Thajský ridgeback (Thai Ridgeback)

Thajský ridgeback je primitívne plemeno, ktoré vzniklo v Thajsku. Toto plemeno otestuje tvoje limity, pretože rado skúša, čo všetko si môže dovoliť.

Thajský ridgeback (Thai Ridgeback)
Zdroj foto: Flickr/djdabill
7601
Reklama

Thajský ridgeback

(Thai Ridgeback)

 

Náročnosť na pohyb a čas: stredne nenáročný

Využitie psa: lov, stáženie

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: vhodný k starším deťom

Vzťah k zvieratám: potrebná socializácia

Výška: do 61 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 338

Skupina 5 Špice a primitívne typy

Sekcia 7 Primitívne typy – lovecké psy. Bez pracovnej skúšky.


 

Staroveké artefakty ukazujú, že thajský ridgeback bol vyšľachtený na izolovaných ostrovoch východného Thajska, približne pred 4000 rokmi. Vzhľadom na to, že táto oblasť bola pred ostatným svetom pomerne silno izolovaná, navyše doprava na tieto miesta bola silne obmedzená, toto plemeno psa zostalo veľmi čisté, iba s malým alebo žiadnym krížením. V Thajsku bolo plemeno využívané pri love malých zvierat ako sú potkany, ale aj kobry či diviaky. V súčasnosti je thajský ridgeback mimo Thajska považovaný za veľmi vzácne plemeno.

 

Toto plemeno sa považuje za jedno z prvých plemien psov na svete, ktoré pochádza z oblastí Thajska, práve pre svoju izoláciu. Z tohto dôvodu je thajský ridgeback považovaný za jedného z mála pravých čistokrvných psov. Tento stredne veľký pes má krátku, hladkú srsť a stojace uši. Na chrbte sa mu tiahne výrazný protichodný pás srsti.

plemeno-pes-thaisky-ridgebackZdroj: flickr.com

Pes s vlastným rozumom

Toto je pravdepodobne prvá vec, ktorú treba vedieť o tomto plemene. Má rád svoju cestu, nevzdáva sa, kým nedosiahne to čo chce. Toto je pes, ktorý otestuje tvoje limity, aby zistil, čo všetko si môže dovoliť. Preto je veľmi dôležité udržiavať ho aktívnym a presmerovať tak jeho energiu na iné aktivity.

 

Na druhej strane, tento pes uznáva autoritu, rešpektuje pevné, ale nie kruté vedenie. Má tendenciu si vybrať jednu osobu, ktorú poslúcha, no chrániť bude celú rodinu. Šteká len vtedy, ak cíti hrozbu.

 

Vzhľadom na vrodenú schopnosť tohto plemena strážiť a loviť bez náležitého tréningu, thajský ridgeback sa môže zdať agresívny v snahe ochrániť svojho pána. Táto vlastnosť je však vyvážená absolútnou láskou k svojej rodine. Rovnako je pre neho dôležitý pravidelný tréning, ale aj odpočinok v kruhu svojej rodiny. Pretože plemeno vzniklo v tropickom prostredí, vo všeobecnosti si nevedie dobre v chladnejšom podnebí, preto by mal mať celoročný prístup do vnútra domu.

 

Všeobecne ide o inteligentné plemeno, jeho úroveň aktivity je zvyčajne stredná. Dobre socializované jedince sú lojálne milujúce domáce zvieratá. Kvôli predchádzajúcej geografickej izolácií a nedostatku ľudského kontaktu zostáva thajský ridgeback nezávislý a vyžaduje skôr skúseného psovoda.

 

Ide o zdravé plemeno, ktoré netrpí žiadnymi závažnými ochoreniami. Je to práve vďaka tomu, že až do nedávnej minulosti bolo reprodukované výlučne prirodzeným výberom. Preto spomenieme len jedno ochorenie, ktoré sa u tohto psa vyskytuje a to je dermoidný sínus. Ide o vychlípenie kože do tkanív nachádzajúcich sa pod ňou, teda podkožie, svaly a väzy.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum