Vedel si, že pes môže trpieť torziou sleziny?

Torzia sleziny u psa je ochorenie, o ktorom sa často nehovorí. Asi preto, že nie je tak časté ako strašiak – torzia žalúdka. Prečítaj si ako ju odhaliť a ako ju správne liečiť.

Vedel si, že pes môže trpieť torziou sleziny?
Zdroj foto: Pixabay
11592
Reklama

Vedel si, že pes môže trpieť torziou sleziny?

 

Slezine sa tiež hovorí aj „cintorín červených krviniek“, pretože jej hlavnou úlohou je triedenie zdravých a poškodených erytrocitov. Taktiež má dôležitú imunitnú funkciu, vyrába protilátky. K torzii môže dôjsť samovoľne, alebo ako následok žalúdočnej dilatácie. V preklade to znamená, že žalúdok sa plní plynom, následne sa neprirodzene zväčšuje a tým vplýva na okolité orgány, teda aj na slezinu.

 

Toto ochorenie nie je úplne bežné. Ak k nemu dôjde, najčastejšie sa prejaví u veľkých plemien s hlbokým hrudným košom, ako napríklad u nemeckých ovčiakov alebo kráľovských pudlov.

 

Symptómy

  • prerušované nechutenstvo

  • zvracanie

  • strata váhy

  • červené až hnedé sfarbenie moču

  • bolesť brucha

  • bledé ďasná

  • zrýchlený tep

 

Príčina

Ochorenie sa najčastejšie vyskytuje u veľkých plemien s hlbokým hrudníkom. Dôvodom môže byť nadmerná žalúdočná dilatácia (abnormálne zväčšenie, stočenie čriev alebo iných brušných orgánov). Nadmerná fyzická námaha a váľanie sa bezprostredne po jedle taktiež môže dopomôcť k ochoreniu. S ochorením sa spája nervozita a úzkosť zvieraťa.

 

Diagnóza

U veterinára bude vykonaných sled vyšetrení. Medzi ne patrí napríklad kompletný krvný obraz, vyšetrenie moču či elektrolytov. Taktiež bude zisťovať anamnézu, a teda prípadné situácie, ktoré by ochorenie mohli spôsobiť.

 

Rentgen brucha potvrdí alebo vyvráti abnormálne zmeny na slezine. Pomocou elektrokardiogramu veterinár vyšetrí správny tok krvi, prípadné upchatie ciev a tým zistí prípadnú arytmiu srdca.

 

Liečba

Štandardným postupom pri torzii sleziny je chirurgický zákrok. Ak je pes v akútnom šoku, veterinár ho najprv stabilizuje, využíva sa transfúzia krvi alebo plazmy podľa potreby. Slezina sa následne odstráni v celkovej anestéze. Psy sú schopné po zákroku viesť i naďalej normálny život, hoci niektoré psy môžu po zákroku trpieť srdcovou arytmiou.

 

Po zákroku je pes niekoľko dní hospitalizovaný, pričom veterinárny lekár sleduje jeho krvný tlak, srdcovú frekvenciu a ďalšie životne dôležité orgány. Po stabilizovaní všetkých funkcií je pes prepustený do domácej starostlivosti. Okrem akútnych stavov, kedy sa toxíny vyplavujú do krvi a pes prichádza do šoku, je prognóza na vyliečenie priaznivá. Možno zhodnotiť, že čím skôr sa slezina vyberie z organizmu, tým je väčšia šanca pre uzdravenie psa.

 

Regenerácia psa

Je dobré ak psovi počas rekonvalescencie poskytneš bezpečné a pokojné miesto. Denne treba kontrolovať reznú ranu a sledovať nasledovné príznaky: príznaky infekcie, či nedochádza k dáveniu, abdominálnej distenzii, k hnačkám alebo zvracaniu. Je dôležité obmedziť aktivitu psa, kým operačná rana nie je úplne zahojená. Po zotavení je dobré, ak so psom podstúpiš kontrolu u veterinára.

Zdroj: http://www.petmd.com https://www.vetary.com

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Torze žaludku u psa

Pes fajčiar. Týka sa pasívne fajčenie aj tvojho psa?

Stres u psa. Čo spôsobuje a ako proti nemu bojovať?

Nepodceňuj umývanie labiek tvojho psa v zime!

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum