Vyje tvoj pes na poplach a tebe to prekáža? Prečítaj si ako ho to odnaučiť

Ponúkame ti 5 tipov, ako odnaučiť psa vytiu, štekaniu či otravnému kňučaniu. Nájdi so svojim psom opäť spoločnú reč a obnovte tak spolu dokonalý vzťah.

Vyje tvoj pes na poplach a tebe to prekáža? Prečítaj si ako ho to odnaučiť
4030
Reklama

Vyje tvoj pes na poplach a tebe to prekáža? Prečítaj si ako ho to odnaučiť

 

Aha pozri, môj pes vie vyť.“ To je super, ak je toto správanie v danú chvíľu z tvojej strany žiadúce. Ak sa však stane obmedzujúcim faktorom vašeho spoločného bytia, môže nastať vážny problém. Pre teba je dôležité vedieť, prečo tvoj pes vyje, my ti ukážeme spôsob, ako ho to odnaučiť.

 

- Tréning a spoločnosť -

Ak pes vyje príliš často, bude potrebné zvážiť fakt, či sa mu dostáva dostatok pozornosti. A to nehovoríme len o spoločnom pozeraní televízie a škrabkania za uchom. Pes sa môže počas dňa cítiť osamelo, môže cítiť úzkosť. Pamätajme, psy sú spoločenské zvieratá. Vzhľadom na to, že pre psa si ty častokrát jediná spoločnosť, je nutné mu ponúknuť svoj čas. Práve ten potrebujú.

 

Nájdi si každý deň čas na to, aby si sa venoval svojmu psovi a on sa ti odvďačí tým, že sa s inými psami naučí komunikovať iným spôsobom ako je vytie či štekanie. Silnejšie puto medzi vami tiež zničí akýkoľvek náznak separačnej úzkosti, pretože on bude vedieť, že po príchode z práce ho čaká zábava.

 

Nehovoriac o tom, že ak je pes unavený spoločnou činnosťou, nemá čas na vytie.
 

- Odveď jeho pozornosť hračkou -

Obklopenie psa hračkami je naozaj dobrý nápad. Pri tvojom odchode z domu bude mať pri sebe všetko čo potrebuje na to, aby trávil čas inou činnosťou ako je vytie. Bude sa cítiť príjemnejšie, nebude sa venovať vonkajším podnetom a prípadná úzkosť z odlúčenia bude tiež zažehnaná.

 

Obľúbené žuvacie hračky, milovaná deka a k tomu tvoja prítomnosť navodí psovi dokonalé prostredie pre oddych. V tú chvíľu nebudú existovať žiadne sirény ani hrozby, iba bezpečie a pocit domova.

 

Nehovoriac o tom, že hra so všetkými jeho hračkami ho parádne vyčerpá a on nebude myslieť na vytie.

 

- Desenzibilizácia -

Ak máš pocit, že si psovi venoval všetku svoju pozornosť, ktorú on potrebuje a i napriek tomu stále vyje, a tiež si vylúčil známky bolesti či úzkosti, je čas nad zamyslením sa nad vzťahom pozornosť – potešenie. O čo ide?

 

V tejto situácii musíš rozbiť asociáciu, ktorá sa vytvorila v mysli psa. Ide o asociáciu medzi jeho dostatočne dlhým vytím na to, aby získal tvoju pozornosť. Odmena v tomto prípade spočíva v komunikácií s ním, dotyku...


To čo ľudia vidia ako upokojujúce, psy vnímajú ako obohacujúce. Preto v mnohých prípadoch namiesto toho, aby sme psa upokojli, naopak posilníme jeho negatívnu asociáciu. Áno, ignorácia je ťažká, avšak ak si pes vytím vyžaduje pozornosť, ignorovanie je ten najlepší spôsob na nápravu.
 

Ak pes vyje ako odpoveď na iné psy, alebo je to reakcia na rozhlas či sirénu, bude potrebné najprv psa znecitlivieť na tieto konkrétne podnety. Prerušiť ho zakaždým, keď kňučí, šteká alebo vyje a presmerovať jeho pozornosť na inú činnosť.
 

Úplne najlepšia verzia výcviku je taká, pri ktorej budeš psovi púšťať zvuky, na ktoré bežne reaguje a pokúšať sa prenášať jeho pozornosť na iné činnosti vždy, keď bude mať potrebu začať vyť (štekať, kňučať).

 

V neposlednom rade môžeš svojho psa naučiť povel „ticho“, kedy bude odmenený vždy, keď zostane pokojný a dá prednosť tichu pred vytím.

 

- Komunikácia s inými psami -

Ak pes reaguje vytím na prítomnosť iného psa, pomôže socializácia. Ukáž psovi, že prítomnosť iných psov či už v okolí alebo v bezprostrednej blízkosti je v poriadku. Hoci ho prítomnosť cudzinca nemusí tešiť, musí sa naučiť s inými psami komunikovať tak, aby nebol ohrozený ani on, ani ty.

 

Ak sa v susedstve nachádza veľa rodín so psami, urob spoločnú párty, ukáž psovi, že iné psy vedia byť priateľské a neznamenajú žiadnu hrozbu pre neho či jeho rodinu.

 

Okrem toho je vždy dobrý nápad, urobiť svojho psa viac nezávislým a zapojiť ho do rôznych psích aktivít – športov. Čím viac, tým lepšie – hry, športy a iné aktivity zamestnajú psovi hlavu, vyčerpajú ho nie len fyzicky ale aj psychicky – a to je tvoj cieľ.

 

- Medicínske riešenia -

Ak máš podozrenie, že psie vytie je reakcia na bolesť či chorobu, neváhaj a navštív veterinára. S pribúdajúcim vekom sa u psov rozvíjajú rôzne ochorenia a hoci na to nikto nechce myslieť, musíš sa ubezpečiť že pes je zdravotne v poriadku. Vytie ako plač, je naozaj silným prejavom rôznych ochorení. Prevencia je niekedy najlepší liek a zároveň krok k tomu, aby si neskôr svoje rozhodnutie neľutoval.

Zdroj: http://dogsaholic.com

 

 

 

Bruno odporúča

Nepoznáš dôvod prečo tvoj pes vyje? My ti ho prezradíme

Ako u psa rozoznáš, či ide o separačnú úzkosť alebo sa akútne nudí?

Boj so separačnou úzkosťou psa sa dá vyhrať

Prečo sa môj pes chce páriť so všetkým čo mu príde do cesty?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum