Samojed (samoyed, samojedskaja sabaka)

Samojed vo svete prezývaný ako Sammy, je priateľské plemeno, ktoré je zvyknuté na náročné chladné podmienky Ruska. Má rád akúkoľvek činnosť. Dôležité je, aby trávil čas so svojím pánom. Prečítaj si o tomto plemene viac.

Samojed (samoyed, samojedskaja sabaka)
Zdroj foto:
5164
Reklama

Samojed

(samoyed, samojedskaja sabaka)

 

 

Samojed so svojimi sibírskymi koreňmi bol pôvodne využívaný na lov a ťahanie saní. Rôzne zdroje uvádzajú, že jednak ho lovci využívali pri poľovačkách, zároveň slúžili aj ako pastierske psy pri stádach sobov. Po love si rodiny brali psy k sebe a zapájali ich do rodinných aktivít.

Na začiatku 20. storočia sa samojedy zapojili do polárnych expedícií, okrem iných boli využívané aj na ťahanie saní na expedícií Ernesta Shackletona na ceste do Antarktídy. Vo veľmi krutých podmienkach prežili iba tie najsilnejšie a najudatnejšie jedince.

 

Svojho pána si v rodine vyberá.

 

Dobre vychovaný samojed je inteligentný, jemný a verný pes. Ak je správne socializovaný, stáva sa z neho priateľský pes, ktorý miluje svoju rodinu vrátane detí. Nejedná sa o samotárske plemeno, preto pre jeho zdravú myseľ i telo je dobré, ak čas počas dňa netrávi sám. Vďaka svojej vernosti sa stáva dobrým strážcom.

 

Vo svojej podstate je samojed lovec. Preto je potrebné si dať pozor pri iných, či už domácich, alebo susedových zvieratách. Môže ich vnímať ako korisť. Pre jeho lovecké pudy by mal byť samojed kvôli bezpečnosti vždy na prechádzke na vôdzke.

 

Vo svete má medzi chovateľmi prezývku „Sammy“, za ktorú vďačí svojmu neustálemu úsmevu.

 

Pre svoje severské dedičstvo v podobe hustého bieleho kožuchu je vhodný na aktivity počas chladnejších mesiacov v roku. Miluje sneh. Naopak v lete môže mať značné existenčné problémy. Vtedy mu je najlepšie v tieni, alebo v chladných miestnostiach s klimatizáciou.

 

Toto všestranné plemeno je vhodné rovnako ako na rodinný tak aj športový život. Je využiteľný vo všetkých športových oblastiach kynológie – záprahy, pasenie, canisterapia, obedience, agility, skijoring či dogtrekking.

 

Ide pomerne o zhovorčivé plemeno, ktoré rado šteká a vyje. Preto je dobré ho pravidelne zaneprázdňovať a unavovať. Inak sa môže uchýliť k činnostiam ako je deštruktívne správanie, hrabanie, útek z pozemku či ničenie osobných vecí.

 

Z jeho „vlny“ sa svetre pletú.

 

Niektorí chovatelia tvrdia, že samojeda je ťažké trénovať. Pravda je však taká, že ak ku tréningu pristupuje zodpovedne a cieľavedomo, samojed je pes, ktorý sa rád učí.

 

Čo sa týka starostlivosti o jeho srsť, výhoda je tá že táto huňatá biela kopa je samočistiaca. Presrsťuje raz alebo dvakrát do roka. A ver či never, jeho „vlna“ je obľúbená u tkáčov na tvorbu teplého oblečenia.

 

Samojed je silné a zdravé plemeno, život v Rusku ho naučil byť odolným voči bežným ochoreniam. I napriek tomu sa môžuu samojedov vyskytnúť problémy s kĺbmi, ako u každého veľkého plemena. Za zmienku tiež stojí dedičné ochorenie, ktoré postihuje ich obličky. Jedná sa o dedičnú glomerulopatiu ( Samoyed Hereditary Ghlomerulopathy) – genetické ochorenie, ktoré postihuje prevažne psov a naplno sa prejavu od 15 mesiaca života.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto krásneho psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak máš s týmto výnimočným psom skúsenosti, budeme veľmi radi, ak nám napíšeš o živote s ním viac do komentárov smiley

A nezabudni sa k nám pridať aj na Facebooku! 

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum