8 faktov o jóde a zdraví tvojho psa

Jód je nevyhnutný pre zdravie štítnej žľazy tak ako u ľudí, tak aj u psov. Ako vplýva množstvo jódu na psí organizmus, ako ho pravidelne a bezpečne dopĺňať? Našli sme odpovede na všetky dôležité otázky. Čítaj ďalej.

8 faktov o jóde a zdraví tvojho psa
Zdroj foto: Patrick Hendry
7059
4
Reklama

Čo potrebuješ vedieť o vplyve jódu na psí organizmus?

 

 

Netostatok správnej výživy nebýva spočiatku na tvojom psovi zreteľný a na prvý pohľad viditeľný. Tak veľmi sa staráš o jeho bezpečie, až sa môže stať, že prehliadaš spektrum živín, ktoré psie telo potrebuje. Výsledkom je deficit potrebných živín, ktorý má za následok rôzne výkyvy až prepuknutie chorôb. 

 

Zober si taký jód. Je nevyhnutný pre zdravie štítnej žľazy pre nás, ľudí, ale tak isto aj pre psov. Napriek tomu, aký je pre nás veľmi potrebný, väčšina z nás ho nemá dostatok.

 

 

Jód poporuje metabolizmus tvojho psa

 

Tak isto sa podieľa na produkcii hormónov štítnej žľazy. Pokiaľ sú hladiny jódu prinízke, pozoruješ nerovnováhu hmotnosti, energie a nálady. Väčšina komerčných krmív obsahuje jód v týchto formách:

 

  • jodid draselný
  • jodičnan draselný
  • jodid sodný
  • jodid vápenatý.

 

Je však dôležité, aby ho mal tvoj pes dostatok. Hrubým odhadom je minimálne množstvo jódu 0,7 mg na 500 g suchého krmiva na každý deň. Samozrejme na to má vplyv veľkosť a vek psa. 

 

 

8 faktov, ktoré potrebuješ vedieť jóde a jeho vplyvu na psie zdravie

 

1. Nestatok jódu môže viesť k hypotyreóze

Hypotyreóza ja častá hormonálna porucha u psov. Môže sa podieľať na spomalení rastu, spôsobuje častý smäd, vypadávanie srsti, letargiu a priberanie na váhe. Niektorí psičkári dokonca  spozorovali, že sa ich psy zmenili.  Začala sa u nich prejavovať depresia či dokonca aj agresívnejšie správanie. Táto porucha sa rozširuje pri nedostatku hormónov, ako sú tyroxín (T4) a trijódtyronín (T3) - čiže nedostatkom jódu v strave.

 

2. Nie je pes, ako pes

Nedostatok jódu sa prejavuje najčastejšie pri stredne veľkých až veľkých psoch, od veku 4 až 10 rokov. Tak isto sú plemená, ktoré sú na ochorenia štítnej žľazy náchylnejšie ako iné. Sú to:

 

  • doberman
  • írsky seter
  • zlatý retríver
  • nemecká doga
  • bobtail
  • jazvečík
  • miniatúrny bradáč
  • boxer
  • pudel
  • kokršpaniel.

 

Nedostatok jódu sa často prejaví aj u psov, ktoré sú kastrované a sterilizované.

 

3. Komerčné krmivo nemusí byť dostatočne obohatené o jód

 

Štúdia z roku 2011 zistila, že niektoré komerčné krmivá nie sú vyváženým zdrojom minerálov a vitamínov potrebných na udržanie zdravia našich psov. Tak isto, ako kontroluješ zloženie potravín, ktoré ješ alebo aspoň by si mal kontrolovať, tak isto prever zloženie granúl, ktoré papá tvoj pes dennodenne. Iba starostlivým preštudovaním zložiek v krmive tvojho psa sa môžeš ubezpečiť, že má dostatok jódu vo svojej strave. Ak si nenašiel optimálne zloženie vitamínov a minerálov v krmive, na ktorom je tvoj pes, poraď sa s odborníkmi a prejdi na inú značku. My sme zástancami prirodzenej stravy pre psov BARF, takže jód dopĺňame kelpou.

 

4. Ryby môžu všetko napraviť

 

Ryby sú svelým zdrojom jódu a taktiež dodávajú psiemu telu vápnik a bielkoviny. Pri výbere rýb do jedálnička tvojho psa nezbudni zohľadniť ich pôvod. Ideálnym riešením sú voľne žujúce ryby s nízkym obsahom ortuti - sardinky, platesy či čerstvý losos.

 

5. Morské riasy sú najlepším zásobníkom jódu

 

Pokiaľ dávaš prednosť neživočíšnemu dopĺňaniu jódu, ideálnou voľnou sú morské riasy. Hnedé riasy (kelpa) a červené morské riasy (kombu) obsahujú najviac jódu. Predstavujú tak najlepší spôsob, ktorým doplníš jód v jedálničku tvojho psa. Tak isto, ako pri rybách aj pri morských riasách je dôležitá čistota a zdroj, z akého riasy pochádzajú. 

 

 

6. Nedostatok jódu predstavuje riziko rakoviny u psov

 

Úžasnou správou je, že rakovina štítnej žľazy a ďalšie nádorové ochorenia psov KLESLI zo 48 % v roku 1982 na 3, 2 % v roku 2002, IBA pridaním jódu do komerčných krmív. Aj tento výrazný skok k lepšiemu dokazuje, že jód je zásadnou súčasťou stravy psov.

 

7. Testy, ktoré určujú hladinu jódu v psom tele

 

Ak si nie si istý správnym množstvom jódu v tele tvojho psa, daj mu urobiť testy u veterinára. Správna diagnóza zahŕňa dôkladnú anamnézu, dokumentáciu klinických príznakov, dôkladné vyšetrenie a diagnostické testy na posúdenie rôznych funkcií orgánov vrátane:

 

  • kompletného krvného obrazu 
  • biochemického profilu
  • rozboru moču
  • hladinu tyroxínu (T4)
  • psieho testu TSH

 

8. Použitie syntetických hormónov

 

Zatiaľ čo syntetické hormóny nie sú najideálnejšou voľbou, niekedy sa pri liečbe hypotyreózy u psov podávajú hormóny v tabletkovej forme, v snahe zabezpečiť správne fungovanie štítnej žľazy. Veterinár by mal pravidelne sledovať hladinu jódu u tvojho psa, aby určil či bude hormonálna terapia celoživotnou alebo krátkodobou záležitosťou. Toto rozhodnutie závisí od úrovne nedostatku jódu a rozsahu poškodenia štítnej žľazy. Väčšina prípadov hormonálnej liečby je podávaná dočasne, do zabezpečenia rovnováhy hladiny jódu a iných zdravotných ukazovateľov. 

 

 

Prevencia je prvým krokom proti nedostatku jódu u tvojho psa. Uisti sa, že svojmu miláčikovi zabezpečuješ tú najkvalitnejšiu stravu so všetkými potrebnými živinami, najmä s jódom. Dopĺňanie stravy tvojho psíka o potraviny bohaté na jód, ako sú ryby a morské riasy - kelpa, sú obzvlášť dôležité pre zdravie. 

 

Zdroj, z ktorého sme čerpali námet: globalhealingcenter.com

 

Zájdi sa veterinárom, ak máš podozrenie, že má tvoj pes nedostatok jódu. Poskytne ti všetky potrebné informácie, aby sa zabránilo trvalému poškodeniu štítnej žľazy. 

 

Zaujíma ťa zdravie psov? Bruno ti odporúča aj tieto poučné články:

Psy a morské plody? Potraviny, ktorým dávame zelenú!

Pes a paradajky. Môže pes zjesť paradajky či pre neho znamenajú hrozbu?

10 TOP ľudských potravín, ktoré môžeš v pohode zdieľať so svojim psom

Má tvoj pes málo energie? Toto mu môže pomôcť!

Psy kŕmené vegánskou stravou žijú zdravší život. Pravda alebo lož?

 

Napíš nám do komentárov, čo robíš, aby bol tvoj pes zdravý? Dávaš aj ty psíkovi kelpu alebo dopĺňaš jód inou formou? Zanechaj nám komentár a podeľ sa aj ty o svoje tipy!

Reklama
Zuzana-1
pred 3 rokmi
preto vyberam granule a konzervy podla zloženia, značky, nie podla ceny
Henrietka
pred 4 rokmi
Preto kupujem psovi iba osvedčene a vyskušane granule, konzervy
Mareri
pred 4 rokmi
ako často treba psovi davat konzervy, alebo granule s rybím masom? Alebo je to jedno a ked mu chutia tak sa možu davat aj dlhodobo?
Majola
pred 4 rokmi
preto davam psovi iba to, čo je určeno pre psa a spolieham na to, že to obsahuje všetky a mineraly a vitaminy, ktore pes potrebuje
Blog Fórum