Dalmatínsky pes (Dalmatinski pas, dalmatín)

Svojím vzhľadom je dalmatín neuveriteľne zaujímavý pes, ktorý vyniká svojou všestrannosťou, inteligenciou a láskou pre beh. Viac sa o tomto chorvátskom plemene dočítaš v článku.

Dalmatínsky pes (Dalmatinski pas, dalmatín)
Zdroj foto:
6167
2
Reklama

Dalmatínsky pes

(Dalmatinski pas, dalmatín)

 

Prvé zmienky o tomto zaujímavom plemene môžeme hľadať medzi 16. a 18. storočím v cirkevných kronikách. Maľby, na ktorých je zobrazený dalmatínec, možno nájsť na oltári „Gospa od Andjela“ v meste Veli Lošinj na ostrove Lošinj v Chorvátsku a tiež na freske v Zaostrogu. To naznačuje, že dalmatín pochádza z východnej stredomorskej oblasti, najmä historickej provincie Dalmácia. Počas svojej dlhej histórie sa dalmatínske psy nikdy nešpecializovali na jednu pracovnú oblasť.

 

Vynikali ako strážne psy, pastierske psy, lovecké psy, a dokonca účinkovali aj v cirkusoch. 

 

Neskôr v Anglicku získal dalmatínec svoje stabilné zameranie a stal sa sprievodným psom kočiarov a jazdcov na koni.

 

Pre väčšinu z nás je dalmatínec známy z filmu, kde ich bolo až 101. smiley

 

Dalmatínsky pes patrí ku skvelým spoločenským plemenám, je veľmi temperamentný, o jeho zaujímavom sfarbení hádam ani netreba hovoriť. No aj tak to nie je pes pre každého. Dalmatínec má nekonečnú energiu a je ideálnym spoločníkom pre veľmi aktívnych ľudí.

 

Je to pes, ktorý sa narodil pre beh.

 

Určite bude perfektným parťákom pri spoločnom behu, na turistike a celodenných výletoch, korčuľovaní či pri jazde na bicykli. 

 

Zaujímaš sa o psie športy? Tak dalmatíncovi môžeš vybiť baterky pri športoch, ako je agility, frisbee a flyball. 

 

Ak uvažuješ, že si domov prinesieš úžasného dalmatínca, mysli na to, že nejde len o veľmi aktívneho psa, ale nechýba mu ani inteligencia a zmysel pre humor. Bude robiť všetko preto, aby ťa rozveselil. Tvrdohlavý je už od malička, takže nezabudni na správny výcvik a výchovu, bez kompromisov. Pozor, dalmatínec patrí k citlivým psom a na drsné a neprimerané výcvikové metódy nereaguje veľmi dobre. 

 

 

Dalmatínci zvyčajne vychádzajú veľmi dobre s ostatnými zvieratami, ale aj s deťmi. A tak ako pri každom plemene je dôležitá včasná socializácia na akékoľvek podnety a stvorenia wink. Neradi trávia čas osamote. Najlepšie, čo môžeš pre dalmatínca urobiť, je začleniť ho do každodenného rodinného života. 

 

Dedičná hluchota je v chove dalmatínskych psov veľmi častá. Približne 8 % týchto psov sa už narodí hluchých a až 24 % šteniatok môže počuť len na jedno ucho. sad

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto krásneho psíčka, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Máš s dalmatíncom skúsenosti? Budeme veľmi radi, ak nám napíšeš o živote s ním viac do komentárov smiley

Ak sa ti táto stručná charakteristika plemena páčila, zdieľaj článok aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Kyyyra
pred 5 rokmi
rozhodne suhlasim s prispevkom - pre dalmatina a psiky s citlivymi zaludkami pripadne alergiami na potraviny su idealnou volbou hypoalergenne krmiva - my krmime nasu fenku s masovym pate brit monoprotein a sme spokojni - uz ziadne hnacky, skriabanie a zvlada sa vyvijat tabulkovo :)
Danny2907
pred 6 rokmi
Ahoj, volám sa Danny, pochádzam z chovateľskej stanice dalmatínskych psov Spotty memories a dovoľte mi niečo o sebe napísať. Odkiaľ presne pochádzame nie je známe, vraj nás našli na kresbách už v starovekom Egypte. Našli sa zaznami kde nás ľudia pomenovali ,,Turecký pes,, , niekde sa rozpráva, že nás priniesli z Indie. Sme už veľmi staré plemeno. Každopádne sme z nejakej teplej oblasti o com svedčí naša krátka, v lete nie hustá srsť. Moja majiteľka hovorí že mi až koža presvitá a to najmä na hrudníku a stehnách.:) Do Chorvátska nás priniesli až v 16. storočí a pán menom Jurij Dalmatin nás začal šľachtiť. Či je naše meno dalmatinsky pes po ňom nie je taktiež 100% pretože králi čo nosili ozdobnú bodkovanu kožušinku sa volala dalmatika.
Čo sa týka našej povahy- milujeme pocit keď môžme voľne bežať, takže od ľudí si prosíme veľa slobody a dopriať nám aby sme sa poriadne vybehali, najlepšie keď môžme naháňať divé zajace.:) len vtedy, prosím, na nás nevolajte, trpíme občasnou hluchotou.:) milujeme ľudskú spoločnosť, maznať sa, počúvať- vieme sa tváriť že vieme o čom hovoríte.:) sme veľmi citlivý, preto sa ,prosím , nechovajte k nám hrubo.:( vieme, že sme občas tvrdohlavý, ale pochopte aj vy nás že si chceme ovoňať okolie a sme zvedavci. Nemame v povahe ubližovať zvieratám nieto ešte ľuďom. Veľa ľudí tvrdí, že sme hlúpe plemeno, čo v skutočnosti nie je vôbec pravda. Veľa z nás sa ,bohužiaľ , narodí hluchých, za čo môžu množitelia dalmatinov bez PP. Takže keď nepočujeme, nevieme čo nám hovoríte.
Starostlivosť o nás - najviac náročné je asi udržať byt nášho pana bez chlpov. Plzneme cely rok keďže je pre nás najvhodnejšie chovať nás v byte. Treba nás často vyčesávať až chcete naše chlpáky vidieť čo najmenej na vašom oblečení.:) ale zas vďaka tomu nepáchneme skoro vôbec. Čo sa týka papanice najlepšie je dávať hypoalergennu stravu. Granulky bez obsahu kuraciny, lepku, modifikovanej sóje, hovädziny , bravčoviny. Z kuraciny sa naša srsť stáva žltkastá a obsahuje pre nás príliš veľa proteínov. Z lepku sa stáva, že máme najmä na hlavičke nepekné vyrážky. Sme veľmi radi keď nám dávate jahňacie, morčacie, kačacie a králičie mäso. Samozrejme, vôbec nepohrdneme rybkami.:) a taktiež, milujeme rôzne žuvacie pochúťky.
Zhrnutie od mojej paničky: ak chcete výnimočného psa, od ktorého chcete viac než len spoločnosť, porozmýšľajte nad dalmatínom. Je to plemeno do ktorého sa zamilujete až po uši, budete dokonalá zohraná dvojka. Budete milovať jeho jedinečné bodky, krásne oči z ktorých sa dá veľa čítať a lásku, ktorú Vám opätuje a budete ju cítiť,keď sa k Vám bude túliť. ❤️
Blog Fórum