Canisterapia - ako na to?

Maťka Debnáriková - študentka posledného ročníka kynológie nám dnes povie niečo o tom, aký pes sa môže stať terapeutom, ako to prebieha na skúškach a veľa iného o Canisterapii. Čítaj pozorne.

Canisterapia - ako na to?
Zdroj foto:
14947
Reklama

Skladáme skúšky z Canisterapie

 

V skratke ti Canisterapiu predstavila naša Mirka, a tak ako sľúbila, v tejto téme pokračujeme. Pripravila rozhovor s Maťkou Debnárikovou, ktorá sa Canisterapii venuje. Príjemné čítanie smiley

 


 

Maťka Debnáriková - študentka posledného ročníka kynológie, majiteľka dvoch úžasných psíkov, trénerka, aktívna dievčina plná nápadov, ktorá sa venuje canisterapii už nejaký ten piatok. 

A dnes nám povie niečo o tom, aký pes sa môže stať terapeutom, ako to prebieha na skúškach a veľa iného.

 

Na začiatok Maťka, povedz nám niečo o svojich psíkoch...

Zoro: kríženec labradora, 11 rokov, pochádza z útulku, pri osvojení mal 6 mesiacov.

Pred príchodom do útulku bol pravdepodobne týraný. Dalo to veľa práce zbaviť ho fóbií, zlozvykov a trvalo dlho, kým začal ľuďom znova dôverovať. Skúšku canisterapie zložil v 4 rokoch, no dnes si už užíva dôchodok. laugh

Sony: kríženec nemeckého ovčiaka s bielym švajčiarskym ovčiakom, 3 roky, pochádza od množiteľa, pri zachránení mala 2 dni.

Keď som začala uvažovať o druhom psovi a rozhodovala som sa pre najvhodnejšie plemeno na výkon canisterapie, v tom čase sa ku mne dostalo maličké šteňa (Sony), ktoré som si zobrala do dočasnej opatery. Od malička to bola potvora, ale prirástla mi k srdiečku natoľko, že som prestala uvažovať nad tým, že jej budem hľadať nový domov.

Sony skladala skúšku canisterapie už v 12 mesiacoch a vzhľadom na to, že vyrástla v tesnom kontakte s človekom, zloženie skúšok pre ňu nepredstavoval problém.

 

Čo ťa zaujalo na CT? Prečo si sa rozhodla vykonávať CT?

O canisterapii som sa po prvýkrát dopočula v organizácií - Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov, ktorá spravuje Košický útulok pre opustené zvieratá. V prvom rade ma zaujala hlavná myšlienka tejto organizácie, a to „vzájomná pomoc“, čiže nie len človek zachraňuje psie životy, ale aj pes zachraňuje tie ľudské.

Adoptovaním psa z útulku som naplnila prvý bod tejto myšlienky. Potom prišiel rad na to, aby začal pomáhať aj môj psík. Voľba teda padla na canisterapiu, v ktorej sme sa obaja našli.

 

 

Prezradila si nám, že vlastníš krížencov… Je možné canisterapiu vykonávať aj s nečistokrvným psíkom? Aké podmienky sa kladú na canisterapeutického psa?

Canisterpiu môže vykonávať každý pes, bez ohľadu na plemennú príslušnosť. V tejto činnosti sa však kladie obrovský doraz na povahu psa. Canisterapeutický pes by mal byť kľudný, vyrovnaný, poslušný a mal by reagovať pokojne za každých okolností.

 

Keď mám pocit, že vlastním psíka, ktorý spĺňa povahové podmienky, na koho sa môžem ďalej obrátiť?

Každý psovod, ktorý chce so svojim psom vykonávať canisterapiu by mal mať so psom úspešne zložené canisterapeutické skúšky. Na Slovensku existuje niekoľko združení zaoberajúcich sa canisterapiou. Niektoré z týchto združení disponujú aj možnosťou organizovať canisterapeutické skúšky a udeľovať certifikáty canisterapeutickým psom. Združenie zverejní termín skúšky, skúšobný poriadok a všetky potrebné informácie. Podľa ich pokynov sa každý záujemca prihlási na skúšky, vyplatí poplatky a už len trénuje a čaká na deň D. smiley

 

 

 

Som rozhodnutá ísť na skúšky, len vôbec neviem, ako také skúšky prebiehajú… Čo sa vyžaduje a čo musí pes preukázať na skúškach?

Výkon psa a jeho psovoda posudzuje skúšobná komisia (zložená z rôzneho počtu ľudí, samozrejme sú to ľudia, ktorí majú potrebné vedomosti a skúsenosti).

 

Canisterapeutické skúšky väčšinou pozostávajú z troch častí:

1. Základná poslušnosť psa – nevyžaduje sa také prevedenie, ako podľa iných medzinárodných skúšobných poriadkov, ale očakáva sa radosť a dôslednosť pri vykonávaní cvikov.

2. Základná poslušnosť psa s cudzou osobou – canisterapeutický pes by mal vedieť spolupracovať nie len so svojim psovodom, ale aj s inými osobami.

3. Reakcie na nečakané situácie (hluk, dáždnik, dotyky, rôzne typy povrchov, neprirodzene sa pohybujúce osoby, dav ľudí......)

Podrobný skúšobný poriadok nájdete na web stránkach jednotlivých organizácií. Počas celých skúšok sa hodnotí spolupráca psa a psovoda, ochota psa k práci a spoločná radosť z vykonanej činnosti. Vyraďujú sa psíky, ktoré počas skúšky reagujú agresívne, alebo strachovo.

 

Ako je to s Canisterapiou na Slovensku? Sú ľudia a jednotlivé zariadenia otvorené aj takýmto formám terapie?

Canisterapia na Slovensku je ešte len v začiatkoch, ale verím, že sa to aj tu čoskoro rozbehne a canisterapeuti budú u nás oceňovaní podobne ako v západných krajinách. Na Slovensku je canisterapia zatiaľ považovaná za dobrovoľnú a v podstate neziskovú činnosť, avšak čoraz viac inštitúcií si začína uvedomovať prospešnosť tejto terapie. Jednotlivé zariadenia sú canisterapii pomerne naklonené. Naopak, problematika s ktorou sa ja stretávam, je nedostatok certifikovaných canisterapeutických tímov. Niekoľkokrát do mesiaca ma kontaktujú jednotlivci alebo inštitúcie so záujmom o canisterapiu, avšak momentálne disponujem len jedným aktívnym terapeutickým psom, a teda nie je možné, aby sme dokázali pravidelne navštevovať všetky tieto inštitúcie.

 

Maťka ďakujeme krásne za tvoj čas a ochotu! Prajeme len veľa, veľa radosti pri výcviku ale i v bežnom živote. 

 


 

Bruno ti odporúča:

Pes liečiteľ - Canisterapia

Áno aj ty sa môžeš venovať OBEDIENCE!

Zahraj sa so svojim psom na schovávačku

2 jednoduché spôsoby ako naučiť psa aport

Je praťahovanie sa so psom o hračku nebezpečné?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielenže budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Podpor tento článok zdieľaním pre svojich priateľov:

Mirka Čižmáriková
Mirka Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum