Československý vlčiak (Czechoslovakian wolfdog)

Československý vlčiak vznikol v rokoch 1955-1958, ako výsledok pokusu v ČSSR, krížením nemeckého ovčiaka a karpatského vlka. Viac o našej slovenskej pýche sa dozvieš tu:

 Československý vlčiak (Czechoslovakian wolfdog)
Zdroj foto:
14331
Reklama

 

Československý vlčiak (Czechoslovakian wolfdog)

 

 

Údaje FCI:  

Štandard č. 332

Skupina 1. Ovčiarske a pastierske psy

Sekcia 1. Ovčiarske psy so skúškou z výkonu

Náročnosť na výchovu:

veľmi náročný

Náročnosť na pohyb:

náročný

Vzťah k deťom: 

dobrý, záleží od socializácie

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

pracovný pes, spoločník

Umiestnenie psa:

interiér aj exteriér

Váha, výška:

Pes – 65cm, 26 kg ; fenka – 60 cm, 20 kg

Vek dožitia:

10 - 12 rokov


 

Československý vlčiak vznikol v rokoch 1955-1958 ako výsledok pokusu v ČSSR, krížením nemeckého ovčiaka a karpatského vlka.  Tento projekt bol vypracovaný Ing. Karolom Hartlom, ktorý chcel získať služobné plemeno , ktoré by spĺňalo mimoriadne požiadavky kladené na psa v pohraničnej stráži. Tento pokus dokázal, že je možné párenie vlka a psa a väčšia časť potomstva z tohto experimentu mala genetické predpoklady pre ďalšie šľachtenie nového plemena. Už prvé krížence podstúpili výcvik a testy, či sú schopné naviazať sa na človeka. Úspešne.

 

Československý vlčiak je  svojmu pánovi a jeho rodine oddaný a verný. Na svojom pánovi je priam závislý a neznáša samotu. Pri správnej socializácii nemá problém ani s inými zvieratami. To isté platí aj pre deti, ktoré však musia tolerovať jeho potreby.

 

Československý vlčiak je v porovnaní s predkom - nemeckým ovčiakom a inými ovčiarskymi psami rozhodne odolnejší voči chladu a horúčave. Taktiež je jeho výsadou podstatne vyvinutejší čuch a má perfektnú orientačnú schopnosť.  Čím je československý vlčiak výnimočný? No predsa svojou vytrvalosťou, učenlivosťou, temperamentom a svojim jednoznačným vlčím výrazom. Ak si sa rozhodol pre toto úžasné plemeno, na ktoré môžeme byť právom hrdí, nezabúdaj na dôslednú socializáciu na človeka a dobrý vzťah. Pri výchove tvrdou rukou nič nedosiahneš! Ak má tento pes nejakú negatívnu skúsenosť, veľmi dobre si ju zapamätá. Platí na neho milé slovo a motivácia. Aby sa stal dobre vychovaným a slušným psom, je k tomu potrebná obrovská dávka času a trpezlivosti pri výchove.

 

Ak by bol československý vlčiak tvojím prvým psom, skús sa pozrieť po inom plemene, pretože je skôr určený pre skúsených chovateľov.

 

Toto plemeno vyniká v športoch ako je dogtrekking, canicross, bikejoring, scooterjoring, skijoring. Čo k tomu dodať je to výborný špotrovec a perfektný spoločník pre aktívnych ľudí, patríš medzi nich aj ty?

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Zoznam kynologických podujatí

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš aj ty doma psíka tohto plemena? Aké máš s ním skúsenosti? Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti opis tohto plemena páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

Reklama
Blog Fórum