Border teriér (border terrier)

Border teriér je tým správnym spoločníkom na lov líšok. Je rýchly, inteligentný a nepozná únavu. Jeho inteligencia a prefíkanosť môže niekedy svojho majiteľa riadne potrápiť.

Border teriér (border terrier)
Zdroj foto:
7401
Reklama

Border teriér

(border terrier)

 

Border teriér vznikol v 18. storočí v severovýchodnom Anglicku, neďaleko hraníc so Škótskom. Toto plemeno vzniklo na podnet neutíchajúceho problému s líškami v poľnohospodárstve. Ich telo je dlhé, úzke a pružné, to preto aby sa dostali do úzkych otvorov a vyháňali líšky z úkrytov. Ich stavba tela taktiež umožňovala vytrvalostný beh popri koňoch s lovcami.

 

Ich  hrubá srsť zabezpečila ochranu v nepriaznivých poveternostných podmienkach a jej pružnosť ochranu pred poranením od pohryznutia líšok. Border teriér bol v Anglicku cenený za svoju nebojácnosť a neúprosnosť. Mimo hraníc však nebol rozšírený.

 

Nech to znie akokoľvek smutne, Border teriéry zomierajú častejšie pre svoje lovecké pudy pod kolesami áut ako na starobu.

 

Hoci je border teriér teriérom, jeho povaha je vcelku priateľská a poslušná, základný tréning u neho nie je žiadny problém. Je veľmi inteligentný a veľmi rýchlo sa učí rôznym situáciám, napríklad, kedy sa chystáš s ním von, do práce, kedy ide jesť, alebo rovnako aj to čo máš alebo nemáš rád.

 

Ak sa nudí, priberá. Venuj mu denne aspoň pol hodinu intenzívneho tréningu.

 

Ide predovšetkým o rodinného psa, preto by mal žiť vo vnútri so svojou rodinou, ale prístup na záhradu taktiež veľmi ocení. Vyžaduje každodennú pozornosť, akýkoľvek tréning či už fyzický alebo psychický, poslušnosť či agility. Bez dostatočného pohybu je náchylný na priberanie a zvýšený akustický zážitok (myslíme tým štekanie smiley ).

 

Problém pre neskúseného majiteľa môže nastať pri tréningu zložitejších úloh. Border teriér je naprogramovaný tak, aby fungoval nezávisle. Táto vlastnosť je žiadúca pri love líšok, avšak  v bežných situáciach sa môže stať, že práve on bude ten, kto bude rozhodovať o tom kedy poslúchne a kedy nie.

 

Miluje deti a jeho energia bohate postačuje na celodenné bláznenie. Čo sa týka iných psov a mačiek, nemá s nimi problémy, dôležite však je aby s nimi vyrastal už od malého šteniatka.

 

Border teriér je malý pes s kopu energie. Je preto vhodný pre aktívne rodiny, ktoré mu zabezpečia dostatok pohybu každý deň. Ak človek nevyužije jeho energiu pri jednom z mnohých športov, border teriér je výborný lovec a zároveň hrabač, čo by sa majiteľovi v konečnom dôsledku nemuselo páčiť.

 

Je majster v úniku.

 

Toto plemeno potrebuje stopercentné oplotenie dvora, inak nie je nikdy v bezpečí. Border teriér má v hlave zakódované, že prekážky v teréne neexistujú. Ide o výborne hrabajúceho a ploty podliezajúceho psa.

 

Border teriér netrpí žiadnymi konkrétnymi závažnými ochoreniami, avšak občas sa predsa len niektoré vyskytnú. Preto ak rozmýšľaš nad týmto plemenom, je dobré byť s týmito chorobami oboznámený.

 

Border teriér ma vysoký prah bolestivosti. Preto sa nečuduj, ak jeho prejav choroby bude iba malá zmena v správaní, alebo uzatvorenia sa do seba.

 

V chove sa môžu vyskytovať rôzne srdcové ochorenia, pomerne častou je šelesť n srdci. Šelesť je spôsobená poruchou v prietoku krvi do komôr srdca. Pre psa to znamená, že jeho srdce musí byť pravidelne monitorované, v prípade potreby aj liečené. Pes bude musieť v tomto prípade prejsť do pokojového režimu bez väčšej námahy. 

Border teriér môže trpieť deformáciou čeľuste. Predkus, podkus alebo skrížený zhryz. Je možné ich chirurgicky opraviť, aby si pes týmito deformitami nespôsobil vážnejšie poranenia.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto krásneho psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak máš s týmto výnimočným psom skúsenosti, budeme veľmi radi, ak nám napíšeš o živote s ním viac do komentárov smiley

A nezabudni sa k nám pridať aj na Facebooku! 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum