň počasia v prímorskom prostredí. Využívané boli hlavne ako ťažné psy, ťahali člny z mora. Boli vynikajúci plavci a záchraňovali ľudí, ktorí vypadli z lodí a člnov. Tamojší rybári si tieto psy veľmi vážili. 

 

Charakteristika plemena 

Novofunland je pokojný a mierumilovný pes, známy svojou priateľskou povahou a láskou k ľuďom, obzvlášť k deťom. Nie je agresívny, ale pri potenciálnom ohrození sa i on dokáže dôrazne brániť. S výchovou je dobré začať už v rannom veku. Výchova by mala prebiehať vyrovnane, v pokojnom prostredí, tieto psy sú citlivé na tón hlasu. Sú veľmi inteligentné a rýchlo sa učia novým povelom. Sú to oddaní spoločníci a nadovšetko milujú svoju rodinu. Neprejavujú sa agresívne a vychádzaju dobre aj s inými zvieratami. Plávacie blany medzi prstami naznačujú, že sú dobrí plavci a milujú vodu.  

 

 

Starostlivosť 

O hustú srsť sa treba pravidelne starať. Minimálne raz do týždňa treba prečesať hlavne miesta, kde sa tvoria chuchvalce a dredy, ale samozrejme sa treba starať o srsť na celom tele. Najmä za ušami a na zadných nohách. Srsť na labkách, medzi vankúšikmi sa zastriháva. 

 

Zaujímavosť 

Čierno-biela verzia Novofundlandského psa sa volá landseer. Pochádza z Anglicka, ale po príchode do Kanady, na ostrov Newfundland, sa krížili s novofundlandskými psami, získali čierno-biele sfarbenie, a tak isto im v krvi ostala láska k vode. Je to samostatné plemeno.

 

Prečítaj si zaujímavé články o psom svete z kategórii brunovho blogu:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, pes bruno

Viktória Švarc Šterbáková
Viktória Švarc Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody, ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum