Má zmena času vplyv aj na našich psov?

Mení sa čas. Pre mnohých z nás, práve táto jedna hodina, dokáže spraviť toľko šarapaty v našich denných režimoch, že sa tejto časovej zmene snažíme prispôsobiť aj dva týždne. Ale čo naše psy? Má zmena času vplyv aj na ich život?

Má zmena času vplyv aj na našich psov?
Zdroj foto: Hayes Potter
8958
1
Reklama

Má zmena času vplyv aj na našich psov?



Pre mnohých z nás, práve táto jedna hodina, dokáže spraviť toľko šarapaty v našich denných režimoch, že sa tejto časovej zmene snažíme prispôsobiť aj dva týždne. Máme napríklad hlad v čase, kedy by sme ho mať nemali, zdá sa, že sa nám ráno oveľa ťažšie vstáva, alebo naopak, v noci nemôžeme zaspať. A práve tieto faktory nás podnietili zamyslieť sa k tomu, či má zmena času vplyv aj na našich štvornohých miláčikov.

V skutočnosti ÁNO!

Psy majú totižto cirkadiánny rytmus (povedzme niečo ako náš biologický systém) rovnako ako ľudia. Trvá približne 1 deň a reguluje náš spánok, hlad a naše aktivity počas každých 24 hodín. Zjednodušene povedané – je to striedanie dňa a noci, pričom ho považujeme za hlavný životný cyklus. V prírode je tento rytmus spúšťaný prirodzeným  slnečným svetlom. No v našom umelom prostredí, keď ráno začína práve revaním budíka, zapnutím svetla či vytiahnutím roliet, náš cirkadiánny rytmus (a zároveň aj rytmus našich psov) nie je prirodzený – je umelo riadený.

Takže, zatiaľ čo si musíme (po časovej zmene) nastaviť svoje stravovanie, spánok a kým sa znova dostaneme do upraveného režimu, naši chlpáči to s nami prežívajú rovnako. Akurát, že im nedokážeme vysvetliť, prečo je to tak a prečo sa zrazu istú dobu správame čudne.

 

 

 

Ako zmenu času vníma pes?
- zrazu ma kŕmia v inú hodinu, na ktorú som bol zvyknutý
- na prechádzku na berú v nezvyčajnom čase
- udržujú ma dlhšie hore, keď som o tom čase už dávno mal chrapkať hore labkami v pelechu (...alebo lepšie povedané, v posteli spolu s mojim pánom/pani cheeky)

Podľa Alison Holdhus-Small, výskumnej asistentky v CSIRO Livestock Industries v Autrálii – organizácia založená na výskum a vývoj: „Ľudia prenášajú svoje rutiny aj na svojich domácich miláčikov. Tieto zmeny správania môžu zvieratám spôsobiť psychologický a fyziologický stres.“ Napríklad, vemeno kravy bude pokračovať v produkcii mlieka bez ohľadu na to, ako sme si my stanovili naše hodiny a bude vyvíjať tlak, až kým sa nepodojí. Zvieratá v domácnosti môžu byť podráždené, keď sa dostanú k svojej miske a uvidia ju prázdnu v čase, keď už dávno mala byť plná.


 

Ako teda postupovať po zmene času pri našich psíkoch?
- najbližších pár dní po zmene času bude pes potrebovať viac tolerancie a pochopenia
- ak sa tvoj pes javí ako zmätený, zúfalý či nesvoj, do nového harmonogramu ho zapoj v kratších intervaloch (nedáš mu prvý deň večeru rovno o hodinu neskôr, ale napríklad len o 10-15 minút neskôr od času jeho obvyklej večere a každým dňom tento čas postupne posúvaš)

Dobrou správou však je, že psy sa dokážu rýchlo prispôsobiť takýmto zmenám. Takže áno, letný čas ovplyvňuje našich miláčikov, ale takisto ako ľudia sa musia novému režimu prispôsobiť a zvyknúť si naň.

Zdroj: dogingtonpost.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Neposlušný pes - načo mi len bol?

Štastný pes. Ako na to?

Patríš aj ty medzi bláznivých psíčkarov?

10 vecí, ktorými ľudia stresujú svojich psov

5 výhod, ktoré ti prinášajú prechádzky s tvojím psom

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak sa ti článok páčil zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Reklama
Henrietka
pred 4 rokmi
byvame na dedine, pes beha po dvore, takže som nepostehla, aby mal nejaku zmenu času. Čo ale sledujem, že v zime mi toho zožerie ovela viac ako v lete.
Blog Fórum