Rotvajler (Rottweiler)

Pes, ktorého do Európy priniesol rímsky vojak, dnes využívaný ako policajný pes a zároveň vyrovnaný rodinný spoločník. Prečítaj si viac o rotvajlerovi.

Rotvajler (Rottweiler)
Zdroj foto:
7560
Reklama

Rotvajler (Rottweiler)

 

 

Predkovia dnešného rotvajlera prišli spolu s Rimanmi do Nemecka, kde boli využívané pri dobytku počas vojen. Na juhu Nemecka Rimania vytvorili nové kolónie, pre ktoré boli typické červené strechy. O 600 rokov neskôr pri stavbe nového kostola, bola objavená jedna z mnohých víl pokrytá červenou krytinou. Mesto dostalo nový názov - Rote Wil. Odtiaľ pochádza aj názov rotvajler.

 

Rotvajler bol všade tam, kde sa obchodovalo s hovädzím dobytkom. Strážil zvieratá, svojho pána, jeho zárobky, ale taktiež pomáhal s ťahaním vozíkov naložených mäsom. Železničná doprava ho nahradila a takmer aj vyhubila. V roku 1901 vznikol klub Rottweiler a Leonberger a bol spísaný prvý štandard tohto plemena. Plemeno sa začína týmto dátumom postupne využívať v policajnom odvetví.

 

Čakám, pozorujem

Ideálny rotvajler je pokojný, rozvážny, zároveň odvážny a určite nie plachý. Pri skúmaní nových situácií alebo osôb, zastáva stratégiu čakania a pozorovania. Má prirodzenú túžbu chrániť svoj dom a rodinu, ale zároveň správny rotvajler nie je nikdy agresívny bez príčiny. Ako sme už spomenuli vyššie, rotvajlera charakterizuje pracovitosť, preto má rád akýkoľvek tréning, avšak práve pri ňom sa občas prejaví jeho tvrdohlavosť. Skrátka vyžaduje disciplínu.

 

Mnohé rotvajlery chrápu!

Rotvajler nie je vhodný pre ľudí, ktorým asertivita nič nehovorí a taktiež pre ľudí, ktorí nemajú čas sa venovať odbornej príprave k tomuto plemenu. Je dôležité, aby žil v domácnosti so svojimi ľuďmi, ak zostane po celý deň sám na dvore, môže sa z neho stať agresívny a deštrukčný pes. V interiéri sa naopak pohybujú nenápadne, určite nie nemotorne, hoci ich veľkosť by k tomu mohla nasvedčovať.

 

Rotvajler ťa otestuje, či naozaj myslíš vážne to, čo hovoríš.

 

Rotvajler je určite vhodný na prácu, netreba ho nechať zlenivieť na gauči, môže mať tendenciu priberať. Vhodný je ako na vykonávanie skúšok poslušnosti, tak aj na klasickú fyzickú prácu. Využitie nájde v policajnom, vojenskom aj colnom obore, ale zároveň aj ako rodinný priateľ a ochranca.

 

Svojmu rotvajlerovi musíš poskytnúť vedenie, ktorému on môže dôverovať a zároveň ho rešpektovať. Musí ti veriť tak, aby sa neuchyľoval k hnevu a využitiu fyzickej sily. V opačnom prípade môže prevziať úlohu vedenia.

 

Z ochorení, ktoré sa môžu u tohto plemena vyskytnúť spomenieme subaortálnu stenózu a osteosarkóm. Pri subaortálnej stenóze sa jedná o zúženie pod aortálnou chlopňou, čím núti srdce pracovať silnejšie. Tent stav spôsobuje mdloby, v najhorších prípadoch aj náhlu smrť. Ide o dedičné ochorenie, spôsob prenosu však nie je úplne jasný. Osteosarkóm všeobecne postihuje veľké plemená. Ide o rakovinu kosti. Jeho predzvesťou je krívanie. Tento typ rakoviny sa lieči veľmi radikálne. Predĺženie života psa je možné iba po amputácií postihnutej končatiny a následnej chemoterapii.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum