Bulterier (Bull Terrier, English Bull Terrier)

Bulteriér je veľmi pohodlný a miluje leňošenie, obzvlášť na gauči, ktoré si užíva väčšinu dňa. Keď však počuje známy zvuk vôdzky, ihneď natešený a plný energie čaká pri dverách.

Bulterier (Bull Terrier, English Bull Terrier)
Zdroj foto:
17726
Reklama

Bulterier (Bull Terrier, English Bull Terrier)

 

Údaje FCI:

Štandard č. 11

Skupina 3. teriéry

Sekcia 3. teriéry typu bull

Náročnosť na výchovu:

náročný

Náročnosť na pohyb:

nenáročný

Vzťah k deťom:

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

spoločník

Umiestnenie psa:

byt, dom - interiér

Váha a výška:

24 – 28 kg, 44 - 48 cm

Dĺžka srsti:

krátka

Vek dožitia:

11 – 13 rokov


 

Za vznikom tohto na prvý pohľad zvláštneho a zábavného plemena stojí Angličan James Hinks. V 19. storočí bola medzi anglickou strednou triedou v obľube dnes už odsúdenia hodná „zábavka“ - psie zápasy. Hinks chcel preto vytvoriť plemeno zdatného zápasníka v aréne, ale zároveň aj priateľského k ľuďom. A to sa mu aj podarilo. Napriek tomu sa Bulteriér vzdal svojej „bojovej kariéry“. Pre jeho atraktívny vzhľad a láskavú povahu voči ľuďom sa stal symbolom prestíže v spoločnosti.

 

„Bulteriér je pes, ktorý je predurčený milovať svoju rodinu a je viac než isté, že je verným spoločníkom v každej situácii. Miluje priamy kontakt so „svojimi“ ľuďmi.“

 

Bulteriéri sú veľmi pohodlní a milujú leňošenie, obzvlášť na gauči, ktoré si užívajú väčšinu dňa. Keď však počujú známy zvuk vôdzky, ihneď natešení a plní energie čakajú pri dverách. Milujú prechádzky alebo iné aktivity, kde môžu vybiť svoju energiu. Svoje využitie má dokonca v canisterapii a to pre svoj znížený prach bolesti.

Bulteriér je pes, ktorý je predurčený milovať svoju rodinu a je viac než isté, že je verným spoločníkom v každej situácii. Miluje priamy kontakt so „svojimi“ ľuďmi. Je tiež priateľský, dôverčivý a rozhodne nie je vhodný ako strážny pes, aj keď občas svojim zovňajškom vzbudzuje rešpekt. Treba byť však obozretný pri vrúcnom vítaní návštev, pretože je možné, že si to  bulteriér vysvetli ako útok na svoju rodinu a vtedy je pripravený ju za každých okolností obraňovať a chrániť

Bulteriér je vhodný pre skúseného chovateľa, ktorý mu už od malička vie poskytnúť láskavú, ale za to ráznu výchovu. Je dôležité od šteniatka začať so socializáciou. Je pre neho dôležité zoznámiť sa so všetkým, čo by mohlo bulteriéra počas života stretnúť či sú to iné zvieratá alebo malé deti. Je nemysliteľné bulteriéra vychovávať násilím, pretože takáto „výchova“ zvyšuje jeho zaťatosť a tvrdohlavosť. Citlivo reaguje už na zvýšený hlas svojho pána, je to pre neho najhorší trest. Keďže je bulteriér priam závislý na prítomnosti svojej rodiny, jeho umiestnenie je v byte alebo v dome. 

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Buleriér Jimmy Cho - inšpirácia pre zlomené srdce?

Bulteriér Jimmy a jeho bohémsky život

 

 

Máš aj ty doma pojašeného bulteriéra? Pochváľ sa fotkou tvojho psíka v rozšírenom profile! Stačí sa len zaregistrovať medzi nás milovníkov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum