Najjednoduchšie zvládnuteľné psy: Plemená, ktoré sa učia rýchlejšie ako ostatné

Vyberáš psa, ale stále sa nevieš rozhodnúť, ktoré plemeno. Ale čo vieš je, že výcvik chceš chytiť do vlastných rúk. Preto ti prinášame zoznam psov, ktoré milujú tréning a ešte radšej sa učia.

Najjednoduchšie zvládnuteľné psy: Plemená, ktoré sa učia rýchlejšie ako ostatné
47547
1
Reklama

Najjednoduchšie zvládnuteľné psy: Plemená, ktoré sa učia rýchlejšie ako ostatné

 

Vlastniť psa je obrovská zodpovednosť. Keď sa pre neho rozhodneš, naskytne sa hneď niekoľko dôležitých otázok, na ktoré si musíš vedieť odpovedať. Po prvé, máš dostatok času na to, aby si sa o psa vedel postarať? A po druhé, zvládneš výcvik poslušnosti u nového prírastku?

 

Ak si si nie istý svojimi schopnosťami v oblasti výcviku, bude rozumné ak sa poobhliadaš po plemene, ktorého povaha je predurčená na jednoduchší tréning. Predtým ako sa dostaneme ku konkrétnym plemenám, povedzme si v krátkosti, prečo je dobrý tréning vlastne tak dôležitý:

 

- dôležitý je hlavne pre nadviazanie silného puta medzi tebou a tvojím psom. Dôvera je naozaj dôležitá!

- tréning ti neskôr pomôže odbúrať bežné problémy u psa, ako je štekanie, obhrýzanie či pokojné správanie v domácnosti

- tréning je rovnako dôležitý aj pre zachovanie bezpečnosti: na prechádzke, a to rovnako ako pre tvojho psa, teba, iných psov či ostatných okoloidúcich osôb

- v neposlednom rade, správne vedený tréning uľahčuje komunikáciu medzi tebou a tvojím psom.

 

To je len zopár príkladov, prečo by si sa mal zaujímať o tréning svojho psa. Tých výhod je naozaj neúrekom. Ak chceš byť za výcvik svojho psa zodpovedný na prvom mieste ty sám, musíš pouvažovať aké plemeno by sa k tebe hodilo a ako zvládneš jeho výcvik.

 

 

My ti prinášame zoznam plemien psov, ktoré reagujú na výcvik veľmi pozitívne a tak povediac sa pomerne ľahko a rýchlo učia. A aká je ich spoločná črta?

 

NA TRÉNING SA TEŠIA, NIE SÚ TVRDOHLAVÉ A VO SVOJEJ PODSTATE SÚ VEĽMI INTELIGENTNÉ smiley

 

Border kóliapatrí medzi najjednoduchšie trénovateľné plemená, pretože je právoplatne radené medzi najinteligentnejšie psy sveta. Border kólia je pastiersky pes s prirodzeným nadbytkom energie, ktorú treba pravidelne odčerpávať v podobe športov, dlhých prechádzok, výcviku či hier. Ak ťa toto plemeno láka, zváž či mu budeš schopný všetky tieto vyššie spomínané činnosti časovo zadovážiť.

border kólia, borderská kólia, psy ktoré sa ľahko trénujú, múdry pesFoto: pexels

 

Anglický farbiar – plemeno známe svojou láskavosťou a oddanosťou. Určite nejde o plaché plemeno. Pokiaľ sa k tréningu postavíš s vážnosťou a vodcovským tempom, bude ťa nasledovať a jeho výcvik pôjde ľavou zadnou.

 

Labrador určite vieš, že patrí medzi najobľúbenejšie rodinné psy. Už to svedčí o tom, že je mierumilovný a zároveň hravý. Je to veľmi inteligentný pes, preto oo je možno často vidieť v roli služobného a asistenčného psa.

labrador, múdry pes, šikovný pes, psy ktoré sa ľahko učiaFoto: Unsplash

Zlatý retriever – taktiež je využívaný ako služobný pes. Je to klbko energie, ale zároveň v sebe ukrýva túžbu uspokojiť svojho pána. To z neho robí skvelého kandidáta na kurz poslušnosti – dokonca aj pre začiatočníkov.

 

Nemecký ovčiak spoľahlivý a odvážny. Dlhé desaťročia je prvou voľbou v policajnej a vojenskej službe. Je to zároveň mimoriadne milujúce plemeno, ktoré je vďaka svojej povahe tým správnym domácim miláčikom. Má prirodzene ochranársky pud a spolu s vyššie spomínanými vlastnosťami ho predurčuje na kvalitný výcvik.

nemecký ovčiak, šikovný pes, Foto: Unsplash

 

Doberman - mnoho ľudí ho nepovažuje zrovna za rodinného psa, ale je to len ich nesprávna predstava. Myslia si totižto, že je agresívny. Hoci je využívaný ako policajný a strážny pes, v skutočnosti ide o vysoko inteligentné a lojálne plemeno. Je všestranný a veľmi sa teší pravidelným tréningom.

 

Austrálsky dobytkársky pes – sila, pohyblivosť, odvaha – takto najjednoduchšie charakterizovať toto plemeno. Výcvik je v tomto prípade priam nevyhnutný, ale zároveň je toto plemeno ľahko trénovateľné a svojho pána bude dokonalo nasledovať. Je veľmi aktívny a inteligentný, to znamená, že vyžaduje dostatok fyzického aj duševného vyžitia.

 

Pudel – pri tomto plemene určite netreba dať na prvý dojem, pretože hoci je krásne dokonalý, je aj veľmi inteligentný a aktívny. A platí to pre všetky tri veľkostné kategórie. Zároveň je vďaka svojej srsti hypoalergénny, čo z neho robí skvelého spoločníka pre ľudí s alergiami. Vyžaduje však náročnú starostlivosť o srsť, preto si kúpu tohto plemena treba poriadne rozmyslieť.

 

Autrálsky ovčiak – miluje plniť akékoľvek úlohy. Je to aktívny a inteligentný pes a má radosť z každej aktivity. Ľahko sa trénuje, ale na to aby bol šťastný, vyžaduje množstvo aktivity, preto si túto voľbu treba poriadne zvážiť. Jeho inštinkt ochrany robí z tohto plemena perfektného člena rodiny.

 

Belgický ovčiak – jedna z najlepších vlastností u belgičáka je to, že je lojálny a plný energie. Ľahko sa trénuje a je tiež tou správnou voľbou do služobných, záchranárskych a terapeutických radov.

 

Je dôležité poznamenať, že niekedy sa zo psa, ktorý je ľahko trénovateľný, stáva pes s nežiadúcim správaním. Často sa tak deje napríklad u border kólií. To, čo pre niekoho znamená jednoduché, môže pre iného znamenať problém. Netreba sa však nechať odradiť, s rozvážnosťou a vytrvalosťou sa dostavia aj úspechy vo výcviku.

 

Netreba tiež zabúdať na osobitné rysy psa. Tak ako ľudia nie sú rovnakí, aj povahy psov sa líšia, preto treba brať do úvahy aj tento aspekt. Kľúčom ku šťastiu je nájsť toho správneho psa, ktorý bude vyhovovať tvojím potrebám. Zároveň to bude ten pes, ktorému obetuješ svoj voľný čas a svoje úsilie ho spraviť dokonalým.

 

Záverom možno dodať, že z každého psa môže byť ten správny spoločník a je len na tebe ako sa k výcviku svojho nového parťáka postavíš. Ak bude v tebe pes vidieť svojho pána a zároveň osobu, ktorej môže dôverovať, budete mať spolu do života našliapnuté tým správnym smerom.

Zdroj: http://dogsaholic.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Mladý či starý, naučí sa to každý pes! Robenie potreby nepatrí do postele

Sila pozitívneho posilňovania. Alebo každý pes môže byť dokonalý

15 psích plemien, ktoré milujú horúce počasie

8 plemien psov vhodných pre alergické deti. Ktoré sú to?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Majola
pred 3 rokmi
mame bigla a je velmi šikovný a všetko sa naučil sa velmi kratku dobu. Alebo to bolo tym, že pochopil, že za to dostane sladku a štavnatu odmenu?
Blog Fórum