Brunovi kamoši cestujú: Tajomný kláštor Bzovík.

Tip na výlet so psom. Ak máš rád tajomné miesta, ktorých atmosféra je občas až strašidelná, toto je pre teba to správne orechové. Prečítaj si o Saškinom výlete a uvidíš, že keď sa nabudúce ocitneš v jeho blízkosti, určite mu neodoláš.

Brunovi kamoši cestujú: Tajomný kláštor Bzovík.
Zdroj foto:
3088
Reklama

Tip na výlet so psom: Tajomný kláštor Bzovík.

 

Nič nie je čarovnejšie ako spojenie histórie a prírody. Kláštor Bzovík je so svojou bohatou minulosťou nádherným miestom nie len pre vášnivých cestovateľov ale aj pre obyčajných ľudí.

 

V okrese Krupina, priamo v obci s názvom Bzovík, sa nachádzajú ruiny opevneného kláštora. Ak máš rád tajomné miesta, ktorých atmosféra je občas až strašidelná, toto je pre teba to správne orechové. Prečítaj si o Saškinom výlete a uvidíš, že keď sa nabudúce ocitneš v jeho blízkosti, určite mu neodoláš.

 

 

Cestou domov z nášho dobrodružného výletu po Slovensku sme sa zastavili v obci Bzovík. Ruiny kláštora sa nachádzajú priamo v rovnomennej dedinke, a preto prístup k opevneniu nie je vôbec zložitý. Môj pániček zaparkoval auto rovno pred drevený most opevnenia.

 

V sprievode prichádzajúcej búrky

Bez akýchkoľvek príprav sme sa vydali na prieskum. Dnes je už kláštor opäť otvorený pre verejnosť. Pred nedávnom tu prebiehala jedna z mnohých rekonštrukcíí. Opevnenie bolo preto pre verejnosť zatvorené. Vstup je voľný. Prejdeš cez prístupový most a si dnu.

 

Atmosféra ukrytá za opevnením 

Hneď za bránou sa dostaneš na otvorené trávnaté priestranstvo kláštora. Do dnešného dňa sa nepodarila komlexná rekonštrukcia pamiatky. Príroda je na tomto mieste silnejšia ako ruky človeka, čo je pre dobrodruhov dobré znamenie. Z mnohých budov zostali zachované len základy, a tak môžeš získať aspoň približnú predstavu o tom, ktorá budova kde stála. Prerastajúca vegetácia lenivo objíma pozostatky múrov.

 

 

Nehľadaj múzeum ani náučný chodník

Z areálu bývalého kláštora je dnes zachovaná len gotická kaplnka. Za povšimnutie určite stojí snaha o rekonštrukciu strešnej krytiny jednotlivých bášt a hradnej kaplnky. I napriek tomu sa na streche prejavuje zub času. Po hradbách sa môžeš voľne pohybovať. Treba však dávať pozor na svoje labky a kontrolovať aj kroky tvojho pána. Ako v samotnej zemi tak aj v pozostatkoch budov sa nachádzajú rôzne diery a nebezpečné prepadliská.

 

 

 

Byť nespokojný alebo prijať osud histórie?

Je pravda, že do kláštora Bzovík sme sa dostali bez akýchkoľvek o ňom predchádzajúcich informácií. Nič sme od neho neočakávali. Avšak dostali sme oveľa viac, ako sme za tak krátku návštevu stihli vstrebať. Dážď nám dovolil sa na chvíľu zastaviť a ukryť sa v jednej časom opradených bášt. 

 

Či už mnoho historikov, alebo aj obyčajných ľudí je nespokojných zo stavom kláštora. Áno chátra a skôr či neskôr si ho príroda celý vezme pod svoje zelené krídla. Jeho atmosféra a duch histórie je i napriek rozpadnutým budovám všade prítomný. Naozaj sa stačí iba na malú chvíľu zastaviť.

 

Ak ťa zaujímajú tipy na výlet s tvojim psíkom sleduj pravidelne náš blog Tipy na výlet.

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum