Kliker – výcviková pomôcka, ktorú veľa ľudí odsudzuje a ešte viac ľudí miluje

Ak sa venuješ výcviku svojho psíka potom by táto čudná malá pomôcka u teba nemala chýbať. V tomto článku si vysvetlíme čo to vlastne ten kliker je a na čo slúži

Kliker – výcviková pomôcka, ktorú veľa ľudí odsudzuje a ešte viac ľudí miluje
Zdroj foto:
28512
1
Reklama

Kliker

Čo je to ten kliker?

Kliker je štandardne malá plastová krabička, ktorá po stlačení vydáva cvakavý zvuk. Ideálna verzia je aj s tlmičom zvuku, pomocou ktorého si môžeme nastaviť hlasitosť, pretože niektoré psy sa ho môžu zo začiatku zľaknúť  alebo na nich pôsobí nepríjemne.

Samotný kliker žiadne zázraky nekoná a jediná jeho funkcia je vydávanie cvakavého zvuku, ktorý je presne taký ako potrebujeme. Výrazný a ľahko nezameniteľný. K čomu nám je teda dobrý?

 

Ako kliker funguje?

Základom správneho tréningu je vedieť správne odmeňovať. Najprv musíme vedieť čo je pre psíka odmena. Väčšina psov sa poteší rôznym maškrtám, ktoré sú pre tréning s klikrom najvhodnejšie. Druhá dôležitá vec je správne načasovanie.

Pes sa neodmeňuje za niečo, ale v súvislosti s niečím. To znamená bezprostredne po akcii, ktorú vykonal aby si spojil odmenu s akciou. A práve tu hrá svoju úlohu kliker. Pretože v niektorých situáciách nie je možné odmeniť psíka v priebehu jednej sekundy od vykonaní akcie. Hlavne keď tú akciu nečakáš. Vtedy sa môže stať, že pokiaľ vyhrabeš z vrecka nejakú odmenu, psík už aj zabudol, čo spravil a ty ho odmeníš za úplne iné správanie a nepodporíš správanie, ktoré si podporiť chcel.

Už som teda naznačil, že kliker slúži ako odmena, presnejšie povedané predzvesť odmeny. To znamená, že psík sa naučí, že zvuk klikra znamená, že spravil niečo dobre a dostane za to odmenu.

 

Aj v našej ponuke Brunovho obchodíka, nájdeš dva špeciálne klikre americkej značky PetSafe. Jeden sa dá jednoducho nasunúť na prst, a druhý sa dá dokonca pripevniť na akékoľvek nylonové vodítko, čo je nesmierne praktické pri tréningu vonku.

 

 

Predtým ako sa pustíš do tréningu s klikrom si zatiaľ pozri vo videu, čo sa pomocou klikru dokázalo naučiť LEN 14 týžňové šteniatko:

 

Ak ťa zaujala metóda výcviku pomocou klikru. Odporúčam ti prečítať niektorú z nasledujúcich knižiek, ktoré si môžeš kúpiť aj v Brunovom obchodíku:

 

 

Ak sa chceš dozvedieť viac o tom ako sa vlastne psy učia, prečítaj si tento článok Ako porozumieť svojmu psovi? Ako sa vlastne psy učia?

 

Pokiaľ ťa výchova a výcvik psov zaujíma, zaregistruj sa na našej stránke a pravidelne ti budú chodiť na mail tie najlepšie články, ktoré sa tu v priebehu týždňa zverejnia. Nemusíš sa báť, nejde nám o spam a pokiaľ sa ti nebude obsah našich mailov páčiť, kedykoľvek môžeš jedným kliknutím toto zasielanie zrušiť. Navyše, pokiaľ si u nás registrovaný môžeš pod článok pridávať otázky a komentáre a môžeš sa zúčastňovať pravidelných súťaží o zaujímavé ceny. Tak teda neváhaj a zaregistruj sa!

Zdieľaj článok aj pre tvojich priateľov na: 

Reklama
Naiso
pred 6 rokmi
Ahoj,Bruno! Mám Huskyho a potrebovala by som sa poradiť, nakoľko sa ocitám často v situácii, keď si už neviem rady. Naiso k nám prišiel už ako 5mesačný . Nakoľko bol celý čas v dome s matkou, kontakt s inými psikmi nemal. Chodenie na vôdzke sa ,styk s druhými psami je hotová katastrofa. Veľmi ťahá na vodítku a útočí na druhých psov. Už je u nás pol roka,chodím s ním často vonku zabehať si aj s našou staršou sučkou Jack russell,ktorá má 5 rokov. Strašne rád sa kúpe,celkom poslúcha, keď je na voľno pustený, nosí loptičku, ale musím sa vyhýbať stretu s inými psami, lebo hneď na nich útočí. Už som zvažovala aj cvičák pre psov. Práve pri hľadaní som natrafila na tvoju stránku, tak reku najprv skúsim sa poradiť.
Blog Fórum