Borderská kólia (Border Collie)

Borderská kólia si už od malička vyžaduje intenzívny a rázny výcvik. Je vhodná pre aktívnych ľudí, ktorí sú ochotní venovať sa jej na 100 %, pretože toto nadpriemerne inteligentné plemeno má obrovské množstvo energie.

Borderská kólia (Border Collie)
Zdroj foto:
29067
Reklama

Borderská kólia (Border Collie)

Údaje FCI:

Štandard č. 297

Skupina 1. salašnícke a pastierske psy (bez švajčiarskych salašníckych psov)

Sekcia 1. ovčiarske psy

Náročnosť na výchovu:

náročná

Náročnosť na pohyb:

náročná

Vzťah k deťom:

dobrý

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

ovčiarsky pes, aktívny spoločník

Umiestnenie psa:

dom, záhrada

Váha, výška:

13 - 23 kg, 47 - 55 cm

Dĺžka srsti:

krátka až stredne dlhá

Vek dožitia:

12 - 14 rokov


 

Border je z anglického slova a označuje hranicu, práve pri hranici stredovekého Anglicka a Škótska sa vyskytovali a šľachtili prvé psy tohto vysoko inteligentného ovčiarskeho psa – Borderská kólia.            

Old Hemp je azda najznámejšia kólia 19. storočia a práve ona bola stavebným kameňom borderskej kólie ako ju poznáme dnes . Nie len rôzne temperamenty, ale aj variácie rôznych pracovných štýlov boli kombinované pri vyšľachtení plemena. Zásluhy pri tomto šľachtení mal farmár Adam Telfer .

 

„Pokiaľ ste sa rozhodli pre borderku, nikdy nesmiete zabúdať na jej zakorenený pud pasenia. Pretože borderská kólia „pasie“ všetko – zvieratá, veci, autá, cyklistov, bežcov a niekedy aj deti.“

 

Borderky sú označované ako „workoholičky“, preto každý majiteľ musí klásť dôraz, aby svojho psa denne zamestnal po fyzickej aj psychickej stránke. Keď sa toto plemeno nudí, tak veľmi trpí, a to dáva najavo ničením všetkého čo jej príde pod zuby. Pri nedostatku aktivity máva tiež deštrukčné sklony. Ak nevlastníte stádo oviec, pri ktorom je práca Borderskej kólie mimoriadnym prínosom, ostáva vám aj iná možnosť ako nedostať borderku do depresii z nedostatku zamestnania. Má mimoriadne uplatnenie v kynologických športoch ako agility, obedience, dogfrisbee a mnoho ďalších. Je to rýchlo sa učiace a ľahko ovládateľné plemeno s obrovskou chuťou pracovať, preto by bola škoda nevyužiť to.

Borderská kólia si už od malička vyžaduje intenzívny a rázny výcvik. Je vhodná pre aktívnych ľudí, ktorí sú ochotní venovať sa jej na 100 %, pretože toto nadpriemerne inteligentné plemeno má obrovské množstvo energie. Veľmi rýchlo sa učí, ale jej vysoká inteligencia má aj okrem mnohých výhod aj nevýhody.  Keď sa naučí zlozvykom, nastáva zväčša problém, ktorý je len ťažko odstrániteľný.

Pokiaľ ste sa rozhodli pre borderku, nikdy nesmiete zabúdať na jej zakorenený pud pasenia. Pretože borderská kólia „pasie“ všetko – zvieratá, veci, autá, cyklistov, bežcov a niekedy aj deti. Preto je viac než dôležité začať so socializáciou už od šteniatka.

Borderská kólia je pes, ktorý potrebuje priestor a najšťastnejšia bude, keď jej doprajete výbeh pri dome na záhrade.

Zloženie potravy je veľmi dôležité. Má vplyv na jej zdravotný stav, telesnú kondíciu a kvalitu srsti. Pohybovo aktívny pes potrebuje energeticky bohatú a kvalitnú stravu. 

 

 

 

 

Odporúčané kategórie článkov:

Výber psa

Výchova a výcvik

Čo psovi do misky

Zdravie a starostlivosť

 

 

Pokiaľ máš aj ty doma toto úžasné plemeno, pochváľ sa fotkou v rozšírenom profile! Stačí sa len zaregistrovať medzi nás milovníkov a obdivovateľov psov - REGISTRÁCIA.

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum