Tip na výlet so psom: Kršlenica - Čierna skala - Mon Repos - Tmavá skala - Deravá skala

Vyber sa so svojím psom na výlet do Malých Karpát. Menej známe skalnaté bralá alebo našimi predkami osídlené jaskyne ponúkajú krásne zážitky spojené s oddychom.

Tip na výlet so psom: Kršlenica - Čierna skala - Mon Repos - Tmavá skala - Deravá skala
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
5444
Reklama

Tip na výlet so psom:

Kršlenica - Čierna skala - Mon Repos - Tmavá skala - Deravá skala

 

Trasa začína aj končí v Plaveckom Mikuláši. Samozrejme môžeš vyraziť aj z iného bodu, táto trasa je však najkratšia. Celý okruh meral približne 8 km. Z Plaveckého Mikuláša sa vyberieš po žltej značke, ktorá chvíľu vedie cez obec. V momente, keď sa dostaneš mimo obec, turistická značka ťa začne ťahať smerom hore. Áno, na začiatku si trošku zamakáš, ale stojí to za to.

Prvú zastávku a čas na oddych ti poskytne nádherný výhľad z Kršlenice. Pozor, nachádza sa mimo značky, preto na ňu určite nezabudni odbočiť. Ten výhľad naozaj stojí za to. Kršlenica sa týči vo výške 505 m.n.m a ako som už spomenula, ponúka úžasný výhľad do údolia Plaveckého Mikuláša a Mokrej doliny. Kršlenica je unikátom Malých Karpát, združuje najrozsiahlejšiu skupinu brál.

Ak máš čas a chuť, Kršlenica ti ponúka skvelé miesto na pozorovanie západu slnka.

Po návrate na žltú značku sa po chvíli dostaneš na rázcestie s červenou značkou, pokračovaním po žltej značke prejdeš až na Čiernu skalu. Tá je zároveň najvyšším bodom tejto trasy, nachádza sa vo výške 662 m.n.m. Toto miesto okrem turistov obľubujú aj muflóny, preto je veľmi pravdepodobné, že tam v skorých ranných hodinách nejaké stádo stretneš. Čierna skala ti poskytne ďalšie krásne výhľady na Malé Karpaty.

 

 

 

 

 

Po žltej značke sa vráť na rázcestie a ďalej pokračuj po červenej. Tento úsek už nie je náročný a takmer rovinatý terén si môžeš dokonale vychutnať. Po cca 2 kilometroch sa dostaneš ku horárni Mon Repos. Táto horáreň Mon Repos (vo francúzštine to znamená Môj pokoj) je pozostatok z bývalého poľovníckeho kaštieľa. My sme si tu spravili príjemný piknik a oddych pred poslednými kilometrami smerom k jaskyniam a domov.

Poslednú značku, ktorú sme v tento deň nasledovali bola zelenej farby. Tá nás postupne doviedla najprv k jaskyni Tmavá skala a potom k jaskyni Deravá skala. Jaskyňa Tmavá skala je uzamknutá. Ako dôvod sme sa dočítali, že v nej celoročne žijú netopiere. Dostaneš sa k nej strmým kopcom po pravej strane chodníka.

Jaskyňa Deravá skala je dostupná a nachádza sa na ľavej strane brehu Mokrej doliny. Má tvar mohutného previsu a významnú archeologickú hodnotu. Človekom bola osídlená už v dobe kamennej. Pred touto jaskyňou nájdeš rôzne náradie, prosím ponechaj ho po svojom odchode na pôvodnom mieste a dožič tak zážitok z tohto miesta aj iným.

Zelená značka celý čas postupným klesaním vedie až do Plaveckého Mikuláša. Cesta sa postupne mení na asfaltovú, avšak stále ukrytú pod korunami stromov. Veríme, že sa ti tento kúsok nášho kraja bude páčiť a že tu stráviš príjemný a oddychový výlet :)

 

 

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum