Turid Rugaas - svetová cvičiteľka psov z Nórska

Turid Rugaas, cvičiteľka psov, popísala jav, ktorý nazvala upokojujúcimi signálmi. Výsledky jej práce zmenili celý kynologický svet.

Turid Rugaas - svetová cvičiteľka psov z Nórska
Zdroj foto:
5075
Reklama

Turid Rugaas

 

Pre Turid Rugaas znamená práca so psami zamestnanie na plný úväzok. Vedie Hagen Hundeskole, kynologickú školu určenú psom, ich výcviku, potrebám a problémom. Kedysi s touto činnosťou začala tak, že trénovala vlastného psa, postupne začala súťažiť v poslušnosti, začala sa zaujímať tiež o pracovné psy, mimo iné trénovala i záchranárske práce. Absolvovala kurz pre inštruktorov a pracovala ako trénerka psov pre niekoľko kynologických klubov.

Postupom času ju však stereotypnosť týchto kultúr začala obmedzovať, a tak začiatkom osemdesiatych rokov začala organizovať vlastné kurzy. Absolvovala ročnú školu inštruktorov pri veterinárnej klinike Groruddalen a na konci 80. rokov minulého storočia odštartovala projekt, ktorý mal za cieľ nájsť jednoduchšie a lepšie metódy v rámci cvičenia so psami.

 

Zároveň spoločne s kolegom Stålom Ødegaardom zahájila dlhodobý a rozsiahli projekt, ktorý mal zmapovať upokojujúce (konejšivé) signály psov. Výsledkom tohto projektu bola prednáška doplnená diapozitívmi a videozáznamami. V roku 1992 odišla Turid Rugaas do Kanady, kde sa s touto prednáškou zúčastnila konferencie „Animals and Us“. Tu sa zoznámila s kynologickými trénermi, ktorí prejavili o jej objav upokojujúcich signálov nemalý záujem.

Potom začala dostávať pozvania do zahraničia a poslednú dobu je záujem o jej poznatky taký veľký, že musela dokonca ukončiť svoje kurzy v Nórsku.

Ročne podnikne Turid Rugaas viac než päťdesiat ciest do zahraničia, navyše sa sústreďuje na vzdelávanie trénerov a stále prijíma klientov, ktorý majú problémy so svojimi psami.

Čas od času usporiada víkendový kurz či letný tábor s podobným obsahom.

 

Zameriava sa na vývoj nových metód a prirodzených metód výcviku. Pri výcviku využívaja aktivity, ktoré sú pre psov prirodzenejšie na riešenie problémov ich správania. Prirodzené metódy tréningu používaja jednoduché nástroje ako je aj Nosework, ktorý aktivuje mozgovú kôru psa prostredníctvom jeho prirodzenej zvedavosti a využíva svoje prirodzené spoločenské zručnosti na rozvoj v neurónových sieťach. 

Prirodzené metódy výcviku sa zameriavajú hlavne na pochopenie komunikácie psa a na schopnosť komunikovať psovoda - pácnička so psom. S týmto cieľom Rugass pozorovala a zdokumentovala niekoľko signálov, ktoré psi používajú ako súčasť svojho repertoáru. Nazvala ich už vyššie spomínané, upokojujúce signály.

Turid Rugaas pomohla mentorom niekoľkých projektov, ktoré pomáhajú lepšie pochopiť psy v ich prirodzenom prostredí. Jedným z takýchto projektov je projekt Dog Pulse, ktorý sa zameriava na meranie pulzu psa, aby zistila, či ľudia môžu psom vysielať upokojujúce signály, a či to skutočne ovplyvňuje znižovanie srdcovej frekvencie psa a upokojenie psa. Cieľom bolo tiež dokázať, že keď pes vydáva upokojujúce signály, alebo či pes je skutočne zažíva stres a tým aj zvýšenú srdcovú frekvenciu. 

Rugaas uskutočnila štúdiu „pee“, pričom sa zamerala na povahu modelov psieho močenia. Pozrela tiež na vylepšenie metódy „testovania“ psov. Konvenčné metódy na testovanie psov spočívajú v tom, že psy dostávajú čoraz viac do desivých aktivít, až kým nedosiahnu bod, v ktorom sa nedokážu vyrovnať, a určiť, ako dlho trvá pes dostať sa do tohto bodu. Rugaas pracuje na zmene týchto testov v Európe, aby sa namiesto toho zameral na potenciál psa tým, že umožni psovi ukázať, čoho je schopný z hľadiska riešenia problémov, bez toho, aby musel byť vystrašený alebo oklamaný.

 

V Brunovom obchodíku nájdeš vynikajúce knižky od Turid Rugaas, ktoré nesmú chýbať v knžnici žiadnehio psíčkara:

 

Konejšivé signály - Na jedné vlně s vaším psem >>>

 

Štěkání - Zvuk psí řeči >>>

 

Tahání na vodítku >>>

Reklama
Blog Fórum