Ľudia a psy: Stret kultúr

Prečítajte si príbeh, ktorý ovplyvnil chápanie vzťahu medzi ľuďmi a psami po celom svete. Kto sú vlastne naši štvornohí kamaráti a kto sme vlastne my ľudia.

Ľudia a psy: Stret kultúr
Zdroj foto:
11757
Reklama

Ľudia a psy: Stret kultúr

 

Predstavte si, že žijete na planéte, kde je dominantný druh intelektuálne oveľa zložitejší ako ľudia, ale často si drží ľudí ako zvieracích spoločníkov. Volajú sa Gornovia.

Komunikujú spolu navzájom pomocou kombinácii telepatie, pohybu očí a vysokofrekvenčného pískania, čo ľudia nechápu a nedokážu sa to naučiť, pretože ich mozog je prispôsobený iba na využitie verbálneho jazyka. 

Ľudia sa občas naučia poznať význam jednotlivých zvukov, keď sú opakovane spojované s vecami, ktoré sú pre ne relevantné. Gornovia a ľudia medzi sebou nadväzujú puto, ale Gornovia majú mnoho pravidiel, ktoré si ľudia musia snažiť osvojiť aj napriek obmedzeným informáciam. A ide o veľa.

Ste jedným z tých šťastlivcov, ktorí žijú s Gornami v ich obydlí. Veľa iných ľudí je priviazaných pri malých domčekoch na záhrade alebo sú vo vonkajších ohradách rôznych veľkostí. Sú tak sociálne vyhladnutý, že nedokážu ovládať svoje emócie, pokiaľ sa k nim nejaký Gorn priblíži. Kvôli ich chovaniu sa Gornovia dohodnú,  že človek nikdy nemôže bývať v dome, preto je príliš vzrušivý.

Obydlie, ktoré s Gornami zdieľate, je plné vodou naplnených mís, ktoré majú i splachovanie. Avšak vždy, keď sa do nich snažíte vyčúrať, najbližší Gorn vás napadne. Naučíte sa toalety využívať iba vtedy, keď nablízku nie je žiadny Gorn.

Občas prídu domov a hlavu vám napchajú do toalety bez zjavného dôvodu. Neznášate to a začnete sa Gornom podriaďovať, keď sa vracajú domov, aby ste sa tomu vyhli. Ale oni to chápu ako dôkaz vašej viny.

Ste trestaný tiež za sledovanie videa, jedenie pizze alebo tvarohového koláča a za písanie dopisov. To všetko je podľa Gornov problémové chovanie. Aby ste sa nezbláznili, tak aj v týchto prípadoch čakáte, až nebudú doma, a pokúšate sa v ich neprítomnosti robiť to, čo chcete.

Keď sú doma, ticho sedíte a pozeráte priamo pred seba. Pretože vidia toto správne chovanie, ktorého ste evidentne schopný, považujú sledovanie videa a iné veci, ktorými sa bavíte za zlomyseľnosť. Prídu k záveru, že nechcete byť sami.

Chodia s vami von niekoľkokrát denne a dávajú vám krížovky, abyste si ich mohli lúštiť. Vy ich nikdy nevyužijete, pretože krížovky neznášate, a Gornovia si myslia, že ich ignorujete z pomstychtivosti.

A najhoršie na tom je, že ich máte radi. Koniec koncov, sú na vás často dobrí. Ale keď sa na nich usmejete, potrestajú vás – rovnako ako za potrasenie rukou. Keď sa ospravedlníte, potrestajú vás znova. Od doby, čo ste boli malé dieťa, ste nevideli iného človeka. Keď nejakého na ulici stretnete, ste zvedavý, vzrušený a niekedy sa aj bojíte. Naozaj neviete, ako sa máte chovať. Takže vás Gorn, s ktorým žijete, k iným ľuďom nepúšťa. Vaše sociálne schopnosti sa nikdy nerozvinú.

 

Hlavných desať problémov chovania domácich ľudí na planéte Gorn

  1. Pozeranie televízora.
  2. Používanie porcelánových nádržiek s vodou na vyprázdňovanie.
  3. Počúvanie inej hudby ako country.
  4. Rozprávanie sa s inými ľuďmi.
  5. Fajčenie.
  6. Sedenie na stoličkách (Ako ho mám donútiť, aby nesadal na STOLIČKU?!).
  7. Čistenie zubov.
  8. Jedenie čohokoľvek iného ako sú (nutrične vyvážené) granule pre ľudí.
  9. Podávanie ruky pri stretnutí.
  10. Úsmevy

 

Nakoniec vás vezmú do výcvikovej školy. Väčšina výcviku vyzerá tak, že vám nachvíľu zamedzia dýchanie pomocou kovovej reťazi, ktorú máte na krku. Sú si istí, že rozumiete každému písknutiu a ich telepatickej komunikácii, pretože sa občas trafíte správne. Iba hádate a výcvik nenávidíte.Väčšinou ste veľmi vystresovaný.

Jedného dňa vidíte, ako k vám ide Gorn s výcvikovým obojkom v ruke. Máte predmenštruačný syndróm, bolí vás krk a jednoducho sa necítite na to mätúce násilie, ktoré vás čaká. Poviete im čo najodmeranejším spôsobom, aby vás nechali byť a odišli. Gornovia sú šokovaní týmto nevyprovokovaným agresívnym chovaním. Mysleli si, že máte dobrú povahu.

Naloží vás do jedného zo svojich vozidiel a vezmú vás na výlet. Dívate sa, ako okolo ubieha zaujímavá krajina planéty, a premýšľate, kam sa ide. Vozidlo zastaví a odvedú vás do budovy, ktorá páchne ľudským potom a exkrementami. V malých klietkach všade okolo sú ľudia. Niektorí sú nervózni, niektorí deprimovaní, väčšina zo svojej klietky sleduje, čo sa deje. Váš Gorn, s ktorým ste žili celý život, vás predá cudzím Gornom, ktorí vás odvlečú do vedľajšej miestnosti. Ste vydesený a voláte svoju Gorniu rodinu, aby vám pomohli. Oni sa otočia a odídu preč z budovy. Podržia vás a dajú vám smrtiacu injekciu. Koniec koncov, je to predsa humánne, nie?

 


 

Tento úryvok je z knižky od Jean Donaldsonovej - Lidé a psy: Střet kultur, ktorú nájdete aj v Brunovom obchodíku. 

 

 

Snáď žiadna kniha neovplyvnila moderné predstavy o súžití ľudí a psov toľko ako Stret kultúr Jean Donaldsonovej. Táto jedinečná publikácia ponúka čiateľom nielen čitateľne napísané zamýšľania nad psov povahou a ich vzťahu k okolnému svetu, ale tiež veľa užitočných rád, ako cvičiť psy a ako im porozumieť.

Keď príde reč na spolužitie ľudí a psov, veľa ľudí zabúda, že ľudia nie sú psy a psy nie sú ľudia. Uvažují a vnímajú svet inak ako my. Sú to bystré a nie zrovna jednoduché stvorenia, takže pokiaľ to s nimi myslíme vážne, nemali by sme ich poznávanie brať na ľahkú váhu.

 

Jednoducho tá najlepšia kniha o psoch, akú som kedy čítal. Je naprosto unikátna a fascinujúca, priamo prekypuje informáciami užitočnými pre všetkých cvičiteľov psov. Nový, svieži pohľad Jean Donaldsonove na czťahy medzi ľuďmi a psy prakticky definuje, ako má vyzerať moderný, ku psom priateľský výcvik. - Dr. Ian Dunbar, zakladateľ Asociácie cvičiteľov psov (Association of Pet Dog Trainers)

 

Keď sa ma niekto opýta prečo som založil tento portál, vždy si spomeniem na túto pasáž z tejto vynikajúcej knižky a poviem - Preto aby takýchto smutných príbehov bolo čo najmenej. A táto knižka tomu určite veľmi pomáha. - Pavel Lipták, zakladateľ portálu PesBruno.sk

 

 

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho medzi priateľov:

Reklama
Blog Fórum