Tip na výlet so psom: Súľovské skaly

Viki, Vici a Classy sa vybrali na ďalší skvelý výlet, kam sa so svojím psom môžeš vybrať aj ty. Tentokrát objavovali krásy Súľovských skál. Poďme sa spoločne pozrieť ako si výlet užili.

Tip na výlet so psom: Súľovské skaly
Zdroj foto: Ako so psom/Viktória Obetková
8863
Reklama

Tip na výlet so psom: Súľovské skaly

 

Naša cesta začínala na parkovisku pred dedinou Súľov. Odtiaľ sme šli po zelenej na Súľovský hrad. Šlapali sme miestami prudko do kopca po náučnom chodníku. Zo začiatku po lesnom chodníku a neskôr po skalách. Jeden by povedal, že tam nejaký náš predok rozlial betón laugh.

 

NAŠA TRASA: Súľov parkovisko -> Súľovský hrad -> Lúka pod hradom -> Sedlo pod Bradou -> Pod Roháčom -> Šarkania diera -> Lúka pri Kamennom hríbe -> Súľov parkovisko

výlet so psom Súľovské skalyFoto: Ako so psom/Viktória Obetková

Ak sa náhodou rozhodneš ísť po zelenej, určite si urob obchádzku popod "skalné oko", ten pocit stojí za to smiley .

Z hradu sme sa ďalej po zelenej spustili na rázcestie "Lúka pod bradlom", kde sme sa napojili na červenú smerom na ďalšie rázcestie "Pod Roháčom" cez "Sedlo pod Bradou". Po celý čas sme šli po príjemnom lesnom chodníku, miestami prudšie do kopca.

Popri ceste je nespočetné množstvo prírodných výhliadok a zaujímavých kamenných útvarov. Nie sú však nijak zabezpečené, či oplotené. Sú to len označené skaly, pod ktorými sú niekoľko metrové spády. K výhliadkám vedú  krátke odbočky z hlavnej trasy.

"Pod Roháčom" sme sa napojili na žltú. Tu sa nachádzajú ďalšie rebríky. Ešte pred nimi je však veľké skalné oko, ktoré sa nedá prehliadnuť. Trasa po žltej medzi rebríkmi sa tiahne pomerne úzkou štrbinou medzi skalami, miestami dosť strmou. Po zdolaní posledného rebríka sa cesta krásne otvorila a ocitli sme sa v priestrannom lese.

výlet so psom Súľovské skalyFoto: Ako so psom/Viktória Obetková

Kúsok po ceste sa nachádza odbočka na "Šarkaniu dieru", kam sme sa už museli vyštverať, keď už sme tam boli laugh . Prvou zradou bol niekoľko metrový rebrík naklonený v rôznych uhloch. Menšie psy by bez problémov vedeli rebrík obísť po ľavej strane cez porastenú skalu.

Vyššie sú už len stúpačky, ktoré pre psov nepredstavujú žiadnu záťaž. Keby som nebola tak iniciatívna a nesnažila sa obísť celý rebrík a skalu dookola z ľavej strany, trúfla by som si ísť so psami aj ten posledný rebrík do diery.

 

 

 

Neodporúčam to riskovať obchádzkou. Svah je príliš stŕmy, pokrytý lístím. Človek lezie štvornožky a pôda sa veľmi zosúva. Psy mali problém vyjsť tadiaľ hore, pretože hneď ako sa zaryli do lístia, posunulo ich to o dva kroky späť. Navyše sa nikam nedostanete. My sme sa totiž tou obchádzkou dostali až nad dieru a cez komín videli zhora dnu. Odtiaľ sa nedalo do diery dostať, bol pod nami voľnopád. Psy ale po obchádzke boli tak vyčerpané, že by sa mi ich už nepodarilo presvedčiť liepňať sa po ďalšej skale. Tak si oddýchli pod dierou a narýchlo som sa bola pozrieť dnu.

výlet so psom, Súľovské skalyFoto: Ako so psom/Viktória Obetková

Šarkania diera je len jednosmernou odbočkou na žltej. Treba sa vrátiť tou istou cestou a napojiť sa opäť na žltú smerom do dediny, ktorá sa sama napojí na červenú. To znamená, zdolať rebríky, ktoré vedú na "Šarkaniu dieru" aj smerom dole. Odtiaľ sa už dá dostať do dediny pohodovou nenáročnou širokou cestou. Po ceste sa nachádza udržiavaná studnička s posedom, kde sa psy veľmi radi osviežili.

 

Prvý rebrík - je na zelenej, vysoký cca do výšky ramien, ale nedá sa obísť. Psov treba vyložiť.

Druhý rebrík - je prvým rebríkom na žltej. Je schodný pre psov cez menší žľab, ktorý sa tiahne vedľa a popod rebrík.

Tretí rebrík - sa nachádza pár metrov po prvom. Psov sme museli skladať. Dá sa ho obísť po pravej strane po skale, ale pre väčšieho psa to už predstavuje značný problém.

Posledný rebrík -  najdlhší zo všetkých na trase, ktorú sme šli. Dal sa ale krásne obísť z ľavej strany po chodníku vyšlapanom asi "nerebríkovými" turistami ;) .

Ďalšie rebríky sa nachádzajú na žltej po odbočke smerom na Šarkaniu dieru. Nachádzajú sa tu dlhé rebríky položené v rôznych uhloch. Pre psov predstavujú dosť veľký problém. Sem by som výstup so psami moc neriskovala.

 

výlet som psom, Súľovské skalyFoto: Ako so psom/Viktória Obetková

Suma Sumárum: trasa je rozprávková. Vedie cez príjemný lesný chodník, ale aj cez skaly. Je fyzicky dosť náročná, hlavne pre psov. Pohodovým tempom sa ale nik nezapotí, ba o to viac si môže vychutnať krásy tohto kraja.

V Súľove sa nachádza Zraková pyramída, odkiaľ si môžeš vychutnať pohľad na Súľovské skaly.

Autor fotografií: Martin Fekete

 

 

 

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

Viktória Obetková
Viktória Obetková
www.akosopsom.sk *Certifikovaný rozhodca Dogfrisbee 2. level *Inštruktor základnej poslušnosti pre mestských psov *Tréner zábavných psích športov *Odborný certifikovaný personál pre medzinárodné výstavy psov
Reklama
Blog Fórum