Majú psy radi hudbu?

Hudba nás môže upokojiť a veselé melódie či pozitívne texty pesničiek nás môžu sprevádzať náročným životným štýlom. Vieš si predstaviť, že na hudbu rovnako reagujú aj naše psy? Toto sa zistilo pri výskumoch:

Majú psy radi hudbu?
Zdroj foto:
8636
Reklama

Majú psy radi hudbu?

 

Hudbu počúvame doma, v práci, v aute. Znie takmer všade, kam sa len pohneme a ovplyvňuje náš život, dokonca nám pomáha zvládnuť stresujúce situácie či nie príliš priaznivé životné obdobie. Niet divu, že piesne či akákoľvek melódia môže byť pre ľudí životne dôležitá. Hudba nás môže upokojiť a veselé melódie či pozitívne texty pesničiek nás môžu sprevádzať náročným životným štýlom.

Vieš si predstaviť, že na hudbu rovnako reagujú aj naše psy?

Nedávne štúdie ukázali, že hudba má tendenciu zvieratá upokojiť a dokáže im pomôcť zvyknúť si na nové prostredie.

 

Akú hudbu majú psy radi?

Výskum, ktorý viedla Deborah Wells (odborníčka na správanie zvierat) potvrdil, že hudba psy skutočne upokojuje. Svojou štúdiou odhalila, že psy sa upokojili pri konkrétnych skladbách klasickej hudby, bez záujmu o populárnu hudbu či rozhlasové relácie. Vyzerá to tak, že naši chlpáči majú tiež svoj vlastný hudobný vkus, rovnako ako my.

Okrem toho, výskumníci z The Animal Science zistili, že ak hrá klasická hudba a súčasne v pozadí znie ľudský hlas, psie štekanie či štebotanie vtákov, táto melódia je považovaná ako najúčinnejší relax pre psov.

 

 

Čo sa dialo potom?

Niektoré útulky začali púšťať upokojujúcu hudbu, aby pomohli utíšiť svojich štvornohých zverencov. Táto technika sa obzvlášť osvedčila, ak prebiehali nejaké slávnosti, pri ktorých sa ozývali ohlušujúce rany z ohňostrojov, či hluk z bujarých osláv. Veď ktorý pes miluje tento hluk? O tom ako pripraviť psíka na ohňostroje či oslavy napríklad Silvestra sme písali tu: Čo robiť, keď má tvoj pes strach z ohňostrojov?

 

Výskumy, kde sledovali účinky hudby na správanie psov pokračovali. Hudobníčka Alianna Boone pracovala na vedeckom experimente a výsledok bol úžasný! Hospitalizovaným psom, ktorým bola počas ich pobytu na veterinárnej klinike reprodukovaná hudba z harfy, bola nameraná nižšia tepová frekvencia. To znamená, že hudba nielen pomáha psom upokojiť sa a zrelaxovať, ale aj prispieva k rýchlejšiemu zotavovaniu sa po operáciách či iných zdravotných problémoch. Takže, aj ľudia aj domáce zvieratá sa môžu z choroby dostať skôr, keď majú pocit pokoja, ktorý môže navodiť práve upokojujúca hudba.

 

Aj keď to nie je veľmi prekvapujúce, je dobré si zapamätať, že psy nemajú radi niektoré bicie nástroje, pretože im pripomínajú zvuky strely, či výbuchu. A tiež reagujú na slovo ‘’NIE’' v piesňach laugh

 

V súčasnosti sa veľa psíčkarov presvedčilo na vlastnej koži, že ich psy skutočne reagujú na hudbu a skutočne si ju vychutnávajú. Jemné relaxačné piesne či zvuky púšťajú svojim chlpáčom, keď majú ostať samy doma, či sa zotavujú z choroby, operácie alebo len tak, pre ich dobro a pokoj. Tak to vyzerá, že za chvíľku budú mať naši chlpáči svoje vlastné jedinečné hudobné obchody a svoje obľúbené skladby uložené na playlistoch svojich vlastných psích iPodov cheeky

 

Dokonca aj náš Bruno je hudobný gurmán, najlepšie zrelaxuje pri playliste s pokojnou jazzovou hudbou či klasikou. Rozhodne na tom niečo bude….

 

Zdroj: dogingtonpost.com

 

Bruno ti odporúča:

Pes a strach z hluku

5 dôvodov, prečo sú staršie psy úžasné

10 vecí, ktorými ľudia stresujú svojich psov

5 výhod, ktoré ti prinášajú prechádzky s tvojím psom

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa Ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

Reklama
Blog Fórum