Brunovi kamoši cestujú: Slovinsko, na horách aj v kaňone.

Ahojte, tu opäť Saška. Hlásim sa k vám s ďalším typom na výlet. Tentokrát nezostaneme na Slovensku. Dám vám malú nápovedu. Pôjdeme trochu južnejšie, ale predsa nám teplo ešte nebude.

Brunovi kamoši cestujú: Slovinsko, na horách aj v kaňone.
Zdroj foto:
3419
Reklama

Čo ťa napadne ako prvé, keď niekto spomenie potulky po Slovinsku? Kúsok piesočnatého morského pobrežia, majestátny Triglav alebo známa divoká rieka Soča? Ak si niekedy uvažoval nad návštevou tohto krásne zeleného štátu, možno ťa inšpiruje aj náš dvojdňový výlet, počas ktorého sme stihli vybehnúť do Julských Álp a pozrieť sa do krásnej tiesňavy.

Triglavský národný park je súčasťou pohoria Julské Alpy. Možností, ako si vychutnať krásnu prírodu v tejto oblasti, je hneď niekoľko. Ak nemáte konkrétne plány, môžete to spraviť ako moji dvojnožci. Auto odparkovali v meste Podkoren a všetci spolu sme zamierili do turistického infocentra. Ak nie si skalolezec profesionál, nikdy nie je na škodu sa opýtať domácich na prognózy počasia. Vďaka tomuto nápadu sme sa dozvedeli, že poobede sa má počasie zhoršiť, preto nám bola odporúčaná menej náročná trasa do nižších oblastí. Kým ľudia značili trasu do mapy, ja som poctivo pozbierala toľko info prospektov, koľko sa mi zmestilo do papuľky. 

Samotná prechádzka bola veľmi príjemná a naozaj nie veľmi náročná. Viedla ponad mesto, odkiaľ sa nám naskytli krásne výhľady na celé Alpy. Často sme sa zastavovali na nádherne zelených lúkach, kde som sa mohla do sýtosti vybehať. A keďže sa v poobedných hodinách naozaj počasie zhoršilo, cestou na ubytovanie sme sa ešte párkrát zastavili na viacerých horských vyhliadkach, ktoré boli značené popri ceste a užili si tak strašidelné a zároveň čarovné výhľady na skalnaté vrcholky. 

 

 

Na druhý deň sme sa vybrali na okraj triglavského národného parku. Do krásnej tiesňavy Vintgar. Je viac možností ako tento kaňon prekonať. My sme sa vybrali zo smeru mesta Bled a to najkrajšie si nechali nakoniec. Psíkovia, teda ja, vstupné neplatia. Dospeláci zaplatili niečo okolo 4 eur. 

Dĺžka tiesňavy nie je veľká, len čosi okolo 1,6 km. Na tomto úseku sa potok Radovna zarezáva hlboko do skál. Na mnohých miestach vedie chodník priamo ponad pereje, bazény či vodopády. Na strane bližšej k Blejskej Dobrave sa chodník priblížil takmer úplne k vode, kde môj pániček neodolal mojim smutným očiam a pustil ma z vôdzky. A ja šup rovno do vody plávať. Ale nikomu to nepovedzte :) Na druhom konci tiesňavy sa nachádza krásny 26 metrov vysoký vodopád Šum. My sme ho však nezachytili v jeho plnej sile.

Slovinsko je krajina neobmedzených rozmanitých výletov a ak sa pri platiacich atrakciách (ako je návšteva jaskýň, tiesňav alebo splavovanie riek) informujete dopredu, či s vami môže ísť aj psík, môžete tak zažiť so svojim chlpáčom veľa pekného. Tak ako ja so svojimi pánmi. A ešte malá rada na záver, ak sa chcete pohybovať v rakúsko – slovinskom pohraničí, je lepšie ubytovať sa ešte v Rakúsku. Je to jednak lacnejšie a za malý poplatok nemajú s domácimi miláčikmi žiadny problém. :)

 

V ďalšom type na výlet sa opäť vrátime na Slovensko.

 

 

Ak ťa zaujímajú tipy na výlet s tvojim psíkom sleduj pravidelne náš blog Tipy na výlet.

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum