Ako porozumieť svojmu psovi? 1. časť - Ako sa psy učia?

Porozumenie tomu ako sa psy učia pomáha nielen pri výcviku, ale aj v bežnom živote. Zlepší sa tým vzájomný vzťah a ušetrí kopec problémov. V článku sa dozvieš ako funguje klasické, Pavlovovské a aj operantné podmieňovanie.

Ako porozumieť svojmu psovi? 1. časť - Ako sa psy učia?
Zdroj foto:
21210
Reklama

 Ako sa psy učia?

 

Počul si už vyjadrenie, že pes je nepredvídateľné stvorenie? Vlastne v mnohých prípadoch je to aj pravda. ALE! Nevypovedá to nič o psovi, ale o človeku ktorý sa s týmto výrokom stotožňuje.

 

Pretože psie správanie je predvídateľné, len veľa ľudí ho predvídať nevie.

 

Práve preto som sa rozhodol napísať tento seriál Ako porozumieť svojmu psovi?, kde by som vysvetlil základy psej psychológie.

V prvej časti si prejdeme vedecky dokázané  spôsoby akými sa psy učia. Vedecky dokázané som zvýraznil kvôli tomu, pretože tým ako dlho so psami žijeme, vzniklo veľmi veľa rôznych metód výchovy a výcviku psov.

Metód na prvý pohľad funkčných, ale zbytočne pre psa frustrujúcich, ktoré môžu neskôr vyústiť do neželaného správania, priam agresie.

Aby sme tomuto predišli, pozrime sa bližšie na to ako sa vlastne pes učí.

V zásade sa pes učí na základe dvoch princípov: Operantného a klasického podmieňovania.

 

Klasické, Pavlovovské podmieňovanie.

Pavlovovské nazvané po Ivanovi Petrovičovi Pavlovovi, ktorý je v spojitosti so psami známy predovšetkým svojim pokusom. V jednoduchosti povedané išlo v tomto pokuse o to, že pred podávaním potravy zazvonil zvonček a po niekoľkých opakovaniach už len samotný zvuk zvončeka spôsobil to, že psy začali slintať.

V praxi je to najpoužívanejší spôsob výcviku psov. Pes pri tom nemusí veľmi rozmýšľať a dostatočným množstvom opakovania sa daný povel naučí.

 

 

Operantné podmieňovanie

 

Jednoducho povedané pes sa naučí robiť to čo sa mu v minulosti vyplatilo a prestane robiť to čo sa mu nevyplatilo.

 

Prvej časti hovoríme posilňovanie a druhej časti trest.

Posilňovať a trestať môžeme buď pozitívne  (+) to znamená, že to niečo psovi dá. A to niečo môže na psa pôsobiť ako odmena(tým pádom sa toto správanie posilní), alebo ako trest(správanie sa oslabí).

Tak isto môžeme posilňovať a trestať aj negatívne (-) , čo znamená, že to psovi niečo odoberie a to môže byť pre psa odmena(psovi sa odoberie niečo čo mu bolo nepríjemné), alebo trest(psovi sa odoberie niečo prijemné).

 

 

Pre lepšie pochopenie zopár príkladov:

Pes vyskočí na stôlzožerie jedlo, ktoré nájde na stole – Pozitívne posilnil túto aktivitu a tým pádom ju bude opakovať.

Pes vyskočí na stôl a ty buchneš rukou po stole  – Pozitívne si potrestal vyskočenie a tým pádom oslabil pravdepodobnosť opakovania.

Pes sa hrá so psími kamarátmi, ty dáš povel ku mne! a po príchode psa pripevníš na vodítko – Tým si psa negatívne potrestal pretože si ho pripravil o niečo príjemné a tým pádom si oslabil pravdepodobnosť ďalšieho príchodu k tebe.

Pes ťahá na vodítkuškrtí sa tým o obojok, keď spomalí tak škrtenie prestanenegatívne sa tým posilnilo chodenie na uvoľnenom vodítku.

 

Pri poslednom príklade ste určite mnohý čo čítate tento článok krútili hlavou, že môj pes sa škrtí na vodítku celý život a nijako sa to nezlepšuje. A presne o to ide. Ty nerozhoduješ o tom čo je odmena, ale tvoj pes.  Pre veľkú skupinu psov je ťahanie odmena sama o sebe. Psy radiy ťahajú a ak je to pre nich odmena aj napriek škrteniu tak tým pádom sa jedná o pozitívne posilňovanie.  Pokiaľ máš problémy s ťahaním, odporúčam ti prečítať si knihu 2 Jednoduché návody. Aby váš pes neťahal na vodítku , ktorú si môžeš zdarma stiahnuť na našej stránke.

 

 

A o tom čo je a čo nie je odmena sa dočítaš v pokrčovaní tohto článku  Ako porozumieť svojmu psovi? 2. časť - Čo je to odmena?. Pokiaľ ťa výchova a výcvik psov zaujíma, zaregistruj sa na našej stránke a pravidelne ti budú chodiť na mail tie najlepšie články, ktoré sa tu v priebehu týždňa zverejnia. Nemusíš sa báť, nejde nám o spam a pokiaľ sa ti nebude obsah našich mailov páčiť, kedykoľvek môžeš jedným kliknutím toto zasielanie zrušiť. Navyše, pokiaľ si u nás registrovaný môžeš pod článok pridávať otázky a komentáre a môžeš sa zúčastňovať pravidelných súťaží o zaujímavé ceny. Tak teda neváhaj a zaregistruj sa!

 

Bruno ti oporúča:

Ako porozumieť svojmu psovi - 2. časť - Čo je to odmena?

Psí park - patríš no neho aj ty s tvojím psom?

Výchova a výcvik

 

Zdroj foto pixabay

 

Článok bol inšpirovaný knihami Pozitivní metody výchovy psa(Pat B. Millerová), Lidé a psi: Střet kultur (Jean Donaldsonová)Trénink je rozhovor (František Šusta). Všetky knihy samozrejme nájdeš v Brunovom obchodíku.

 

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum