Sú huby pre psov jedovaté?

Existuje veľa článkov o tom, že čokoláda, cibuľa alebo hrozno sú pre našich milovaných psíkov jedom. Ale čo takto huby? Sú pre nich bezpečné alebo dokážu spôsobiť hotovú katastrofu?

Sú huby pre psov jedovaté?
Zdroj foto: Andrew Ridley
18655
1
Reklama

Môže pes zjesť huby?

 

Huby sú všade a môžu pre tvojho psa predstavovať hotovú katastrofu. Toxické huby možno nájsť v akomkoľvek prostredí – rastú v parkoch, v záhradách a samozrejme aj v lesoch. Identifikácia húb môže byť ťažká, pretože huby môžu byť rôznych tvarov, veľkostí a farieb. Ak si tvoj pes ´´pochutná´´ na akejkoľvek hube vo voľnej prírode, bez ohľadu na druh, ihneď s ním bež k veterinárovi!

 

Toxické huby a príznaky ich požitia

 

Muskarínové huby (strmuľky,vláknice)

  

Silné slinenie, močenie, hnačka a zvracanie. Nástup príznakov je rýchly, zvyčajne 5-30 minút. Takéto príznaky môžu pretrvávať aj niekoľko hodín, je potrebné ísť k veterinárovi, aby psíkovi podal protijed.

 

Muchotrávka červená, muchotrávka tigrovaná

  

Počiatočné zvracanie, potom sa začínajú prejavovať neurologické príznaky, depresia. Je potrebné urýchlene zájsť k veterinárovi, pretože psíkovi po požití hrozí zástava dýchania.

 

Halucinogénne huby

Môžu u psov vyvolávať halucinácie a horúčku. Príznaky sa prejavia rýchlo od 30-180 minút a môžu pretrvávať až 3 dni. Takto postihnuté zvieratá sa po veterinárnej liečbe dobre regenerujú.

 

 

Amanitín a faloidín sú nebezpečné toxíny, ktoré obsahuje muchotrávka, kapucňovka a bedlička. Príznaky otravy sa väčšinou dostavia až po 6-12 hodinách, potom psy začnú zvracať. Potom sa zdá, že je všetko v poriadku ale od 3 do 7 dní môže psíkovi zlyhať pečeň a prejavia sa záchvaty s krvácaním. Väčšina zvierat to neprežije.

 

Čo keď nájdem huby v mojej záhrade?

Huby môžu rásť všade. Na ich vyhubenie treba použiť  herbicídy, ale najlepšie je ich vytrhnúť spolu s koreňom, pretože môžu rýchlo dorásť.

 

Existujú bezpečné huby, ktoré môže pes zjesť?

Huby, ktoré sú predávané v obchodoch s potravinami, pre psov nepredstavujú zdravotné riziko. Avšak, žiadne jedlo, ktoré nie je bežnou súčasťou stravy tvojho psa mu môže veľmi podráždiť žalúdok, preto to neriskuj a huby mu zbytočne k strave nepridávaj!

Vzhľadom k tomu, že veľa druhov húb sa veľmi podobá a je ťažké rozlíšiť, či ide o jedovatú alebo jedlú hubu, neodporúča sa psom podávať žiadne huby!

Zdroj: dogchannel.com

 

Ak sa stane že tvoj pes zjedol hubu, okamžite sa obráť na svojho veterinára, svojmu psovi tak môžeš zachrániť život!

 

 

Bruno ti odporúča:

Prečo psy jedia trávu

Nezabi svojho psa

Kurkuma - môže pomôcť tvojmu psovi v boji s rakovinou?

Kategória - Zdravie a starostlivosť

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Tešíme sa na teba, nášho nového člena, ktorému psy nie sú ľahostajné wink

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Henrietka
pred 4 rokmi
nikdy ma nenapadlo dat psovi huby. Dostava iba konzervy, granule a nič viac
Blog Fórum