Jazvečík (Dachshund, Jezevčík)

RASY PSOV – PSŮ – Jazvečík Niekedy si človek nemôže pomôcť, ale jazvečík mu vždy vyčarí obrovský úsmev na tvári, keď si hrdo kráča po ulici, nesie svoje dlhé svalnaté telo, so vztýčenou hlavou a inteligentným výrazom v tvári.

Jazvečík (Dachshund, Jezevčík)
Zdroj foto:
13582
Reklama

Jazvečík

(Dachshund, Jezevčík)

 

Údaje FCI (stiahni)

Štandard č. 148

Skupina 4. Jazvečíky

Sekcia 1. Jazvečíky

Náročnosť na výchovu:

nenáročný

Náročnosť na pohyb:

nenáročný

Vzťah k deťom: 

dobrý

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

spoločník, poľovnícky pes

Umiestnenie psa:

ineriér

Váha, výška:

do 9 kg, viac info nižšie

Vek dožitia:

12 – 15 rokov


 

Toto staré plemeno vzniklo v Nemecku asi v 15. storočí, kedy sa objavili jeho maľby. Jazvečík vznikol ako šikovný pomocník pri poľovačkách a to hlavne na jazvece, líšky a zajace.

 

Niekedy si človek nemôže pomôcť, ale jazvečík mu vždy vyčarí obrovský úsmev na tvári, keď si hrdo kráča po ulici, nesie svoje dlhé svalnaté telo, so vztýčenou hlavou a inteligentným výrazom v tvári. Je to proste zábavné psie plemeno, ktoré sa často pre svoj zjav stáva terčom mnohých karikaturistov.

 

Jazvečík je veľmi hravý a húževnatý. Tvrdohlavosť je jeho druhé meno. Cudzích veľmi nemusí, hlavne ak ide o neznámych psích kamošov. Miluje prítomnosť svojej rodiny a vo všetkom vždy rád ´´pomôže´´. Svoj poľovnícky pud nikdy nezaprie a najradšej naháňa malé zvieratá, deti a hračky. Jeho najlepší priateľ je rozhodne ďalší jazvečík v rodine. wink

 

Okrem dĺžky svojho tela a krátkych nôh, jazvečíky majú ozaj široký hrudník. Preto aj ich štekot je hlasný a hlboký, a pokiaľ počujeme jeho brechot spoza rohu, často si môžeme myslieť že ide o ozaj veľkého psa. Jeho záľuba v štekaní, môže byť často nevýhoda pre tvojich susedov, ktorým by táto zábavka mohla byť nanajvýš nepríjemná.

 

Aj keď je jazvečík pôvodne vyšľachtený na lov divokého jazveca a iných zvierat, dnešní jazvečíci sú ideálnymi rodinnými priateľmi.  Jazvečíky sa často úzko spoja s jednou osobou a dokonca môžu byť veľmi žiarlivý. Ak sa nezanedbá skorá socializácia, dokáže byť tento drobec veľmi elegantný a úctivý spoločník.

 

Toto krásne psie plemeno je náchylné k priberaniu, preto treba pre tvojho jazvečíka vyváženú stravu a dostatočný pohyb. Nechceš predsa, aby za sebou ťahal svoje brucho.

 

Poznáme viacero variant jazvečíkov. Či už ide o osrstenie alebo veľkosť, ktorá sa pri jazvečíkoch meria v obvode hrudníka. Čo sa týka veľkosti poznáme:

  • štandardného jazvečíka
  • trpasličieho jazvečíka
  • králičieho jazvečíka

Všetky tri druhy sa delia ešte podľa kvality srsti na krátkosrstých, dlhosrstých a drsnosrstých. Tieto rôzne varianty jedného plemena vznikli na základe rôznych požiadaviek, na rôzne pracovné zameranie drobca jazvečíka.

Krátkosrsté jazvečíky majú krátku a lesklú srsť. Sú najobľúbenejšou variantov týchto psíkov.

Dlhosrsté jazvečíky, majú elegantnú, mierne vlnitú srsť, ktorá by sa mala často upravovať, a to hlavne pri ušiach a nohách. Hovorí sa, že táto varianta jazvečíka je viac poslušnejšia ako krátkosrstý alebo drsnosrstý jazvečík, čo je na tom pravdy nevieme smiley.

Drsnosrstý jazvečík má krátku a hrubú srsť, husté obočie a fúzy.

A toto je Crusoe, snáď najznámejšia jezvečíkovská celebrita:

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Zoznam kynologických podujatí

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš aj ty doma psíka tohto plemena? Aké máš s ním skúsenosti? Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, nezabudni ho zdieľať medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum