Soľné lampy: môže sa pes otráviť soľou?

Krásna dekorácia, ktorá by mala skvalitňovať vzduch v tvojom byte a prispievať k zdravému dýchaniu. Ak však tvoj pes či mačka soľnú lampu olizuje, môže to viesť k otrave soľou. Prečítaj si viac o príznakoch otravy soľou a následnej liečbe

Soľné lampy: môže sa pes otráviť soľou?
Zdroj foto:
5238
Reklama

Soľné lampy: psy a mačky ich považujú za neodolateľnú pochúťku, no sú pre nich toxické

 

 

Soľné lampy sa v posledných rokoch stali veľmi obľúbenou dekoráciou v mnohých domácnostiach. Sú krásne, dekoratívne, hovorí sa, že zlepšujú kvalitu ovzdušia a majú vplyv na príjemnú rodinnú pohodu. Ak máš takúto lampu doma, buď veľmi oparný kam ju položíš. Na stole môže vyzerať pekne, ale tvoja mačka alebo pes sa k nej vie ľahko dostať.

Tu nastáva problém.

Niektorým domácim miláčikom soľ chutí, a je možné že sviečku by s chuťou olizovali, no tieto sviečky sú pre našich psov a mačky veľmi toxické

 

Himalájske soľné sviečky sa vyrábajú z veľkých kusov soli vyťažených v Himalájach. Ak si majiteľ mačky, radšej si takúto sviečku domov nenos. Pred mačkami je ťažké niečo skryť a nikdy si nemôžeš byť istý, či ju tajne neolizuje. Pri psoch je oveľa jednoduchšie umiestniť sviečku mimo ich dosahu. Uisti sa, že tvoj pes sa k nej za žiadnych okolností nedostane. Mnohí majitelia si neuvedomujú, že soľná lampa môže byť pre ich domáce zviera nebezpečná. Častokrát už býva neskoro. 

 

Prečo sa mám soľným lampám vyhýbať ak mám doma psa?

Problém je v tom, že pes sa môže otráviť veľkým množstvom soli. Jedno líznutie nezabije, ale psom soľ chutí a budú sa vraciať ku tomu, čo im chutí - povedal veterinárny lekár Karen Follet z Centra pre kontrolu a adopciu zvierat Thomasa J. O'Connora v Massachusetts.

Samotná lampa nie je jedovatá. Nadmerný príjem soli áno. Psy môžu trpieť nadmerným smädom, kvôli čomu sa budú potrebovať venčiť oveľa častejšie.

 

Príznaky otravy soľou u psov

Môže sa objaviť vracanie, hnačky, letargia, pes môže začať chodiť ako opitý, často sa objavuje zvýšená teplota, neskôr pes alebo mačka upadne do kómy a pokiaľ si to majiteľ nešimne, alebo sa práve nenachádza v domácnosti, prichádza smrť. Ak si všimneš príznaky dostatočne skoro, otrava soľou alebo inak hypernatremia sa dá liečiť podaním intravenóznych tekutín (do žily), monitorovaním elektrolytov, liečbou dehydratácie a opuchu mozgu a podpornou starostlivosťou. Aj pri liečbe má však otrava soľou mieru úmrtnosti viac ako 50%. Pri rýchlom podaní vody po užití nadmerného množstva soli sa riziko otravy môže znížiť. 


Ako veľmi je soľ pre psov toxická ? 

Množstvo soli, ktoré otrávi tvojho domáceho miláčika závisí na veľkosti. 

  • Psy s hmotnosťou 5 -10kg (mops, bostonský teriér) 0,5 a viac polievková lyžica 
  • Psy s hmotnosťou 11-18 kg (bígl, škótsky teriér) 1,3 a viac PL
  • Psy s hmotnosťou 18,5 - 31 kg (kokešpaniel, boxer) 2 a viac PL 
  • Psy s hmotnosťou 32 - 40 kg (retrieveri, nemecký ovčiak) 3,5 a viac PL 
  • Psy s hmotnosťou 41- 50 kg ( nemecká doga, bernardín) 4,5 a viac PL

 

Zatiaľ čo niektoré psy a mačky nemajú žiaden záujem oblizovať soľnú lampu, iné ju môžu považovať za niečo neodolateľné. Tu nastáva problém, pretože tvoj pes alebo mačka môže lampu lízať bez toho aby si si to všimol. Neskoršie príznaky si potom nebudeš spájať s otravou soli. 

Podobný príbeh sa šíril internetom v tomto roku. Anglickí majitelia si všimli, že sa ich mačka Ruby správa zvláštne. Chodila s neprirodzene naklonenou hlavou aj jej chôdza bola zvláštna. Mysleli si, že jej je zima, no keď sa vrátili z práce, Ruby nemohla chodiť, nevidela , nevedela sa najesť ani napiť. Stratila úplnú kontrolu nad svojim telom. Veterinári odhalili extrémne vysokú hladinu sodíka, ktorá sa naštastie o pár dní vrátila do normálu. Výsledok však mohol byť oveľa horší. Otrava soľou je pre zvieratá mimoriadne nebezpečná a je zázrak, že Ruby prežila. Soľné lampy sú pre naše zvieratá návykové a sú pre nich ako pre nás čipsy. Nikdy ich nie je dosť.
 

Ďalšie zdroje soli v domácnostiach 

  • Pečené, slané, ozdoby na stromček
  • Slané cesto
  • Posypová soľ
  • Stolová soľ

 

Môže sa pes otráviť aj slanou morskou vodou?

Áno. Otrava sa sa vyskytnúť u psov, ktoré sa často hrajú na pláži a kúpu v mori. Ak máš pocit, že tvoj pes alebo mačka skonzumoval príliš veľa, okamžite vyhľadaj veterinárnu pomoc, ide o životohrozujúcu situáciu. 

 

Dobre si rozmysli, či chceš takúto soľnú dekoráciu vo svojej domácnosti. Ak už takú máš, uisti sa, že žiadne z tvojich zvierat k nej nemá prístup. wink

Zdroj: healthypets.mecrola.com

 

Prečítaj si aj tieto nápomocné články:

Môj pes zjedol xylitol? Hrozí mu otrava?

Môj pes má hnačku. Ako mu môžem pomôcť?

Psy a škorica. Čo by si mal určite vedieť?

Med lieči alergie a naštartuje staré psy! Čo všetko ešte med dokáže?

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Viktória Švarc Šterbáková
Viktória Švarc Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody, ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum