Môj poklad Roxynka

Ďalší krásny príklad toho, že keď sa niečo chce, tak sa dá. A v prípade Roxy to platí hneď niekoľkonásobne. Prečítaj si príbeh o tomto úžasnom športuchtivom psíkovi.

Môj poklad Roxynka
Zdroj foto: Lucia Tomovičová
2987
Reklama

Môj poklad Roxynka


Už je to pár rokov (konkrétne od 2009teho), čo kamarátke poslala jej kamarátka www stránky útulku Pes v núdzi, vraj si tam vybrala psíka. Kamarátka zalistovala, jeden fešák jej padol do oka a poslala mne, nech ho popozerám. Tak si tam listujem a zrazu šteniatko!


adopcia-utulok-pesFoto: Lucia Tomovičová

Žiadny čas nie je nevhodný!

Bola to láska na prvý pohľad, absolútne iracionálna, keďže v tom čase som mala mladého holandského ovčiaka Márdiho a plán kúpiť si ďalšieho holanďáka o pár rokov (okej ten, teda tá, k nám pribudla tak či tak laugh). Roxy bola úplne mimo môjho vkusu – malá, biela, chvost nosila hore, bolo v nej poznať teriéra a bola to baba, a ešte k tomu v absolútne nevhodný čas! Ale ako sa vraví, srdcu nerozkážeš a o krátky čas sme sa zo Sielnice viezli do Bratislavy s malou posilou smiley.


adopcia-utulok-pesFoto: Lucia Tomovičová


Malá posila sa najskôr ukázala ako poriadny hurikán. V byte sa odrážala od stien, neustále bola zavesená na Márdiho krku a vonku netušila o mojej existencii asi tak do jedného roku, takže o nejakej našej spolupráci nemohla byť reč. Ja som však tvor tvrdohlavý a pomaly som si aj z Roxy urobila malého závisláka a aportového maniaka.


adopcia-utulok-pesFoto: Lucia Tomovičová

Rokom 2012 začala kariéra na všetkých frontoch

Vzhľadom na jej povahu v prvom roku života som s ňou, zmierená s celoživotným vodítkovaním, skúsila coursing. A ona sa v ňom úplne našla! Od roku 2012, kedy sme si konečne dokončili licenciu, sa s výnimkou jedného tretieho miesta, vždy umiestnila na prvom mieste vo svojej kategórii, niekoľkokrát vyhrala aj absolútneho víťaza pretekov. Od roku 2013, každý rok obhájila titul Majster SR. Tento rok ju čaká posledná sezóna, tak snáď nám termín na MSR sadne a opäť slečna zabojuje.


adopcia-utulok-pesFoto: Lucia Tomovičová

Agility? Aj o polnoci!

Keďže ja som dušou agiliťák a podarilo sa nám časom si nájsť k sebe cestu, okúsili sme aj tento šport. Chcelo to veľa času a úsilia a nebyť najlepšej psej haly Rose Speedlight Dog Camp a najlepšej trénerky Beatky, nikam by sme sa nedostali. Takto sa nám podarilo v roku 2015 reprezentovať Slovensko na International Mix & Breed Championship Agility (IMCA), v roku 2016 sme sa kvalifikovali na European Open vo Francúzsku a aj na IMCA v Čechách. Tento rok budeme opäť spolu reprezentovať Slovensko na IMCA v Rakúsku. Roxy sa podarilo zabehnúť kvalifikačné preteky aj s "požičaným" psovodom Jurajom Ružom a spoločne budú reprezentovať Slovensko na European Open v Taliansku.

Zdroj: Lucia Tomovičová


Koncom roku 2015 sa nám podarilo splniť podmienky na prestup do elitnej kategórie A3 a v roku 2016 sme s družstvom RSDC médiácke labky získali titul Druhý vicemajster Slovenska v agility družstiev v kategórii médium. Okrem mnohých iných umiestnení sa nám podarilo vyhrať aj veľkú zimnú sériu agility pretekov Lord of the Winter 2015/2016, kde bola silná zahraničná konkurencia.

To ešte nie je ani zďaleka všetko

Roxy nie je však len agiliťák a coursingový magor, je to absolútne univerzálny psík! S priateľom Jakubom sa každý rok zúčastňovali Dog Military Parkúru, kde sa im vždy ušlo nejaké pódium a posledné roky aj absolútny víťaz! Roxynka napriek svojej veľkosti miluje ťahanie v postroji (ťahanie bicykla je jej obrovské hobby, do ktorého dáva obrovskú energiu, ostatne ako do všetkých činností), s Jakubom mali v canicrosse aj niekoľko bední. No a podarilo sa im aj v roku 2012 na Orava Challenge vyhrať v súťaži Iron Dog (canicross, kolobežka, weightpulling) 1. miesto v kategórii malých psov.
Mimo výbušných športov sa nám podarilo zložiť aj canisterpautický certifikát, skúšku SOP, BH/VT a OBZ. Momentálne sa pripravujeme pomaličky na OB1, snáď sa nám raz podarí smiley.

adopcia-utulok-pes
Foto: Lucia Tomovičová

Roxynka je absolútne vyrovnaný a univerzálny pes. Doma velí svorke už 3 holandských ovčiakov. Často už pôsobí doma a na prechádzkach ako pokojný pes, no do aktivít dá celé svoje srdce a všetko robí minimálne na 200%.


Je to môj najväčší poklad, nič s ňou nebolo „zadarmo“, o to viac si cením každý náš úspech od prvej privolačky cez všetky coursingové úspechy, agility umiestnenia až po to, že mi teraz pomáha vychovávať ďalšieho pruhatého člena našej svorky. Roxynka je ten pes, ktorého má človek len raz za život, a keďže ten psí je tak krátky, užívame si ho najviac ako sa len dá! heart

 

 

 

 

Reklama
Blog Fórum