Komondor

Hoci vyzerá ako handra na štyroch nohách, pod kopou srsti sa nachádza veľký pes s veľkou osobnosťou. Tento pes jedného pána je najšťastnejší v práci. Prečítaj si viac o tomto nezvyčajnom plemene.

Komondor
Zdroj foto:
3844
Reklama

Komondor

 

 

Prvá písomná zmienka o tomto plemene pochádza zo 16. storočia, avšak komondor existoval už dávno predtým. Kočovný pastieri z východoázijských kmeňov pri svojich presunoch priniesli komondora na územie dnešného Maďarska. Jeho zvláštny výzor mu pri práci poskytuje nemalú výhodu. Jeho srsť ho totižto maskuje v stáde oviec, preto môže v prípade predátora využiť moment prekvapenia na útok.

 

Druhá svetová vojna priviedla toto plemeno takmer k záhube. Po vojne sa chovatelia snažili o obnovu komondora, avšak do súčasnej doby sa jedná o pomerne vzácne plemeno. Do pôvodných čísel sa ho zatiaľ nepodarilo dostať.

 

Komondor si nevyžaduje denné vyčesávanie, pretože sa nedá vyčesať vôbec.

 

Ak ho raz zbadáš, tak ľahko na neho už nezabudneš. Jeho srsť, ktorá sa definitívne dotvára až v troch či štyroch rokoch, je tvorená dlhými splstnatenými povrazcami. Povrazce sa ručne rozoberajú aby sa srsť nezlepila dokopy.

 

S komondorom nie sú žarty

 

Šteňatám komondora trvá pomerne dlho kým dospejú. O úplnej dospelosti sa hovorí najskôr až v troch rokov. Je inteligentný, nezávislý a kedykoľvek ochotný brániť dom a svoju rodinu. Komondor je voči cudzím ľudom ostražitý a pri iných psoch môže byť agresívny. Tieto vlastnosti spolu s jeho rozmermi sú často pre človeka, ktorý ho vlastní prvýkrát, značný problém.

 

Práve preto potrebuje včasnú a intenzívnu socializáciu – prichádzať do styku s inými ľuďmi, miestami, zvukmi a činnosťami. Už od šteniatka ho treba brať všade so sebou, či na výlety do prírody, alebo na prechádzky do mesta.
 

Spolunažívanie so staršími deťmi nachádzajúcimi sa v rodine, nie je pre komondora problém. Problém však môže nastať pri deťoch, ktoré sú súčasťou návštevy. Určite treba na neho dohliadať pri malých deťoch a pamätať na to, že vznikol ako strážca stáda a nie detí.

 

Komondor je pastiersky pes, dodnes využívaný prevažne ako strážca. Tomuto veľkému psovi sa najlepšie darí ak je poverený prácou. Spoľahlivo stráži akékoľvek veľký areál, usadlosť či firmu. Pri strážení zbytočne nešteká.

 

Nie je náročný na aktivitu, vystačí si s dvoma, maximálne s troma krátkymi prechádzkami denne. Rovnako im nevadí tráviť čas na dvore, v tomto prípade ide skôr o psieho introverta ako extroverta. Ten však musí byť riadne oplotený, iba tak mu definuje jeho územie, ktoré si bude krvopotne strážiť.

 

Čo sa týka zdravia, nevyskytujú sa u neho žiadne extra zdravotné problémy. Možno však spomenúť, že ak trpí ochorením, často sa prejaví až v dospelosti, preto sa mnohé zdravotné testy robia najskôr v dvoch rokoch. Túto skutočnosť treba prezistiť aj u chovateľa, u ktorého máš záujem o šteniatko. Otcom nemôže byť pes mladší ako dva alebo tri roky. Z chorôb, na ktoré komondor trpí, môžeme spomenúť displáziu bedrového kĺbu, entropium alebo torzia žalúdku.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak máš s týmto výnimočným psom skúsenosti, budeme veľmi radi, ak nám napíšeš o živote s ním viac do komentárov smiley

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum