Tip na výlet so psom: Adršpašské skaly

Prečítaj si o kúzelnom mieste zvanom Adršpašské skaly. Nájdeš ich v Čechách a ich krása ťa naozaj pohltí. Je to to pravé miesto na oddych s tvojim psom.

Tip na výlet so psom: Adršpašské skaly
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
6425
Reklama

Tip na výlet so psom: Adršpašské skaly

 

 

 

Najväčšie a najdivokejšie skalné mesto v strednej Európe. Ale to nie je všetko. Adršpašsko-teplické skaly sú oázou oddychu, sú pýchou východných Čiech, sú tým miestom, kde budeš prosiť, aby tvoj deň trval 36 hodín a predĺžený víkend sa nikdy neskončil. Pretože prísť sem na víkend naozaj nestačí.

 

Čím je toto miesto tak fascinujúce?

Asi tou neobvyklosťou, majestátnosťou a veľkoleposťou. Približne 360 km od Bratislavy (cca 4 a pol hodiny cesty) sa nachádza malý raj na českej zemi. Okolité dedinky v sebe nesú pokoj, miestne hostince to najlepšie české jedlo a domáce pivo Krakonoš a domáci obyvatelia ústretovosť a nikdy nekončiacu pohostinnosť.

výlet so psom

Hneď na začiatok odporúčame ubytovanie v obci Chvaleč. Ak si zadáš do vyhľadávača ubytovanie s názvom Holiday Home Chvaleč, natrafíš na krásne maľovanú chatku so všetkým potrebným vybavením, ktoré sa ti počas tvojho pobytu zíde. Krb, gril, ohnisko, romantická hojdačka, pieskovisko plné hračiek pre detičky, vlastná lúka na záhrade s potôčikom pre labkáča. Psy za malý poplatok a jasné pravidlá slušného chovania samozrejmosťou.

výlet so psom

Čo všetko môžeš navštíviť?

Je toho naozaj veľa a je len na tebe, ktorým smerom sa vyberieš. Prečítaj si kde všade sme boli my a možno ti niečo z toho cvrnkne do nosa smiley .

 

Prvý upršano – zasnežený deň sme sa rozhodli navštíviť neďaleké Babiččino údolí v Ratibořicách. Nachádza sa tu naozaj všetko, o čom písala Božena Němcová vo svojej poviedke. Lundrov mlyn, Viktorčin splav, Panská hospoda, staré bielidlo…

výlet so psom

V obci Police nad Metují sa v prípade zlého počasia nachádza Múzeum stavebnice Merkur wink Ale poďme si porozprávať o tom najkrajšom čo tento región ponúka. O Broumovských stenách a Adršpasko-teplických skalách.

 

 

Broumovské steny

Ide o 12 km dlhý zalesnený úsek skál. Obľúbený je hlavne vďaka svojim skalným útvarom, údoliam, vyhliadkam a hlavne pre pokoj, ktorý tu prežiješ. V roku 1956 bol tento pieskovcový reliéf vyhlásený za Národnú prírodnú rezerváciu

výlet so psom

Tento kúsok zeme si môžeš pozrieť hneď z niekoľkých miest. My sme sa najprv vybrali do obce Slavný. Kúsok od parkoviska (plateného a stráženého) sa cestou medzi pasienkami dostaneš k rozcesníku. Vybrať si môžeš od najmenej náročnej prechádzky k slávnym Slavěnským hříbom až po niekoľko hodinové túry po celom okolí s krásnymi vyhliadkami na steny a rokliny. Orientuj sa svojou zdatnosťou v teréne.

výlet so psom

 

Ako druhé miesto v rovnaký deň sme navštívili oblasť pri chate Hviezda. Opäť si môžeš vybrať jednu z mnohých trás, ktoré ťa tentokrát prevedú priamo cez skalné útvary a ty budeš mať čo robiť, aby si sa stíhal pozerať pod nohy a zároveň obdivovať všetkú tú krásu okolo teba.

výlet so psom

Adršpašsko-teplické skaly

Posledný deň sme si nechali na najznámejší okruh priamo v srdci Adršpachu. Parkovisko aj vstupné sa platilo. Je dobré však podotknúť, že vstupné je len minimálne a je celé venované na rozvoj a údržbu náučného chodníka. Máme pre teba malú radu. Ak sa sem vyberieš v raňajších hodinách, môže ťa prekvapiť množstvo ľudí na vstupe. Vyber sa v túto chvíľu na neďaleký skalný hrad Aršpach, alebo Stremeň a spoj príjemné s užitočným. Prečkáš najväčší nápor turistov a zároveň navštíviš ďalšie pekné miesta.

výlet so psom

Vstupné (70Kč) je možné zaplatiť aj v eurách. Eurami možno platiť aj na mnohých iných miestach v tomto regióne, vrátane hostincov či reštaurácií. Vstupné sa platí aj za psa (10Kč). Najkrajšia prechádzka je po náučnom chodníku. Ide o okruh s vyhliadkami na tie najznámejšie skalné útvary. Hneď na začiatku obchádzaš jazierko príjemným rovinatým terénom. Neskôr si však vcelku slušne zamakáš. Čaká ťa množstvo schodov. Naozaj veľké množstvo schodov.

výlet so psom

Ak máš zo sebou aj svojho psa, mohol by byť problém, ak sa budeš chcieť plaviť plťou po zaplavenom lome. Psom je tam zákaz vstupu. Avšak my sme nahodili psie oči, prisľúbili maximálnu poslušnosť a už sme sa aj plavili. Za plavbu sa platí. Suma je však prijateľná (50Kč) a naozaj to stojí za to. A zo psami sme si vyslúžili miesto hneď vpredu na loďke, takže to malo ešte aj výhody :) K jazierku vedie veeeeľa schodov. Naozaj veľmi veľa schodov. Keďže sme psov museli mať na vodítkach a nechceli sme ich zastavovať na úzkych schodištiach, dali sme to na jeden nádych. Myslím, že na konci som upadala do dychového bezvedomia. Stálo to za to!

výlet so psom

Okrem náučného chodníka sa môžeš prejsť aj inými smermi, môžeš dokonca prejsť až do Teplických skál. Možností je naozaj veľa. My sme počas prechádzky videli skaly: koberec, cukrová homoľa, korytnačka, starosta a starostová, milenci, malú a veľkú panorámu a veľa ďalších.

výlet so psom

My sme prechádzku ukončovali so západom slnka, vtedy toto miesto naberalo krásu z iného uhľa ako počas slnkom zaliateho dňa. Cestou domov (smer Bratislava) sa môžeš napríklad zastaviť pri Lednickom zámku, kde si príjemne oddýchneš v priľahlom parku alebo v dobrej reštaurácií.

 

 

 

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum