Tip na výlet so psom: Lednicko-Valtický areál

Vybrali sme sa sem so psami na jeden deň, dnes už plánujeme predĺžený víkend. V kraji známom gotickým Lednickým zámkom nie je núdza aj o ďalšie romantické miesta.

Tip na výlet so psom: Lednicko-Valtický areál
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
8267
Reklama

Tip na výlet so psom: Lednicko-Valtický areál

 

Preslávený Lednický zámok pozná snáď každý z nás. Avšak to, čo skrýva okolie obcí Lednice a Valtice, je pre väčšinu z nás už väčšou neznámou. Je až neuveriteľné koľko krásnych pamiatok a zákutí sa nachádza na tak malom priestranstve.

 

Lednice

Iba hodina a pol cesty od Bratislavy sa nachádza obec Lednice. Pri vstupe do centra tohto malého mestečka ťa z diaľky víta preslávený Lednický zámok so svojím očarujúcim parkom. Pred vstupom do areálu si zapni svojho psíka na vôdzku, tak ako to predpisujú pravidlá. Počas sezóny tu nie je veru núdza o krásne, fotogenické výhľady na všetky strany. Zámok, zámocké záhrady či priľahlý park sú naozaj príjemné miesta na strávenie voľného času počas víkendu.

Ak máš rád históriu, prehliadka zámku je pre teba ako stvorená. Je pekný nie len z vonku, ale aj zvnútra. Lednický zámok bol postavený v 16. storočí a táto stavba patrí medzi najkrajšie komplexy Českej republiky. Zámok je obklopený vždy zelenými záhradami. V jarných mesiacoch tu nenájdeš ani jeden nefarebný kút, všetko je totižto krásne zakvitnuté a plné farieb.

Ak si už vyhotovil dostatočné množstvo fotiek svojho psíka so zámkom a prechádzka tak trochu preplnenou záhradou turistov ťa už nenapĺňa tak ako by si chcel, určite sa vyber do zámockého parku. Počet turistov sa naozaj zníži, zvýši sa hladina ticha, pokoja a prírodnej prírody. Park bol vybudovaný na začiatku 19. storočia a je naozaj plný skvostov. Nie len tých zelených, ale aj tých z tehál. Nájdeš tu zaujímavé stavby ako Minaret, Janohrad či Lovecký zámok.

Mimo areálu zámku sa nachádza množstvo dobrých reštaurácií, ktoré ti okrem dobrého jedla ponúkajú množstvo kvalitného vína. Ním je mimochodom tento kraj aj známy. Kvalitným a chutným vínom. Z reštaurácií, ktoré akceptujú hostí so psíkom aj vo vnútorných priestoroch, môžeme odporučiť reštauráciu Onyx.

 

Valtice

Ak sa ma niekto spýta, kde sa mi páčilo viac, či v Ledniciach alebo Valticiach, mám pre neho jednoznačnú odpoveď. Vo Valticiach. Tých dôvodov prečo to tak je, je hneď niekoľko. V prvom rade sa nepotkýnaš o veľké množstvo turistov. Zámok nachádzajúci sa priamo v meste možno nie je taký očarujúci ako ten lednický, zato ti toto mestečko ponúka oveľa viac (ak teda môžem takto subjektívne konštatovať).

Za zámkom sa nachádza park, v ňom amfiteáter či múzeum mučenia. Obzvlášť odporúčame návštevu mučiarne. Ak si doteraz mal pokojný spánok, po návšteve tohto miesta sa pár dní budeš báť zaspať. Mučiareň si môžeš pozrieť ako so psíkom, tak aj s kočíkom. Vstupné sú tri eurá. Veľmi dobre investované tri eurá.

Vo Valticiach nájdeš na každom rohu príjemnú vinárničku, okrajové uličky ti budú pripomínať túlanie sa po Taliansku. Práve tieto tajné zákutia, plné kvetov, terás, vína a rodinných penziónov ma dostalo. Sem sa musíme ešte vrátiť. Okolie Valtíc je nauzaj fascinujúce. Určite stojí za návštevu Kolonáda na Raistně, Hraničný zámok, Apollonov chrám či Chrám Troch Grácií. Každé z týchto stavieb píše svoju históriu.

Ak sa vyberieš do tohto regiónu, určite si naplánuj víkendový výlet. Neoľutuješ, a iba takto si vychutnáš všetky tie krásne miesta.

 

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

 

 

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum