Bernardín (St.Bernhardshund, Bernhardiner, Bernardýn)

RASY PSOV – PSŮ – Bernardín (St.Bernhardshund, Bernhardiner, Bernardýn) je pes, ktorému veľa alpských turistov vďačí za záchranu svojho života. Niet divu, že je to láskavý, jemný, veľmi inteligentný a dobromyseľný pes.

Bernardín (St.Bernhardshund, Bernhardiner, Bernardýn)
Zdroj foto:
10621
Reklama

Bernardín

(St.Bernhardshund, Bernhardiner, Bernardýn)

 

Štandard č. 61

Skupina 2. Pinče, bradáče, molosoidné a švajčiarske salašnícke psy

Sekcia 2. Molosoidné psy, horské psy, bez pracovnej skúšky

Náročnosť na výchovu:

nenáročný (netreba ju zanedbať)

Náročnosť na pohyb:

nenáročný

Vzťah k deťom:

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

záchranár, spoločník

Umiestnenie psa:

veľký byt alebo dom

Výška:

minimálne  pes – 70 cm, fenka – 65 cm,

maximálne pes – 90 cm, fenka – 80 cm

Vek dožitia:

8 – 10 rokov

 

Bernardín alebo Svätobernardský pes, ako ho môžete tiež poznať, pochádza zo Švajčiarska. Zmienky z histórie sú také, že bernardín bol pes využívaný v hospicoch na stráženie, sprevádzanie a hľadanie stratených turistov. Existuje mnoho zápisov v kronikách o tom, že tento pes zachránil mnoho vojakov uviaznutých v snehu, počas napoleonskych vojen. 

 

Je prispôsobený na prácu v chladnom a veternom vysokohorskom počasí. Bernardín je pes, ktorému veľa alpských turistov vďačí za záchranu svojho života. Niet divu, že je to láskavý, jemný, veľmi inteligentný a dobromyseľný pes.

 

Napriek svojej veľkosti je bernardín tichý pes a skutočný rodinný priateľ. K svojmu životu potrebuje byť plnohodnotným členom rodiny, ktorú bude ochraňovať svojim štekotom alebo už len svojím zjavom. U týchto psíkov sa agresivita neprejavuje.

 

Bernardín je nekonfliktný a k deťom veľmi trpezlivý. Miluje túlenie sa alebo sledovanie televízie (slúži ako veľmi príjemný vankúš).

Ak si potrpíš na dokonalú čistotu vo svojej domácnosti, pri bernardínovi na ňu zabudni. Jeho sliny budú všade!

 

Bernardín nie je veľmi náročný na pohyb, takže ak potrebuješ partnera na behanie, nie je to pes pre teba. Ale každodenný pohyb určite netreba zanedbávať, aby bol bernardín v dobrej kondícii a dožil sa pekného veku. Je to psík, ktorý potrebuje chlad a najlepšie sa cíti v horách. Miluje vyvádzanie v snehu!

Dnes už poznáme dve varianty tohto nádherného plemena:

Krátkosrstý a dlhosrstý bernardín.

O bernardínovi sa spievajú aj takéto piesne:

 

A takýto je pohoďák:

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš doma tohto úžasného huňatého macka? Pochváľ sa fotkou tvojho psíka v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum