Stafordšírsky bulteriér (Staffordshire Bull Terrier)

RASY PSOV – PSŮ – Stafordšírsky bulteriér – Stafordšírský bulteriér ( Staffordshire Bull Terrier ) - Stafbul miluje leňošenie na gauči, ale potrebuje aj aktivitu a pravidelné prechádzky. Keď už ale začne niečo robiť, dáva do toho 150%

Stafordšírsky bulteriér (Staffordshire Bull Terrier)
Zdroj foto:
24806
Reklama

Stafordšírsky bulteriér ( Staffordshire Bull Terrier, Stafordšírský bulteriér )

 

Údaje FCI(stiahni):

Štandard č. 76

Skupina 3. Teriéry

Sekcia 3: Teriéry typu bull

Náročnosť na výchovu:

nenáročný, ale výchova je veľmi dôležitá

Náročnosť na pohyb:

nenáročný

Vzťah k deťom:

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

dobrý, nutná dôsledná socializácia, radšej nenechávať bez dozoru

Využitie psa:

spoločník, športovo a pracovne všestranný pes

Umiestnenie psa:

interiér

Váha a výška:

Výška a váha by mali byť navzájom úmerné.

výška – 35,5 – 40,5 cm

psy 12,7 – 17 kg

feny 11 – 15,4 kg

Dĺžka srsti:

krátka


 

História tohto plemena je do určitého momentu spoločná s históriou anglického buldoga. Ich spoločným praotcom je totiž staroanglický buldog.

Buldogy sa v 18. storočí používali hlavne na rôzne druhy zápasov s inými zvieratami. Populárne boli zápasy s medveďmi, býkmi, ale keďže tieto zápasy boli finančne aj priestorovo náročné, do obľuby sa dostávali zápasy s menšími zvieratami a psami medzi sebou. Pri týchto zápasoch už však buldog nebol taký zaujímavý, pretože bol veľký, ťažký a nebol veľmi aktívny. Preto sa začalo rozmýšľať nad vytvorením nového plemena.

Toto plemeno malo byť silné, nebojácne s nízkym prahom bolesti ako má buldog, ale mal byť akčnejší, obratnejší, živší, vznetlivejší.

A presne k tomuto sa hodil staroanglický teriér. Teriéry sa používali na lovenie líšok a jazvecov a boli schopné za nimi vojsť do nory a bojovať tam s nimi na život a na smrť, a práve tieto vlastnosti mali oživiť buldoga a vytvoriť nové plemeno Bull and Terrier – Bulteriér.

Od roku 1770 až po rok 1862 bol stafordšírsky bulteriér ako jediné plemeno bulteriéra. Potom sa od neho oddelilo plemeno dnes známe ako anglický bulteriér. Vyšľachtil ho James Hinks, pridaním staroanglického bieleho teriéra a dalmatína. Toto nové plemeno bolo veľmi obľúbené, hlavne medzi šlachtou a preto ich výstavná kariéra začala oveľa skôr, v časoch keď ešte stafbulíci bojovali v arénach a tešili sa obľube skôr medzi chudobnou vrstvou. Do výstavných kruhov sa dostal až v roku 1935 keď plemeno uznal Kennel Club. Dnes sa teší ohromnej popularite a obľube.

Treba zdôrazniť, že stafordšírsky bulteriér nebol nikdy šľachtený na boj s ľuďmi. Práve naopak. Žiadne iné plemeno si neprešlo takou veľkou selekciou čo sa týka agresivity voči ľuďom. Psy, ktoré bojovali v arénach museli byť zvyknuté na kontakt aj s úplne cudzími ľuďmi, rozhodcami, divákmi a to aj pod stresom. Navyše sa po zápase ošetrovali, zašívali zaživa a potom ich majitelia hodili do kočíka ku deťom a šli domov, kde sa zotavovali pri hrách s deťmi až do ďalšieho zápasu. Pes, ktorý prejavil nejaký náznak agresivity k človeku bol hneď odstránený.

Práve preto majú vynikajúci vzťah k ľuďom a deťom. V anglicku ich volajú „nanny dog“ – opatrovateľ detí. A všeobecne o nich platí, že je to pes, ktorý sa teší aj na veterinára ;)

Stafordšírsky bulteriér je jediné plemeno na svete, ktoré má svoj vlastný znak.

Je to „Stafford Knot“. Pochádza z oblasti Staffordshire, kde sa týmto uzlom priväzovali baníci v nebezpečných štôlňach a preto symbolizuje istotu a spoľahlivosť.

Výchova stafbulíka nesmie byť tvrdá, ale zrozumiteľná a plná pochvál. Pokiaľ robí neplechu stačí mu len vynadať. Fyzické tresty tu nemajú žiadny význam a navyše by ste mohli stratiť jeho dôveru.

Ak hľadáš psa na záhradu alebo stráženie, tak si radšej pozri iné plemeno. Stafordšírsky bulteriér miluje ľudí a potrebuje byť so svojou rodinou v centre diania.

Stafbul miluje leňošenie na gauči, ale potrebuje aj aktivitu a pravidelné prechádzky. Keď už ale začne niečo robiť, dáva do toho 150%, preto je vhodný na rôzne športy.

Táto jeho akčnosť a energickosť je vidieť aj pri stretnutiach s inými psami čo môže mať za následok, že sa druhý pes zľakne a začne sa brániť. A keďže stafordšírsky bulteriéri majú bitky veľmi radi, je lepšie ich mať pri zoznamovaní pod kontrolou.

Zdroj foto: flickr.com, wiki, wikipedia

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš doma stafordšírskeho bulteriéra? Pochváľ sa fotkou tvojho psíka v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum