RECENZIA: Génius i popleta. Jak psa naučiť, aby to, co umí, zvládal za všech okolností

Chceli by ste sa pochváliť psím parťákom, na ktorého sa môžete spoľahnúť v každej situácií? Psím kamošom, ktorý splní vaše povely nech sa nachádzate kdekoľvek a deje sa okolo vás čokoľvek? Tak potom by vo vašej zbierke nemala chýbať táto kniha.

RECENZIA: Génius i popleta. Jak psa naučiť, aby to, co umí, zvládal za všech okolností
Zdroj foto:
8132
Reklama

Génius i popleta (Denise Fenziová)

RECENZIA NA KNIHU:

 

 

Už samotná titulka knihy nadchne každého vášnivého psíčkara a ja som hneď vedela, že z nej môžem byť iba nadšená. Predtým ako som sa pustila do čítania tejto novinky som si neprávom myslela, že princíp tréningu povelov so psom v rôznych situáciách ovládam, teda hlavne čo sa týka teórie. V každom novom priestore alebo situácií sa musí tréning predsa začať od začiatku. Nič viac, nič menej. Avšak hneď prvé riadky v úvode ma presvedčili o tom, že o nové poznatky z tejto výcvikovej oblasti nebude v knižke núdza. Totižto, tak ako už vydavateľstvo PLOT na svojich stránkach zverejnilo, táto publikácia začína presne tam, kde ostatné knihy o výcviku končia.

 

Pokud chcete, aby sa pes učil rád, tak sa prědevším snažte uspořádat výcvikové lekce tak, aby byly krátké, pozitivní a aby mu přinášely uspokojení.“ - a presne v tomto duchu sa nesie celá publikácia. Po krátkom úvode je kniha rozdelená do troch veľkých častí, a ako sama autorka Denise Fenziová píše, čitateľ si môže sám vybrať, ktorou časťou začne. Ja som sa osobne najprv pustila do prvej časti s názvom „Trochu teorie“, potom preskočila na časť „Řešení problémů“ a nakoniec sa pomaly zahryzla do „Praxe“. V tomto poradí som mala presne jasno s čím budem počas výcviku pracovať a akým chybám sa vyvarovať, alebo ak aj nejaké chyby nastanú ako sa s nimi vysporiadať.

 

 

Ako som už spomínala, v knihe sa nachádzajú tri veľké časti. Každá z nich je rozdelená do pomerne krátkych kapitol, čo na mňa pôsobí veľmi pozitívne. Človek tak môže sústredene a s veľkým prehľadom postupovať v tréningu, pričom mu nehrozí, že by sa stratil vo veľkom množstve informácií dlhého textu.

 

„Nic si z toho nedělejte, pokud pes povel nesplní. Neúspěch je přirozenou součastí učení.“

 

Veľmi zaujímavou a pútavou časťou je hneď prvá časť s názvom „Trochu teorie“, ktorá vám pomôže zostaviť si rebríček motivátorov, alebo inak povedané zoznam odmien, ktoré sú pre vašeho psa najdôležitejšie. Taktiež sa dozviete aké rôzne lákadlá existujú a čo všetko môže považovať pes za problematickú situáciu. Poučné čítanie vás bude sprevádzať treťou kapitolou. V nej sa dozviete, či je váš miláčik naozaj zdatný v poveloch, ktoré mu dávate. Ako krátku nápovedu môžem naznačiť otázkou: Ak pes ovláda povel „sadni“ pokiaľ ste k nemu otočení čelom, ovláda ho aj keď ste otočený chrbtom, kľačíte na kolenách alebo ležíte na tráve? 

 

Autorka v druhej časti s názvom „Praxe“ veľmi pekne a podrobne vysvetľuje ako postupovať pri výcviku vašeho štvornohého miláčika. Zároveň nie úplne a striktne diktuje ako by mal postup pri tréningu vyzerať. Uznávam, táto informácia je pre vás ako čitateľa tejto recenzie skôr zmätočná ako užitočná, ale dôležité je, že vám to v nasledujúcich riadkoch hneď vysvetlím. 

 

Za hlavné lákadlo autorka udáva ako príklad ľudskú stravu, súčasne sa maškrty využívajú ako odmeny rôznej úrovne. Úplne ideálne pokiaľ vo vašom bežnom živote bojujete a trénujete práve s jedlom. V takomto prípade je váš tréningový plán jasný, stačí sa držať toho, čo sa dočítate v publikácií. Čo sa však stane ak lákadlo nie je strava, ale napríklad tak ako u nás prítomnosť iných ľudí či psov? Ľudovo povedané, v takýchto prípadoch budete musieť trochu pohnúť hlavou a zostaviť si svoj vlastný tréningový plán. Zamyslieť sa nad tým, čo očakávate od vašeho psa a čo je pre vás naozaj dôležité. A čo ak u vás nie je maškrta odmenou? Ak budete pri tréningu využívať napríklad hračky, čas tréningu sa jednoducho predĺži. Po uvedomení a dôkladnom uvážení si tzv. všetkých premenných pôjde samotný výcvik už naozaj hladko.

 

„Jen asi 4% majitelů shání odborné rady nebo čte knihy o výcviku psů, když si koupí psa, a ještě mnohem méně jich absolvuje něco víc než jen základní kurz psího chování.“

 

Tretia časť „Řešení problémů“ už svojou titulkou napovedá čím sa zaoberá. Ako som už spomínala na začiatku, túto časť som čítala skôr ako som sa začala zaujímať o samotný tréning. Takto som sa dostala k informáciám ako sa vysporiadať s chybami spôsobenými či už ľudským alebo psím faktorom. Môžeme len hádať či to bolo zámerom a autorka plánuje pokračovanie knihy práve v tomto smere, ale každopádne táto oblasť knihy bola pomerne dosť stručná. Niektoré kapitoly by si z môjho pohľadu zaslúžili o niečo viac pozornosti, aby bolo čitateľom zodpovedaných čo najviac otázok. Pretože čím menej pochybností, tým lepší výcvik môže váš štvornohý kamoš dostať. 

 

Na záver môžem smelo skonštatovať, že vydavateľstvu PLOT sa opäť podarila priniesť čitateľom jednu zaujímavú publikáciu, ktorá v súčasnej dobe nemá ako na českom tak slovenskom trhu konkurenciu v tejto téme. Táto kniha, ktorá pôvodne vznikla počas náhodnej internetovej diskusie medzi cvičiteľmi psov, by každopádne nemala chýbať vo vašej knižnici. Jednak preto, že prináša odpovede na mnohé nezodpovedané otázky v predchádzajúcich výcvikových knižných publikáciách, a tiež preto, že vlastniť dobrú knihu sa vždy oplatí smiley

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum