Brunovi kamoši cestujú: Potulky sopkou Poľana

Poľana je najvyššou a najlepšie zachovanou sopkou v strednej Európe. Takisto je skvelým miestom pre nenáročné prechádzky krásnou prírodou. Nechaj sa inšpirovať Saškinim výletom a zober psíka na výlet.

Brunovi kamoši cestujú: Potulky sopkou Poľana
Zdroj foto:
3658
Reklama

Tip na výlet so psom: Poľana

 

Poľana je predurčená na aktívny oddych. Môžeš sa po nej túlať celé týždne a nikdy jej nebudeš mať dosť. Stará sopka ťa privíta pohostinnosťou svojich obyvateľov, ale aj pokojom a krásou okolitej prírody. Na týchto miestach sa zabúda na problémy. 

Dobrodružný výlet k vodopádu Bystré

Vodopád Bystré je jedno z najnavštevovanejších miest Poľany. Svojou výškou 23 metrov patrí medzi najmohutnejšie vodopády Slovenska. Turistických chodníkov, ktoré k nemu vedú, je hneď niekoľko. Z obce Hriňová sa k nemu dostaneš po zelenom náučnom chodníku, ten ťa dovedie priamo pod vodopád. Naopak od hotela Poľana sa pomerne rýchlo dostaneš k jeho najvyššiemu bodu.

Bezpečnosť nadovšetko

Dôležitá informácia pre majiteľov svojich chlpáčov. V bezprostrednom okolí vodopádu sa pohybuješ po rebríkoch, preto dobre zváž svoje možnosti pri pohybe so svojím psom. Menších psov možno „hodiť“ do ruksaku, alebo „prehodiť“ cez plece. S väčšími je to už na tvojom uvážení a zdatnostiach.  

Pre zdatnejších, 15 km dlhý okruh krásnou prírodou

Náš výlet začínal v obci Skliarovo, kde sme sa po modrej značke vybrali smerom k hotelu Poľana. Na dĺžke trasy 5,5 km sme vystúpali presne o 690 výškových metrov. Cestou sme sa zastavili na Melichovej skale, ktorá sa nachádza len kúsok nad obcou.

Cesta sa postupne ťahala lúkami, rúbaniskami či lesmi. Poľana je známa výskytom medveďov, preto je dobré sa stretu s nimi vyvarovať. Kúsok pod vrcholom sme stretli baču so stádom oviec a jeho šiestimi ovčiarskymi psami. Nie je  na škodu ak ťa bača registruje a vie o tebe. Iba tak vie svoje psy skvelo ovládať, aby ťa zbytočne neotravovali.

 

 

 

 

Kofola a horalka nesmú chýbať

V horskom hoteli Poľana vo výške 1245 m.n.m. sa môžeš skromne občerstviť a oddýchnuť si. Odtiaľ je to k vodopádu už len kúsok a hlavne, už žiadne kopce. ☺

 

Smerom od vodopádu sme sa vybrali dolu po zelenej trase. Približne o hodinu sme sa ocitli na rázcestí v časti obce Hriňová, Bystré - Vrátka. Tu môžeš využiť niekoľko spôsobov ako sa vrátiť do obce Skliarovo (ak sa tam vrátiť chceš).

Ak si ešte plný energie, do Skliarova je to približne hodina pešou chôdzou. Ak máš chuť už relaxovať, využi miestnu autobusovú dopravu. A ak sa budeš pekne usmievať, tak ťa určite nalodí na stop niekto z miestnych. Tak ako nás, štyroch turistov a dvoh psov smiley

Saške a Pipovi sa tu veľmi páčilo. Ak sa sem vyberieš, nezabudni nám poslať svoju fotografiu wink

 

 

Ak ťa zaujímajú tipy na výlet s tvojim psíkom sleduj pravidelne náš blog Tipy na výlet.

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum